Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρα: Οι φίλοι του φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος

31/12/2012  Οι φίλοι του φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος

Capital.gr

Ένα ακόμη σχέδιο νόμου με τίτλο δυσανάλογο του περιεχομένου του, και μάλλον βαρύγδουπο, περί την «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις & Άλλες Διατάξεις» είναι καθ’ οδόν προς την Βουλή των Ελλήνων.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση «φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος» υπήρξαν πολλές την περασμένη δεκαετία (2000-2009), χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Αλλά και την τρέχουσα δεκαετία, από «φιλικό αναπτυξιακό περιβάλλον» ξεκινήσαμε (ν. 3894/2010), σε «φιλικότερο» πήγαμε (ν. 4072/2010), και τώρα μάλλον έρχεται το «φιλικότατο». Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά εν προκειμένω πρόκειται απλά για μία νέα τροποποίηση (την δεύτερη) υφιστάμενων ρυθμίσεων των προηγούμενων ν. 3894/2010 και ν. 4072/2010.



Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Παρεμβάσεις: Ανεργία και Παραγωγικό Μοντέλο - "Ρετιρέ" ή "Άλλη Γειτονιά";

30.12.2012  Ανεργία και Παραγωγικό Μοντέλο - "Ρετιρέ" ή "Άλλη Γειτονιά;

 
... «Στην ελληνική περίπτωση, οι βαθιά εντός του συστήματος, όπως οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, δεν είναι ρετιρέ στην ίδια γειτονιά με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ανήκουν σε άλλη γειτονιά», σημειώνει στην «Κ» ο Χρήστος Ιωάννου, οικονομολόγος με πολυετή ενασχόληση με τα οικονομικά της εργασίας και στέλεχος του ΟΜΕΔ. Λόγω των θεσμικών τειχών που υπήρχαν μεταξύ δημόσιων (ή πρώην δημόσιων) και ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως εξηγεί, όσο και να αυξανόταν η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα επηρεαζόταν η ασφάλεια και οι όροι απασχόλησης στις πρώτες.
 
Στα πρώτα χρόνια της Ευρωζώνης, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα αναπτύχθηκαν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, εκμεταλλευόμενες τη μείωση του κόστους δανεισμού σε όλα τα επίπεδα. Στην Ισπανία, η ατμομηχανή της ανάπτυξης ήταν ο κλάδος των ακινήτων που, χάρη στην ανεξέλεγκτη παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες, προσέφερε θέσεις εργασίας σε τεράστιο αριθμό Ισπανών, οδηγώντας τον δείκτη της ανεργίας στις αρχές του 2008 στο 8%, το χαμηλότερό του επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Στη χώρα μας, ο ιός του υπερδανεισμού έπληξε κυρίως την κυβέρνηση, αν και μετά την απελευθέρωση της λιανικής τραπεζικής, οι ιδιώτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Με οδηγό τη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε στα μέσα του 2008 στο 7,3%, επίσης -όπως και στην Ισπανία- στο ναδίρ σχεδόν 30 ετών.
 
και
 
Μεταρρυθμίσεις και αύξηση των ανέργων,   Του Γιάννη Παλαιολόγου
 
... Κι εδώ ερχόμαστε στην ουσία του ελληνικού προβλήματος που, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στην Ισπανία, δεν είναι η αγορά εργασίας, αλλά το παραγωγικό μοντέλο. Οι επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις στη χώρα μας είναι αυτές που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό και που είναι υποχρεωμένες να πειθαρχούν στους όρους της αγοράς. Αλλά οι επιχειρήσεις αυτές εξακολουθούν να αποτελούν την εξαίρεση στην Ελλάδα. Οπως εξηγεί ο κ. Ιωάννου, η ανάπτυξη στη χώρα μας είχε βασιστεί προ κρίσης στον τομέα των μη εμπορεύσιμων, κλάδων προστατευμένων από τον διεθνή ανταγωνισμό, που εξαρτιόνταν από την εσωτερική ζήτηση. Η κατάρρευση της ζήτησης αυτής είναι που έχει οδηγήσει το ΑΕΠ και την απασχόληση σε ελεύθερη πτώση.

Το θλιβερό είναι ότι παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί «νέου μοντέλου ανάπτυξης» και «στήριξης των εξαγωγών», στην πράξη γίνονται ελάχιστα για να στραφούν οι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας στον τομέα των εμπορεύσιμων, που αποτελεί τη μόνη πιθανή δεξαμενή καλών νέων θέσεων εργασίας. «Η υποτιθέμενη πολιτική απασχόλησης, τα χρήματα από τα ΚΠΣ, όλα εξακολουθούν να συντηρούν τις ίδιες, μη παραγωγικές επιχειρήσεις», παρατηρεί ο κ. Ιωάννου. «Πρόκειται για πολιτική αυτοκτονίας».
 

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Αναλύσεις : Μαθήματα (και) από την Αργεντινή

29 Δεκ. 2012  Μαθήματα (και) από την Αργεντινή

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 29/12/2012

Οι συνιστώσες του εγχώριου πολιτ(ευτ)ικού «συστήματος», εάν είναι να γίνουν μέρος της λύσης, ας πάρουν μαθήματα από όπου επιθυμούν, και από την Αργεντινή, έστω με καθυστέρηση δεκαετίας, σχεδόν δεκαπέντε χρόνια από την υπαγωγή της σε πρόγραμμα του ΔΝΤ (Φεβρουάριος 1998), ένδεκα χρόνια από την άτακτη χρεοκοπία της (Δεκέμβριος 2001), εννέα χρόνια από την έναρξη (εκλογές Μαΐου 2003) νέας προσπάθειας ανασυγκρότησης.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρα: Δημήτρης Ιωάννου, Ο σωστός τρόπος να κάνεις αποκρατικοποιήσεις.

Δημήτρης  Ιωάννου,
 
 
Athens Voice,
 
24 Δεκεμβρίου 2012.

Φιλοξενούμενες Μελέτες: Δημήτρης Α. Ιωάννου, Η Εύτρωτη Ευρωπαϊκή Οικονομία

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΟΥ,
ΔΕΛΤΙΟ  ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΤΕΥΧΟΣ 48,
ΜΑΪΟΣ 2009,
ΣΕΛ. 23-38.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Μαθήματα από τη Βραζιλία

21 Δεκ.  2012 Μαθήματα από τη Βραζιλία

Ημερησία του Σαββάτου -  Οικονομία, 21/12/2012

Η «καλή τύχη» που ευχήθηκε προ ημερών στον ελληνικό λαό, στην συνάντησή του στο Σάο Πάολο με τον Ελληνα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο επί οκταετία (2003 - 2010) πρόεδρος της Βραζιλίας είναι καλοδεχούμενη. Όπως και η σύστασή του «να μη γίνονται πολλά σχόλια για την κρίση, αλλά να συζητούν ποιες είναι οι λύσεις», σύσταση που θα ήταν χρήσιμη για τη εγχώρια πολιτ(ευτ)ική «τάξη», η οποία αντί να το πράττει στοιχειωδώς εξαντλείται σε ρηχές «κοκορομαχίες».

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Κρατικομματικά Οικονομικά

15 Δεκ. 2012  Κρατικομματικά Οικονομικά

Ημερησία  του Σαββάτου  - Οικονομία, 15/12/2012

Η υπερδεκαετής ελληνική πορεία προς τη χρεοκοπία, και η (πιθανότατα αναλόγου διαρκείας) προσπάθεια εξόδου από αυτήν, συνεισφέρουν νέες, λαμπρές, σελίδες στην παγκόσμια οικονομική θεωρία και στην εφαρμοσμένη οικονομική, σελίδες που μπορούν να φέρουν τον τίτλο «κρατικομματικά οικονομικά». Αυτή η νεοελληνική/μεταπολιτευτική συμβολή πρέπει να κατοχυρωθεί, και όχι να καλυφθεί από τις εγχώριες επικλήσεις στην πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή στις ατέλειες της ΟΝΕ.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Φοροασφαλιστική ανισορροπία

8 Δεκ. 2012   Φοροασφαλιστική ανισορροπία

Ημερησία του Σαββάτου  - Οικονομία, 8/12/2012


Παρά τις καλές προθέσεις, όσο και όπου αυτές υπάρχουν, η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική βαρύνεται με επιλογές που δυσχεραίνουν τη σταθεροποίηση της εγχώριας πραγματικής οικονομίας, της παραγωγής και της απασχόλησης, και την αναγκαία διαρθρωτική μεταβολή τους. Η θεμιτή επιδίωξη δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάκτησης ανταγωνιστικότητας δεν συντίθεται σε ανάλογες επιλογές και συνέργειες μέτρων. Πρόσφατο παράδειγμα οι σχεδιασμοί για νέα αύξηση φορολογίας στην αμοιβή της εργασίας.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Φιλοξενούμενες Μελέτες: Από την «Ευρωζώνη Ι» στην «Ευρωζώνη ΙΙ», Νοέμβριος 2012


Δημήτρης Α. Ιωάννου,  
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ,
Μηνιαία Επιλογή Θεμάτων και Απόψεων Διεθνούς Πολιτικής και Ασφάλειας, 
Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού Πολιτικής Υπουργείου Εξωτερικών,
Τεύχος 90, σελ. 31-40, Νοέμβριος 2012.







 
 

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρα : Τα Εργασιακά των Μνημονίων.

 
— «Εργασιακός μεσαίωνας» με όλες τις δεισιδαιμονίες του!  
 
 
Τεύχος 35, σελ. 46-49, Δεκέμβριος 2012.

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Η πολιτική μισθών και η ανταγωνιστικότητα

1  Δεκ. 2012    Η πολιτική μισθών και η ανταγωνιστικότητα

Ημερησία  του Σαββάτου-Οικονομία,  1/12/2012

Τρία χρόνια τώρα η διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της χρεοκοπίας δεν συνοδεύεται από ψύχραιμη κατανόηση των συνεπαγωγών που έχει η ορθή (κυρίως διαισθητική) επιλογή/προσπάθεια παραμονής της χώρας στο ευρώ. Επιδόσεις που συμπυκνώνονται στην επώδυνη εξέλιξη απασχόλησης και ανεργίας, εισοδήματος και μισθών, αντιμετωπίζονται ως ανεξάρτητες του πώς πορεύθηκε η χώρα την πρώτη δεκαετία στο ευρώ, και ως επεισόδια ασύνδετα με τις νέες δεσμεύσεις στην Ευρωζώνη.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Παρεμβάσεις: "Η Συμβολή της Κοινωνικής Έρευνας στην Χάραξη Δημόσιων Πολιτικών την περίοδο της Κρίσης"

21 Νοεμ. 2012   "Η Συμβολή της Κοινωνικής Έρευνας στην Χάραξη Δημόσιων Πολιτικών την περίοδο της Κρίσης"

Εκδήλωση με Θέμα 
"Η Ελλάδα  στην Δίνη της Κοινωνικής Κρίσης",
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Ένωση Ακολούθων Τύπου, Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 
Αθήνα 21 Νοεμβρίου 2012.  

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Συζητήσεις: Για την Διαπραγμάτευση του Προϋπολογισμού της ΕΕ 2014-2020 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο)

23 Νοεμ. 2012   Στην συζήτηση  της ΝΕΤ  (εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα")

Θέμα η Διαπραγμάτευση του Προϋπολογισμού της ΕΕ 2014-2020 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο),

video. η σχετική συζήτηση στο διάστημα 18'-41'.



 

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Ξέρεις από (Β)ΕΣΠΑ ΙΙ;

24  Νοεμ. 2012  Ξέρεις από (Β)ΕΣΠΑ ΙΙ;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 24/11/2012

Τα περιθώρια εντός των οποίων θα κινηθεί στην Σύνοδο Κορυφής η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020 είναι γνωστά. Για την Ελλάδα δεν αναμένονται θαύματα. Το ζήτημα είναι πόσο θα είναι το «κούρεμα» έναντι των κοινοτικών πόρων 20,1 δισ. ευρώ του Eθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Aναφοράς 2007 - 2013. Και με το λιγότερο δυσμενές σενάριο της δέσμευσης για την Ελλάδα πόρων ύψους άνω των 11,2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να γίνουν κατανοητές οι «δύσκολες» αλήθειες.

Πρώτον, για τους δεκαπλάσιους πόρους και ευκαιρίες που είχε τα

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Μικρή ιστορία ηθικής και οικονομικής χρεοκοπίας

 
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 17/11/2012
 
Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα το «κόψιμο της δημόσιας σπατάλης κωδικό κωδικό» ηχεί ευχάριστα, αλλά είναι δύσκολη υπόθεση. Οι «κωδικοί» συνεπάγονται παροχές για τις οποίες οι επωφελούμενοι έχουν, ή βρίσκουν, «αδιάφορους» υπηρεσιακούς συμμάχους. Ενίοτε οι παροχές τους δίνουν δυνατότητα δημοσίων συγκρίσεων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο «κωδικός» δαπάνης 13.000 ευρώ μηνιαίως για κατοικία 548 τ.μ. στην αυτοκρατορική Βιένη του πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ.


Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Εθνική θέση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους;

10 Νοεμ. 2012  Εθνική θέση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 10/11/2012

Tο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, παρά την «τεχνική» χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου το πρώτο εξάμηνο του 2010, ετέθη ανοικτά στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων και αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Ιουλίου 2011. Όμως έκτοτε, ύστερα από 100 μέρες της αλήθειας, ακολούθησε και νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2011. Οι πρώτες που «έμειναν στα χαρτιά» και οι δεύτερες που υλοποιήθηκαν δεν κατέστησαν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους ξανάγινε η κρισιμότερη παράμετρος στην «ελληνική διάσωση» (ή στην


Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Η κεντρικότητα των εργασιακών

3 Νοεμ. 2012  Η κεντρικότητα των εργασιακών

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 3/11/2012

Τα εργασιακά αναδεικνύονται σε κρίσιμο ζήτημα της τριμερούς κυβέρνησης στη συμφωνία με την τριμερή ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ για συνέχιση στην Ελλάδα της πολυετούς μακροοικονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής μέσω του τρίτου Μνημονίου. Όμως τα προεξάρχοντα στην εγχώρια ατζέντα υποβαθμίζουν την κεντρικότητα του θέματος σε συμπτωματολογία που δεν είναι η κρισιμότερη για την οικονομία και την απασχόληση.

Συμπτωματολογία είναι α) τα ανώτατα όρια της αποζημίωσης απόλυσης για υπαλλήλους (κι όχι εργατοτεχνίτες) με υπερδεκαπενταετείς θητείες στον ίδιο εργοδότη (βλ. τη στήλη ΗτΣ 8/9/2012 και 20/10/2012), β) η «επεκτασιμότητα» εθνικών

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Αναλύσεις: Βουλή αχρήστων ή αρίστων;

26 Οκτ. 2012  Βουλή αχρήστων ή αρίστων;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 26-27/10/2012

Η «κοινή γνώμη» εδώ καιρό θεωρεί ότι πρόκειται για «Βουλή αχρήστων», στην καλή περίπτωση, διότι υπάρχουν και υποδεέστεροι χαρακτηρισμοί. Δεν αφορούν μόνον ή κυρίως τα πρόσωπα, αλλά τους σε έκπτωση θεσμούς, τα πολιτικά κόμματα, τη «συνολική εικόνα». Κι αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα, με τον πλέον επίσημο τρόπο, στις περιοδικές έρευνες γνώμης-μετρήσεις του Ευρωβαρομέτρου. Το τελευταίο διαθέσιμο (Standard Eurobarometer 77) αναδεικνύει την Ελλάδα ως «ειδική» και «μοναδική» περίπτωση.

Οι Έλληνες εμφανίζουν τα μοναδικά 100% στην πολύ άσχημη εκτίμησή τους για την οικονομία τους

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Αναλύσεις: "Εργασιακός Μεσαίωνας"

20 Οκτ. 2012 "Εργασιακός Μεσαίωνας"

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 20/10/2012

Πολύμηνες ασκήσεις «πολιτικού θάρρους» για «επαναδιαπραγμάτευση» οδήγησαν σε εβδομάδες «επαναδιαπραγματεύσεων» προς οριστικοποίηση και εφαρμογή όσων είχαν ήδη συμφωνηθεί έως τον Μάρτιο 2012 και κάλυψη όσων ανέκυψαν έκτοτε. «Επαναδιαπραγμάτευση» που παρ' ολίγον να «ναυαγήσει» λόγω εργασιακών και απασχόλησης στο Δημόσιο. Πέρασαν «κρίσιμα» 48ωρα στα «τηλεπαράθυρα» και στα ερτζιανά με αναλύσεις και «κόκκινες γραμμές», αλλά το πιθανό «ναυάγιο» αγνοήθηκε από διεθνή μέσα, αγορές, και spreads.

Η τριμερής ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ αναχώρησε χωρίς «ναυάγιο» και εγχωρίως τα πράγματα «συμμαζεύτηκαν». Ο ολιγοήμερος «ορυμαγδός» περί «εργασιακού Μεσαίωνα», με χαρακτηριστικό

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Αναλύσεις: Πρωταθλητές Ευρώπης (στην ανεργία)

13  Οκτ. 2012  Πρωταθλητές Ευρώπης (στην ανεργία)

Ημερησία  του Σαββάτου  -  Οικονομία, 13/10/2012

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ (ότι το 2013 η ανεργία στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 25,4% έναντι 25,1% στην Ισπανία) θα πέσουν, ακόμη μία φορά, έξω. Η Ελλάδα δεν θα περιμένει το 2013 για να καταλάβει την πρώτη θέση σε ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. Ηδη, αυτές τις εβδομάδες, στη διάρκεια του γ' τριμήνου 2012, μάλλον περνάει μπροστά από την Ισπανία. Προϊδεάζει γι' αυτό και η τάση στα μόλις δημοσιοποιηθέντα στοιχεία για την ελληνική ανεργία τον Ιούλιο 2012 (25,1%).

Η ελληνική αγορά εργασίας «αλλάζει κατηγορία». Η πρωτιά στην Ευρώπη και στον κόσμο δύσκολα «παλεύεται», αν και προ διετίας τα προγράμματα προσαρμογής και οι εκτιμήσεις μιλούσαν για ανεργία στην Ελλάδα της τάξης του 15%. Στην Ευρώπη «αντίπαλοί» μας πλέον είναι η Σερβία

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

'Αρθρα: Η Λίστα Μέρκελ

7 Οκτ. 2012  Η Λίστα Μέρκελ

OnlyNews.gr - Προσεγγίσεις, 7/10/2012

Τι θα μπορούσε να φέρει στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος, εκτός της «πολιτικής στήριξης» για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, και της προαναγγελίας περί «προόδου» που θα συμβάλλει στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. € από το δάνειο του 2ου Μνημονίου;

Η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι οι κανόνες της διακυβέρνησης, κρατικής και εταιρικής, επιβάλλουν να υπάρχει

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Αναλύσεις: Η Ελλάδα μπορεί ή αδυνατεί;

6 Οκτ. 2012   Η Ελλάδα μπορεί ή αδυνατεί;

Ημερησία του Σαββάτου  -  Οικονομία, 6/10/2012

 Το ερώτημα υφέρπει διεθνώς, και πιθανότατα θα αναδυθεί εκ νέου στην ευρωπαϊκή σκηνή τις επόμενες εβδομάδες. Δεν συναρτάται μόνον με το περιεχόμενο της επόμενης έκθεσης της τριμερούς Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ, στην οποία ήδη από το Καλοκαίρι παρέπεμπαν οι πολιτικοί ηγέτες των Ευρωπαίων εταίρων. Άλλωστε και το «πότε» και το «τι» της έκθεσης θα επηρεασθούν και από τους υφιστάμενους -ενίοτε αποκλίνοντες- προσανατολισμούς στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή.

Ο κίνδυνος το ερώτημα να απαντηθεί «κατά τρόπο κυνικό και πρόχειρο» μόνον αμελητέος δεν είναι.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Επιμήκυνση για ποιον;

29 Σεπτ.  2012   Επιμήκυνση για ποιον;

Ημερησία  του Σαββάτου -  Οικονομία, 29/9/2012

Χρόνια τώρα, συγκεκαλυμμένα πριν, ανοικτά και συστηματικά από τις αρχές του 2010, όταν αλλεπάλληλες αποφάσεις του ECOFIN έθεσαν την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, η εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική «παίζει» το χαρτί της «επιμήκυνσης», συνεχώς και σε παραλλαγές, σε κάθε στάδιο του πολυετούς προγράμματος στο οποίο δεσμεύθηκε η χώρα μετά την τεχνική χρεοκοπία της.

Επιχείρημα υπέρ της είναι η αρνητική επίπτωση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην οικονομική δραστηριότητα: η ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή «βυθίζει» περισσότερο την οικονομική

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Στο Ζάππειο μια μέρα...

22 Σεπτ.  2012   Στο Ζάππειο μια μέρα...

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 22/9/2012

Στο Ζάππειο θα έπρεπε να διεξάγονται οι συναντήσεις και οι διαπραγματεύσεις κλιμακίων της τριμερούς Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επίσης και οι συναντήσεις των εταίρων της τριμερούς κυβέρνησης για τα θέματα εφαρμογής του Δευτέρου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής που υιοθετήθηκε για την Ελλάδα στις αρχές του 2012. Όχι όμως για τον λόγο που φαντάζεσθε. Όχι έναντι όσων ρηχών (αντι)πολιτευτικών έχουν εξαγγελθεί εκεί κατ' επανάληψιν, είτε σε εκλογικές βραδιές, είτε ενδιαμέσως προς τέρψιν εκλογικών ακροατηρίων.

Το ότι πλείστα από τα περιεχόμενα στα περί «ισοδυνάμων μέτρων», περί «επαναδιαπραγμάτευσης», περί «επιμήκυνσης», περί «άλλου μείγματος» κ.λπ. κατέληξαν να έχουν σχέση περισσότερο με το ανάλαφρο κλίμα του γνωστού τραγουδιού, δεν σημαίνει ότι ως χώρα και ως οικονομική πολιτική

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Αναλύσεις: ΠροσΔΕΘείτε!.. - Redux

15 Σεπτ. 2012   ΠροσΔΕΘείτε!.. - Redux

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 15/9/2012

Οταν προ τετραετίας η στήλη υπό τον τίτλο ΠροσΔΕΘείτε! (ΗτΣ, 6/9/2008) ανέλυε, αντίθετα με τα διακινούμενα στην τότε ΔΕΘ από τα πλέον επίσημα χείλη περί «θωρακισμένης οικονομίας», ότι άρχιζε περίοδος αναταράξεων και περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας, ποιος φανταζόταν ότι ο ίδιος τίτλος θα χρειαζόταν να επαναληφθεί τέσσερα χρόνια μετά, όχι πλέον εν όψει αναταράξεων και περιδίνησης, αλλά ενόψει του ενδεχομένου «ανώμαλης προσγείωσης» ή «συντριβής».

Τέσσερα χρόνια μετά, ο κόσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αλλιώς, και η Ελλάδα (τεχνικά) χρεοκοπημένη για τις ίδιες αιτίες των έως τότε και των έκτοτε περιπετειών της. Αλλά οι

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αναλύσεις: «Ιβηρική» αποζημίωση απόλυσης;

8 Σεπτ. 2012   «Ιβηρική» αποζημίωση απόλυσης;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 8/9/2012

Η ρύθμιση της απασχόλησης και η ατομική προστασία έναντι απόλυσης και ανεργίας αποτελεί στην Ελλάδα ένα ανοικτό ζήτημα για τη χάραξη πολιτικής, που επανέρχεται επί σειρά ετών, στις συστάσεις ΟΟΣΑ και Ε.Ε. προς την χώρα, και για το οποίο ουδέποτε, πριν ή μετά την κρίση, έγινε ουσιαστική συζήτηση. Συζήτηση η οποία με τον τρόπο που ανακινήθηκε με αφορμή το διακινηθέν non-paper (;) της τριμερούς Ε.Ε.- ΕΚΤ - ΔΝΤ, κινδυνεύει επίσης να μη γίνει ποτέ.

Οι από πολλών ετών συγκριτικές αξιολογήσεις της Νομοθεσίας Προστασίας της Απασχόλησης (Employment Protection Legislation) στα κράτη-μέλη, κυρίως του ΟΟΣΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Αναλύσεις: Σεπτεμβριανά ενόψει;

1 Σεπτ. 2012  Σεπτεμβριανά ενόψει;

Ημερησία του Σαββάτου -  Οικονομία, 1/9/2012

Καλό μήνα! Αν και από εβδομάδες αυτοί που προσπαθούν συστηματικά να εκτιμήσουν τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα μετά τον μακρύ προεκλογικό-εκλογικό κύκλο του πρώτου εξαμήνου του 2012 και τις εκκρεμότητες του Μνημονίου 2, ώστε να προσανατολίσουν τις πρωτεύουσές τους ή τις (κυρίως χρηματοοικονομικές) μονάδες εκτίμησης κινδύνου (για τον «κίνδυνο χώρας»), διατυπώνουν ευθέως το ερώτημα εάν το Φθινόπωρο θα είναι «θερμό» με «έκρηξη στους δρόμους».

Το ερώτημα αφορά, εν τέλει, την «κυβερνησιμότητα» στη χώρα και τις συνεχώς αυξανόμενες παραμέτρους της. Μία εξ αυτών είναι ότι η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται περισσότερο του

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Αναλύσεις : Ο Υπαρκτός Ευρωπαϊσμός

25 Αυγ. 2012   Ο Υπαρκτός Ευρωπαϊσμός

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία,  25/8/2012

Σε μία κρισιμότατη καμπή της πρόσφατης ιστορίας της η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο όψεις του «υπαρκτού ευρωπαϊσμού». Τον παρασιτικό και ιδεοληπτικό ευρωπαϊσμό «εσωτερικού», που την χαρακτηρίζει επί τρεισήμισι δεκαετίες (από τη μεταπολίτευση), και τον διακρατικό ευρωπαϊσμό ιεραρχημένων - διαρθρωμένων εθνικών συμφερόντων, που έφθασε στα όριά του με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τη μετάγγισή της στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και στο κρατικό χρέος των μελών της Ε.Ε.

Ο «υπαρκτός ευρωπαϊσμός» των Ε.Ε. και ΟΝΕ είναι μείζον διεθνές ζήτημα καθώς στην

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Αναλύσεις: Ο Γόρδιος Δεσμός του δημόσιου τομέα

18  Αυγ. 2012   Ο Γόρδιος Δεσμός του δημόσιου τομέα

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 18/8/2012


Το άνευ προηγουμένου τρίπτυχο αλλαγών (πρώτον, δημοσιονομική συστολή, δεύτερον, μεταρρύθμιση δημόσιας διαχείρισης, τρίτον, ιδιωτικοποιήσεις) στον ελληνικό δημόσιο τομέα ώστε ελληνική οικονομία και κοινωνία να εξέλθουν από τον φαύλο κύκλο παραγωγής χρέους και χρεοκοπίας, συνιστά ένα σύγχρονο γόρδιο δεσμό. Η έννοια του γόρδιου, που εδώ δεν χρησιμοποιείται απλά ως ρητορικό σχήμα, είναι ότι η λύση του βρίσκεται «εκτός πλαισίου» - εκτός της πεπατημένης, εκτός των συνηθισμένων επιλογών.

Στην αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσίου ως σύγχρονου γόρδιου βρίσκεται η μόνη πιθανότητα

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Αναλύσεις: Οι κίνδυνοι των μεγάλων αλλαγών

11 Αυγ. 2012  Οι κίνδυνοι των μεγάλων αλλαγών

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 11/8/2012

Αυτό που εν μέσω χρεοκοπίας, και λόγω αυτής, επιχειρείται στον ελληνικό δημόσιο τομέα δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη οικονομική ιστορία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Το «επιχειρείται» είναι συζητήσιμο διότι, εντέλει, δεν είναι ακόμη σαφές εάν, σε ποιόν βαθμό, και τίνος είναι «κτήμα» («ιδιοκτησία» που έλεγε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη επιστολή του προς την Ευρωσύνοδο Κορυφής) το πρόγραμμα, τουλάχιστον στο σκέλος του για τον ελληνικό δημόσιο τομέα. Tης τριμερούς κυβέρνησης; Της τριμερούς Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ;

Το εν λόγω πρόγραμμα περιγράφεται «επί χάρτου» στο 2ο Μνημόνιο Οικονομικής και

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Άρθρα: Ο Συνδικαλισμός στην Εποχή της Χρεοκοπίας: «Αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή»;

10  Αυγ. 2012  Ο Συνδικαλισμός στην Εποχή της Χρεοκοπίας: «Αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή»;

Προσεγγίσεις - Onlynews.gr, 10/8/2012

Οι τεκτονικές αλλαγές στο σύστημα διαμόρφωσης των αμοιβών της εργασίας, οι συνθήκες διαρθρωτικής κατάρρευσης στις αγορές εργασίας και στην απασχόληση, οι αλλεπάλληλες (και συχνά αδιέξοδες και καταστροφικές για όλους) πολλαπλές κοινωνικές συγκρούσεις σε μίκρο κλίμακα (οι οποίες ωστόσο συνθέτουν εθνικές απεργιακές επιδόσεις που διεθνώς δεν περνούν απαρατήρητες, και θυμίζουν επιδόσεις ρεκόρ της δεκαετίας του 1970 – της μεταπολίτευσης), η δικαστικοποίησή τους, αλλά και οι ενδοσυνδικαλιστικές συγκρούσεις δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον για τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα.

Πριν 30 χρόνια ο νόμος 1264 της 30.6/1.7.1982 «για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» τακτοποιούσε

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Αναλύσεις: «Βαρίδια» οδήγησαν στη χρεοκοπία

28 Ιουλ. 2012  «Βαρίδια» οδήγησαν στη χρεοκοπία

(H Μεταπολιτευτική "Κλεισούρα" - μέρος  2ον)

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 28/7/2012


Η κατάρρευση την 24η Ιουλίου 1974 του αντιδημοκρατικού καθεστώτος, λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, δεν συμπαρέσυρε συμπεριφορές και παθογένειες που συνέχισαν να δεσμεύουν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, ο «κύκλος» της οποίας άνοιξε την 24η Ιουλίου 1974 είχε, εν τοις πράγμασι, κρίσιμα στοιχεία συνέχειας έναντι του παρελθόντος. Που συνεισέφεραν, ως ουσιαστική συνιστώσα της μεταπολιτευτικής «κλεισούρας», στα «βαρίδια» που καθηλώνουν την Ελλάδα στην τρέχουσα χρεοκοπία.

Ανεξαρτήτως του εάν θεωρεί κανείς ότι ο «νέος κύκλος» άρχισε το 1974 (το 1981, το 1990, το 1996, το 2000 ή το 2001, το 2004, το 2009 ή το 2012, «διαλέγετε και παίρνετε» ανάλογα με

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Άρθρα : Η Κατάρρευση της Απασχόλησης


Προσεγγίσεις - OnlyNews.gr

Στις  9 Ιουλίου 2012  το  Εθνικό  Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού  διοργάνωσε μία  ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα ανάλυσης και συζήτησης  υπό τον τίτλο «Η Αγορά Εργασίας σε Κρίση».  Ήταν μία  ευκαιρία  να τεθούν σε μία σειρά οι απόψεις και τα ζητήματα ανάλυσης και πολιτικών για την αγορά εργασίας μέσα στην τρέχουσα  χρεοκοπία. 

Στα πλαίσια  της ημερίδας υποστήριξα,  με την εισήγηση – παρουσίαση υπό τον τίτλο «ΤοΤριπλό Αλληλοτροφοδοτούμενο Έλλειμμα», ότι ο  χαρακτηρισμός κρίση  γι αυτό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα επιεικής.  Κρίση  μπορούσε να  χαρακτηρισθεί  αυτό που συνέβαινε την περίοδο που «επωαζόταν» η τρέχουσα   χρεοκοπία  και διαρθρωτική κατάρρευση, δηλαδή η περίοδος 2000-2009.  Τώρα   αυτό που συμβαίνει είναι κάτι περισσότερο από  κρίση, έχει τις διαστάσεις  μιας δομικής /  διαρθρωτικής κατάρρευσης.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Αναλύσεις: Η Μεταπολιτευτική «Κλεισούρα»

21 Ιουλίου  2012   Η Μεταπολιτευτική «Κλεισούρα»

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία,  21/7/2012

Η 38η επέτειος της Μεταπολίτευσης, της 24η Ιουλίου 1974, δεν θα συνοδευθεί φέτος με δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας, με την Ελλάδα να φλερτάρει, επικίνδυνα, την άτακτη χρεοκοπία, δεν χωρούν πανηγυρισμοί. Χρεοκοπία που σε οποιαδήποτε τεχνική μορφή της, δεν είναι ένα «ατύχημα», ένα «απρόοπτο», μία έκβαση «άσχετη» με τα χαρακτηριστικά του μεταπολιτευτικού κύκλου, ήδη από τις αρχές του, αλλά αποτελεί, ούτως ή άλλως, μέρος αυτού.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο οδήγησε μεν στην κατάρρευση του αντιδημοκρατικού καθεστώτος,

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Εισηγήσεις Συνεδρίων: Το Τριπλό Αλληλοτροφοδοτούμενο Έλλειμμα



«Η Αγορά Εργασίας σε Κρίση»
Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012

Χρήστος Α. Ιωάννου


ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΑΛΛΗΛΟΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Στην εισήγηση-παρουσίαση αναλύθηκε η δυναμική σχέση τριών εγχώριων και αλληλοτροφοδοτουμένων ελλειμμάτων και πως αυτά επηρεάζουν-αναπαράγουν την κατάρρευση στις αγορές εργασίας: το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το πρωτογενές έλλειμμα στο δημόσιο τομέα, και το έλλειμμα στον κοινωνικό διάλογο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν τα θεμελιώδη ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. πρόκειται για ελλείμματα που προϋπήρξαν των Μνημονίων 1 και 2, και των οποίων οι αρνητικές συνέργειες επιτείνονται και μετά από αυτά. Η εισήγηση - παρουσίαση βασίζεται σε τρεις εργασίες:

α)  Ιωάννου, Χρ. (2012α) «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, ΣΣΕ και Μισθοί στην Ελληνική Οικονομική Κρίση», Εισήγηση- Παρουσίαση στην Ημερίδα «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε περίοδο κρίσης» Οργανισμός Μεσολάβησης& Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), 19 Μαΐου 2012, Αθήνα.

β)  Ioannou, Chr.  (2012b) ‘Recasting Greek IndustrialRelations: Internal Devaluation in Light of the Economic Crisis and EuropeanIntegration’. The International Journal of Comparative Labour Law and Industrial Relations 28, no. 2 (2012): 199–222.

γ) Ioannou, Chr. (2012c) “Greek Public Service EmploymentRelations in the era of Sovereign Default: A Gordian Knot?”, Paper prepared for the International Labour and Employment Relations Association (ILERA) 2012 World Congress 2012 Special Symposium "Public service employment relations in an era of austerity: Cutback Management or Structural Reform?», Philadelphia Pennsylvania, 3rd July 2012.  

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Αναλύσεις: Τριπλό έλλειμμα

14 Ιουλίου 2012  Τριπλό έλλειμμα

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 14/7/2012

Τι συμβαίνει λοιπόν και τα προγράμματα προσαρμογής χάνουν συνεχώς τους στόχους, η οικονομία «βυθίζεται» περισσότερο και γρηγορότερα, στέλνοντας μεγαλύτερα ποσοστά εργατικού δυναμικού στην ανεργία, αυξανόμενα ποσοστά πληθυσμού στην αεργία και ανθρώπινο κεφάλαιο στην καταστροφή; Oι μηχανισμοί τριών αλληλοτροφοδοτούμενων ελλειμμάτων που μας έφεραν στη χρεοκοπία συνεχίζουν να λειτουργούν ανελλιπώς. Όσο οι αρνητικές συνέργειές τους επικρατούν, η «βύθιση» συνεχίζεται.

Πρωταρχικό είναι το χρόνιο, από το 1999 και την εποχή της ευρωζωνολατρείας, έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε επίπεδα 10% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Κύρια συνιστώσα του το

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Εισηγήσεις Συνεδρίων: Greek Public Service Employment Relations in the Era of Sovereign Default: A Gordian Knot?

IOANNOU, Christos, Organisation for Mediation and Arbitration, Greece, Greek Public Service Employment Relations in the Era of Sovereign Default: A Gordian Knot?

Paper presented at
the Special Symposium
"Public Service Employment Relations in an Era of Austerity: Cutback Management of Structural Reform?"
 3rd July 2012,

ILERA (IIRA) World Congress 2012, Philadelphia, Pennsylvania, USA. 


Extended Summary
The crisis in public sector employment relations in Greece is more than a fiscal consolidation procedure or a public management reform for gradual adjustment. It is  a “critical juncture” caused by the shock/collapse of a Southern European model that, under the eurozone participation, perceived its buttressed old characteristics as everlasting and sustainable, and now opens a possibility of change albeit with conflict and pain.

At the heart of the public sector employment relations crisis in Greece lays the imbalance between the exposed and the protected sectors of the Greek economy. Imbalance that has been exacerbated since the Eurozone participation started in 2001. The protected sector, which includes central and local government, public utilities, construction, etc, crowded out further the exposed sector producing traded goods and services. Despite the political economy argument that, since the Greek entry in the
Eurozone, the economy will adjust to the new competitive conditions of the currency union, the protected public sector grew up fast to accommodate the avoidance of competitive adjustment in conditions of currency union.

The public sector grew up fast both in terms of public sector expenditure in GDP ....

Αναλύσεις: «Ζητιάνα Χώρα»

7 Ιουλ.  2012   «Ζητιάνα Χώρα»

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία,  7/7/2012

Ποιος φανταζόταν ότι έναν αιώνα μετά τη συγγραφή της μία νατουραλιστική ηθογραφία του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ο Ζητιάνος, θα ήταν τόσο τραγικά επίκαιρη για τη χώρα του. Ακριβώς επειδή ο πρωταγωνιστής του σέρνεται, κατ' επάγγελμα, σε έναν «κουτσοκουλόστραβο» χορό, συνδυάζοντας τρία αλληλοτροφοδοτούμενα «ελλείμματα»-συνιστώσες. Ανάλογα με αυτά που η ελληνική οικονομία και κοινωνία καλούνται να αντιμετωπίσουν, ριζικά, εάν επιθυμούν να βγουν συντομότερα και αποτελεσματικά από τη χρεοκοπία.

Το «κουτσό» του χορού που χρόνια τώρα σέρνει η ελληνική οικονομία είναι το χρόνιο έλλειμμα στο

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Αναλύσεις: Ο δρόμος προς την κόλαση

30 Ιουν. 2012  Ο δρόμος προς την κόλαση

Ημερησία  του Σαββάτου -  Οικονομία,   30/6/2012

Το κοινό πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού δηλώνει καλές προθέσεις, οι οποίες ως γνωστόν δεν αρκούν. Και οι προηγούμενοι τέτοιες δήλωναν. Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει θεμελιακά ζητήματα, τα οποία η πολιτ(ευτ)ική τακτική, προεκλογικά και μετεκλογικά, δεν τα αναδεικνύει ως τέτοια. Καλύπτονται από άλλοθι, αυταπάτες και επαναλήψεις κλισέ ασαφούς περιεχομένου: επιμήκυνση, επαναδιαπραγμάτευση, κ.λπ.

Άλλοθι είναι η «ευρωπαϊκή λύση», η οποία δεν ταυτίζεται με την «ελληνική λύση». Η Eυρωζώνη

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Αναλύσεις: Τα κρίσιμα «λάθη» στις διαπραγματεύσεις

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 23/6/2012

Ακόμη κι αν ισχύει η υπεραισιόδοξη εκδοχή ότι ξεκινά «νέος κύκλος» στη διαχείριση της ελληνικής χρεοκοπίας, το περιεχόμενο των λόγων στις ατέλειωτες ώρες των υποψήφιων πρωταγωνιστών του «νέου κύκλου» στα «τηλεπαράθυρα» δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες περί του «νέου». Μετά από μακρά, σχεδόν οκτάμηνη επίσημα και ανεπίσημα, (προ)εκλογική περίοδο, η «επαναδιαπραγμάτευση» μοιάζει στερούμενη διάγνωσης για κρίσιμα λάθη επιλογών στις προηγούμενες «επαναδιαπραγματεύσεις». Ας σταθούμε, λόγω περιορισμένου χώρου, σε τρία.

Στην αφετηρία της πρώτης «επαναδιαπραγμάτευσης» της συνεχιζόμενης υπαγωγής της Ελλάδας στη

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

'Recasting Greek Industrial Relations:Internal Devaluation in Light of the Economic Crisis and European Integration’



‘Recasting Greek Industrial Relations: Internal Devaluation in Light of the Economic Crisis and European Integration’.

The International Journal of Comparative Labour Law and
Industrial Relations 28, no. 2 (2012): 199–222.

Abstract


In the current financial and debt crisis, the joint EC-ECB-IMF Programmes for Greece directly impact on national industrial relations. They are an in vivo feasibility test for a process of internal devaluation in the Eurozone. They test attitudes towards the EU response to the crisis through European Union (EU)/ International Monetary Fund (IMF)-sanctioned deregulation of employment and collective bargaining rights at national level. This paper analyses how the joint EC-ECB-IMF Programmes for Greece recast the system towards highly decentralized collective bargaining, in what may initially appear to be ‘a unique and exceptional’ case. The paper examines how the radical changes introduced by the joint EC-ECB-IMF Programmes for Greece since 2010, that find their legal basis in the Excessive Deficit Procedures of the Treaty, denote future directions of European integration for national systems of  industrial relations under the Euro Plus Pact (EPP). An assessment is made of the impact of European integration on national industrial relations, considering  whether the long and painful process of internal devaluation in Greece will reshape societal attitudes towards the EU and the Eurozone, resulting in profound Euroscepticism.
 
Keywords: collective bargaining, decentralization, internal devaluation, wages in EU integration.


Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Αναλύσεις: Γράμμα από την Κεντρική Ευρώπη

15 Ιουν. 2012  Γράμμα από την Κεντρική Ευρώπη

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 15/6/2012

Το έλαβα και το δημοσιεύω: «Σε μία διαφήμιση στην ελληνική τηλεόραση, ο τζογαδόρος συμπεραίνει ότι ο αγώνας θα έρθει Χ, γιατί είδε στον όνειρό του τον (ακατάβλητο) Βαμβακούλα ντυμένο νύφη να κρατάει ανθοδέσμη. Με ίδια λογική πορεύεται και η χώρα στις κρισιμότερες στιγμές της μεταπολεμικής Ιστορίας της, πιστεύοντας ότι μπορεί «να καταγγείλει το Μνημόνιο» και να αθετήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση χωρίς αυτή η επιλογή να επηρεάσει την χρηματοδότησή της από την Ε.Ε.

Βασικό επιχείρημα αυτής της ιδέας είναι ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν να αποβάλουν την

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Αναλύσεις: «Στρογγύλη ξυλεία πρίσεως» -Η ανάγκη για διακομματική στροφή

9 Ιουν. 2012  «Στρογγύλη ξυλεία πρίσεως» -Η ανάγκη για διακομματική στροφή

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία,  9/6/2012

Μετά τις εκλογές του Μαΐου, καθ' οδόν προς τις εκλογές του Ιουνίου, οικονομία και κοινωνία συνεχίζουν στο δρόμο της χρεοκοπίας. Τα συμπτώματα, πολύπλευρα και αυξανόμενα, αξιοποιούνται ως αφορμές πολιτ(ευτ)ικών αντιπαραθέσεων. Ό,τι έχει απομείνει από το καθεύδον πολιτ(ευτ)ικό σύστημα, αντιμετωπίζει, παρελαύνον στα τηλεπαράθυρα, την εξελισσόμενη χρεοκοπία όπως αντιμετώπιζε, επί σειρά ετών, πλείστα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα: ως ευθύνη και αρμοδιότητα τρίτου.
 
Τον παλιό καλό καιρό κάθε φωτισμένος υπουργός, και κάθε φωτισμένος υποψήφιος υπουργός,

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Αναλύσεις: Διαπιστώσεις Γερμανού Τραπεζίτη

2 Ιουν. 2012  Διαπιστώσεις Γερμανού Τραπεζίτη

Ημερησία  του Σαββάτου -  Οικονομία, 2/6/2012

Την Παρασκευή 25 Μαΐου του 2012 ο Jurgen Fitschen, μέχρι χθες μέλος διοικητικού συμβουλίου και Head of Regional Management παγκοσμίως της Deutsche Bank, και από χθες συν-διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, ήταν κεντρικός ομιλητής στο «The Berlin Forum» - Global Business Dialogue. Η κεντρική ομιλία του Jurgen Fitschen, ενόψει των νέων καθηκόντων του, αφορούσε τα τρέχοντα: «Perspectives on Europe and the Financial Crisis».

Όμως η επίσκεψή του στην Αθήνα, την παραμονή της ομιλίας του, όπου είχε την ευκαιρία, σύμφωνα

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Αναλύσεις: Ανάπτυξη είναι το «τι παράγεις»!

26 Μαίου 2012 Ανάπτυξη είναι το «τι παράγεις»!

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 26/5/2012


Η σχεδόν πανταχόθεν εκπορευόμενη αερολογία περί ανάπτυξης συσκοτίζει το θεμελιώδες ελληνικό ζήτημα. Είναι μέρος του φαινομένου υπανάπτυξης που χαρακτηρίζει τη χώρα - χρόνια τώρα, ήδη από τις ένδοξες ημέρες της υποτιθέμενης ανάπτυξης. Η ραγδαία συρρίκνωση της παραγωγής διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών και υπηρεσιών (υπέρ του προστατευμένου τομέα των μη εμπορευσίμων) η οποία έλαβε χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως την περίοδο συμμετοχής στην ΟΝΕ ήταν υπανάπτυξη, όχι ανάπτυξη.

Οικονομική ανάπτυξη είναι η διαδικασία του να μαθαίνεις να παράγεις (και να εξάγεις) περισσότερο

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Παρουσιάσεις Μελετών: Η Οικονομία και οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις


Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, ΣΣΕ και Μισθοί στην Ελληνική Οικονομική Κρίση


«Δεν είναι ότι δεν βλέπουν την λύση.

Δεν μπορούν καν να δούνε το πρόβλημα»

                                                G.K. Chesterton (1874-1936)

 Το σύστημα διαμόρφωσης των μισθών στην Ελλάδα μετέπεσε ραγδαία σε νέο περιβάλλον αφενός λόγω των ριζικών αλλαγών στο νομοθετημένο ρυθμιστικό πλαίσιο περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφετέρου λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος κρίσης χρέους, δημοσιονομικής χρεοκοπίας, διαρθρωτικής κατάρρευσης της εγχώριας οικονομίας, και των παρεμβάσεων οικονομικής πολιτικής  με τα Μνημόνια Ι και ΙΙ.  Τεκτονικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στο σύστημα διαμόρφωσης των μισθών και κρίσιμα  ερωτήματα αναδεικνύονται: Θα επιβιώσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις; Έχουν ρόλο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στις διαμορφούμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες; Χρειάζεται, πλέον, η αγορά  εργασίας, η οικονομία και η κοινωνία τις υπηρεσίες Μεσολάβησης και Διαιτησίας του ΟΜΕΔ; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα έχει εκτός από την νομική διάσταση, η οποία είναι αντικείμενο άλλης εισήγησης, και οικονομική διάσταση. Για αυτό χρειάζεται και η  προσέγγισή τους από την σκοπιά του οικονομικού λογισμού και των εργασιακών σχέσεων. 
 
Εισήγηση - Παρουσίαση
στην

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α  

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές

 συμβάσεις εργασίας, σε περίοδο κρίσης»
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ & ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ (ΟΜΕΔ)
 Αθήνα, Ξενοδοχείο DIVANI PALACE ACROPOLIS


Σάββατο, 19 Μαΐου 2012




Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Αναλύσεις: Πολιτευτές «στον κόσμο τους»!

19 Μαΐου  2012  Πολιτευτές «στον κόσμο τους»!

Ημερησία του Σαββάτου- Οικονομία, 19/5/2012

Η πρόωρη εκλογή Κοινοβουλίου της 6ης Μαΐου 2012, η τρίτη της τελευταίας πενταετίας (είχαν προηγηθεί επίσης πρόωρες εκλογές την 16η Σεπτεμβρίου 2007 και την 4η Οκτωβρίου 2009), απέβη άκαρπη ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης. Εμπρός, λοιπόν, για την τέταρτη, κι ... έχει ο Θεός. Αν το 2007 και, εν μέρει, το 2009 η εγχώρια οικονομία βάδιζε αμέριμνη προς τη χρεοκοπία, τώρα εν μέσω χρεοκοπίας η οικονομία συνεχίζει να καθεύδει, καθώς οι πολιτ(ευτ)ικές ηγεσίες αποδεικνύονται ανεπαρκείς.
 
Τα πρακτικά συσκέψεων πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν ότι,

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Αναλύσεις: Ολοσούμπιτοι στα... μπακοτσέτουλα

12 Μαΐου 2012  Ολοσούμπιτοι στα... μπακοτσέτουλα

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 12/5/2012

Το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 είναι (με όλον το σεβασμό στους πολιτικούς αρχηγούς που επιχειρούν διαχείριση της «νωπής λαϊκής εντολής») ότι, στερούμενοι επαφής με την πραγματικότητα, τη «νωπή» επεδίωξαν, καθείς για τους δικούς του ιδιοτελείς πολιτ(ευτ)ικούς λόγους, και  ... «νωπά» εισέπραξαν. Η χρεοκοπία οικονομίας και κοινωνίας απεκάλυψε και την δική τους πολιτ(ευτ)ική χρεοκοπία. Κι ενόψει αυτής, σχεδόν όλοι θυμήθηκαν την ... ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Όμως η συνεχής επίκληση της ευρωπαϊκής προοπτικής και της προσφοράς «εγγυήσεων» για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κάθε άλλο παρά αρκεί. Η ελλαδική παραμονή στο ευρώ δεν είναι

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Επισημάνσεις: Προεκλογικές

Angry Greeks cast into uncertainty

06-05-2012 15:38 As the Greek polling closes this evening at. 18 Danish time, and the first polling station measurements has been published, ....  "It has been shown that we have the most inept political class in the euro zone. And considering how bad things are, the Greeks remained relatively quiet in recent years. But now they have the opportunity to express themselves, "says economist .... Christos Ioannou for Exchange.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αναλύσεις: Γιατί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα...

4 Μαίου 2012   Γιατί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα...

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 4/5/2012


Ενόψει της 6ης Μαΐου 2012 και εντεύθεν τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από όσο φαίνονται όχι μόνο γιατί «αγνοείται», όπως γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, η αδήριτη ανάγκη εγχώριας επίτευξης διατηρούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είτε το 2013 είτε το 2014, αλλά, επιπλέον, γιατί «αγνοούνται» τα σημαντικότερα πρωτογενή προβλήματα. Κι αυτά είναι τα της εγχώριας παραγωγής, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε συνθήκες ΟΝΕ και ευρώ.

Η αυταπάτη περί «σύγκλισης» σε Ε.Ε. και ΟΝΕ ... είναι εδραία στους πολιτ(ευτ)ικούς κύκλους - «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς». Δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό ότι η μόνη «σύγκλιση»

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Αναλύσεις: Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται...

28 Απρ. 2012  Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται...

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 28/4/2012

Ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου του 2012 είναι εμφανές, για όποιον επιθυμεί επαφή με την πραγματικότητα, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Πρόκειται για την 3η εκλογή Κοινοβουλίου της τελευταίας πενταετίας. Προηγήθηκαν οι, επίσης πρόωρες, της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 και της 4ης Οκτωβρίου του 2009. Όλες προκηρύχθηκαν με επίκληση του άρθρου 41, παρ. 2 του Συντάγματος («για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας»).

Το ίδιο άρθρο στο Σύνταγμα ορίζει: «Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα». Ωστόσο, η Βουλή διαλύεται (ανοιγοκλείνει) για το ίδιο «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Το

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Αναλύσεις: Οι μισθοί των νέων

21 Απρ. 2012  Οι μισθοί των νέων

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 21/4/2012

Με το ν. 4046/2012 (δεύτερο Μνημόνιο), ενώ ο ελληνικός κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, ο μισθός των νέων έως 25 ετών μειώθηκε ακόμη περισσότερο, κατά 32% (από 751,39 ευρώ σε 510,95 ευρώ). Η πάλαι ποτέ «γενιά των 700 ευρώ» έγινε «γενιά των 511 ευρώ». Η μισθολογική μείωση είναι ζήτημα, αλλά όχι το μοναδικό, και ίσως όχι το πρωτεύον. Νέο θέμα είναι η μισθολογική διαφοροποίηση και παλαιό ότι τα 700 ευρώ, που εν τω μεταξύ είχαν γίνει 751 ευρώ, ήταν

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Αναλύσεις: Μισθοί Βουλγαρίας ή Λουξεμβούργου;

12 Απρ. 2012  Μισθοί Βουλγαρίας ή Λουξεμβούργου;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 12/4/2012

Με το ν. 4046/2012 (2ο Μνημόνιο) ο ελληνικός κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% (από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ) στις 14.2.2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης των Ε.Ε./ΕΚΤ/ΔΝΤ. Αφενός οι μειώσεις (διότι, ως γνωστόν, οι αυξήσεις είναι... προτιμότερες), αφετέρου ποικίλα σχόλια, έως και της νυν διευθύνουσας του ΔΝΤ που συνέκρινε τους ελληνικούς με τους κατώτατους μισθούς στην Κροατία, τροφοδότησαν την ανασφάλεια για μισθούς... Βουλγαρίας.

Όμως ο δρόμος για ελληνικούς κατώτατους μισθούς Βουλγαρίας είναι λίγο... μακρύς. Ο ονομαστικός

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Αναλύσεις: Το μετέωρο βήμα της εσωτερικής υποτίμησης

7 Απρ. 2012  Το μετέωρο βήμα της εσωτερικής υποτίμησης

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 7/4/2012

Οι τεχνικές εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. που συνοδεύουν την έγκριση του δεύτερου Μνημονίου /Δανείου, όπου η εσωτερική υποτίμηση καθίσταται ρητώς πρωταρχικός και κρίσιμος στόχος για την επιτυχία του νέου Προγράμματος, και κυρίως η έκθεση του ΔΝΤ, είναι αποκαλυπτικές όσον αφορά τον υψηλό «κίνδυνο ατυχήματος» που διατρέχει το Πρόγραμμα και η Ελλάδα.

Οι δύο εκθέσεις αποτελούν τις τεχνικά πληρέστερες αποτυπώσεις των πρόσφατων οικονομικών

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αναλύσεις: Οι περιπέτειες των μισθών

31 Μαρτ.  2012  Οι περιπέτειες των μισθών

Ημερησία του Σαββάτου -Οικονομία, 31/3/2012


Στις τεχνικές εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. που συνοδεύουν την έγκριση του 2ου Μνημονίου /Δανείου η εσωτερική υποτίμηση καθίσταται ρητός και πρωταρχικός στόχος για την επιτυχία του νέου Προγράμματος (2012-2014) ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας και πλήρους δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Στο 2ο Μνημόνιό της η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται «να στοχεύσει σε μείωση του ανά μονάδα κόστους εργασίας κατά 15% στη διάρκεια του προγράμματος».

Στην τεχνική έκθεση του ΔΝΤ ο στόχος εξειδικεύεται σε συνεχείς μειώσεις του μοναδιαίου κόστους

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αναλύσεις: «Ποιοί είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φινλανδοί;»

23  Μαρτ. 2012  «Ποιοί είναι οι Ολλανδοί; Ποιοί είναι οι Φινλανδοί;»

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία,  23/03/2012


Το ιδιαίτερα εύστοχο, πιθανώς «εκτός κειμένου», ρητορικό ερώτημα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στη διάρκεια γεύματος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων την 15η Φεβρουαρίου 2012, «Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φινλανδοί;» σχεδόν αγνοήθηκε στο πλέον ενδιαφέρον σκέλος του.

Υπερίσχυσε, ίσως, υποσυνειδήτως, το «Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φινλανδοί;»... μπροστά «στα αρχαία σου τα κάλλη»... «Μάνα μου Ελλάς»; Το ιδιαίτερα εύστοχο σκέλος του θα

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Παρουσιάσεις Μελετών : Η οικονομική διάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο νέο θεσμικό περιβάλλον (μετά τις μισθολογικές- εργασιακές ρυθμίσεις του ν. 4046/2012 και την ΠΥΣ 6/2012)

Η οικονομική διάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο νέο θεσμικό περιβάλλον (μετά  τις μισθολογικές- εργασιακές ρυθμίσεις του ν. 4046/2012  και την ΠΥΣ 6/2012),  εδώ

ΟΜΕΔ,

Αθήνα 10 Μαρτίου 2012

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Αναλύσεις: Μισθοί Παραγωγικής Συμμαχίας

17  Μαρτ.  2012  Μισθοί Παραγωγικής Συμμαχίας

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  17/3/2012

Οι εργασιακές-μισθολογικές ρυθμίσεις του ν. 4046/2012, η 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την εφαρμογή τους και η σχετική Ερμηνευτική Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας εμπεδώνουν (εν μέσω κακοτεχνιών, ασαφειών και στενών -μονοκλαδικής έμπνευσης- επιλογών) την επιβολή τεκτονικών αλλαγών στο σύστημα διαμόρφωσης των μισθών στην Ελλάδα, επιταχύνοντας την εσωτερική υποτίμηση μισθών στις αγορές εργασίας.

Εως το 2010, σχεδόν 70% των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των απασχολουμένων στην Ελλάδα ήταν,

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Αναλύσεις: Είναι κρίση προσφοράς, όχι ζήτησης

10 Μαρτ.  2012  Είναι κρίση προσφοράς, όχι ζήτησης

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 10/3/2012

«Αρμόδιοι» της πολιτικής και της οικονομίας (θεωρητικής και εφαρμοσμένης) διακινούν στερεότυπα τα περί «ύφεσης» που «βαθαίνει» λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και προτείνουν «τόνωση της ζήτησης». Αγνοούν ότι η «ύφεση» στο ΑΕΠ (2008: -0,2%, 2009: -3,2%, 2010: -3,5%, 2011: -6,8%) ήρθε πριν από το Μνημόνιο, παρά την επέκταση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος (2007: -6,4%, 2008: -9,8%, 2009: -15,4%, 2010: -10,5%) και του πρωτογενούς (2007: -2%, 2008: -4,8%, 2009: -10,6%, 2010: -5%).

Παραβλέπουν τα δεδομένα και την ουσία της τρέχουσας κρίσης στην ελληνική οικονομία. Ότι δεν

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Επίκαιρα Θέματα: Δεν Νιώθουν Τίποτε;

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009


Αναλύσεις: Δεν Νιώθουν Τίποτε;


Με αυτό το άρθρο άρχισε το καλοκαίρι του 2009 η (ανα)δημοσίευση κειμένων  στην παρούσα ιστοσυλλογή.

Δυστυχώς  οι «αδιάβαστοι»  ήταν και είναι πολλοί.

Και χρειάζονται τα wikileaks για  να προσεγγίσουν την πραγματικότητα (τους) !!!

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αναλύσεις: Προτεκτο...κράτος

25 Φεβρ. 2012   Προτεκτο...κράτος

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 25/02/2012


Οταν οι ιδέες ενός Βόλφγκανγκ (ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών στην Γερμανία) για την διαχείριση/εποπτεία του 2ου ελληνικού «Μνημονίου» χαρακτηρίζονται από έτερο Βόλφγκανγκ (αναλυτής των Financial Times) ότι θα δημιουργούσαν «the eurozone's first colony», η περιώνυμη ευρωπαϊκή ενοποίηση φθάνει σε σταυροδρόμι, και η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τον «υπαρκτό ευρωπαϊσμό». Κι αυτό κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη κατανόησης του «εξαιρετικού και μοναδικού» στην ελληνική περίπτωση.

Πρόσφατη μελέτη του McKinsey Global Institute (Debt and deleveraging: Uneven progress on the path to growth, January 2012) δείχνει την Ελλάδα με το υψηλότερο παγκοσμίως δημόσιο χρέος ως

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Παρεμβάσεις Συνεδρίων : Τα Διαρθρωτικά Ταμεία στην Ελλάδα και η Πολιτική για τους Ανθρώπινους Πόρους και την Απασχόληση

Τα Διαρθρωτικά Ταμεία στην Ελλάδα και η Πολιτική  για τους Ανθρώπινους Πόρους και την Απασχόληση

Παρέμβαση  στην  Ημερίδα  με Θέμα«Επιδράσεις που έχουν ασκήσει ή θα ασκήσουν στην ελληνική οικονομία η Πολιτική της Οικονομικής και Κοινωνικής Συνοχής, η οποία συγχρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ», Τράπεζα της Ελλάδος, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010.

Πριν αναφερθώ  στις δημόσιες και κοινοτικές επενδύσεις στην Ελλάδα για τους ανθρώπινους πόρους, θα υποστηρίξω γιατί η εγχώρια «στρατηγική» πήγε μια χαρά, και στην συνέχεια θα καταλήξω στους ανθρώπινους πόρους.

Μπήκαμε ως χώρα στην κρίση  του 1973-79, και παράλληλα μπήκαμε στην ΕΟΚ  με «πολιτικά κριτήρια» για να σωθούμε από τον «εξ ανατολών κίνδυνο», καταφέραμε μετά, «βάλαμε» και την Κύπρο  στην ΕΕ  για να σωθεί κι αυτή, είπαμε να μπουν κι εκείνοι για να σωθούν κι αυτοί από τον «εξ ανατολών κίνδυνο»,  και τώρα  είναι συζητήσιμα τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής, αλλά η στρατηγική ως προς τις δημόσιες επενδύσεις μάλλον ήταν ρεαλιστικότατη.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Αναλύσεις: Δεν βλέπουν το πρόβλημα, πώς να δουν τη λύση!

18 Φεβρ. 2012   Δεν βλέπουν το πρόβλημα, πώς να δουν τη λύση!

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 18/02/2012

Η μέχρι τούδε πορεία εν μέσω «Μνημονίων» παρέβλεπε λόγω και έργω τα θεμελιώδη προβλήματα: ότι η εγχώρια παραγωγική και ανταγωνιστική καταβαράθρωση επιταχύνθηκε με την ένταξη στην Ευρωζώνη, η δε εύκολη και φθηνή υπερχρέωση με επιτόκια Γερμανίας εξέθρεψε την καταστροφική πρωτοκαθεδρία του προστατευμένου τομέα των «διεθνώς μη-εμπορευσίμων» αγαθών.

Το 2010 το πρώτο τεράστιο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, ήταν ευκαιρία να αρχίσει να αντιστρέφεται,

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Επίκαιρα και Προλεχθέντα : "Οι κρίσεις του 2009"

«Δεν λογαριάζονται οι καιροί, μόνο οι άνθρωποι λογαριάζονται που κάνουν τους καιρούς».

Οι κρίσεις του 2009

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  3/1/2009


Η οικονομική κρίση, η σημαντική επιβράδυνση και η ύφεση, σημαίνει πτωχεύσεις και ανεργία. Η μεγαλύτερη κρίση σημαίνει περισσότερες πτωχεύσεις, υψηλότερη ανεργία. Το ζήτημα δεν είναι εάν στην διάρκεια του 2009 η ελληνική οικονομία θα τα έχει, άλλωστε τα «προεόρτια» είναι ήδη ορατά, αλλά το βάθος και η διάρκειά της. Ήτοι, το πότε και πως η ελληνική οικονομία θα βγεί από αυτήν την κρίση, εισερχόμενη σε νέο (βιώσιμο) ανορθωτικό κύκλο.

Οι εγχώριοι «ταμιευτήρες» σύντομης / ανορθωτικής εξόδου μοιάζουν σχεδόν «άδειοι». Παρά την

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Αναλύσεις: Το «ισοδύναμο» που λείπει


Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 11/02/2012

Από διετίας και πλέον η χώρα «φλερτάρει» στο ρυθμό του ληξιαρίου των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με την ανοικτή και άτακτη χρεοκοπία. Κι ενώ όλες οι «φούσκες» που έφεραν τη χρεοκοπία φθίνουν, υπάρχει μία που αντιστέκεται συνεχίζοντας να επιβαρύνει τη χώρα: η κρατι(κομματι)κή με τις εκτενείς ιδιωτικοδημόσιες παραφυάδες της, η οποία συνεχώς και συστηματικά μεταθέτει αλλού το ισοδύναμο κόστος της επιβίωσης και της αναπαραγωγής της.

Αναζητώντας «ισοδύναμα» (με την έκτακτη φορολογία σε πρώτο ρόλο) πορεύθηκαν οι πέντε

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Αποκλειστικό : Ιδού το νέο Μνημόνιο !!!

Τώρα που ενόψει νέου Μνημονίου γίνονται  με καθυστέρηση 21 μηνών τα Συμβούλια Αρχηγών 

Ενα «Ιδανικό» Συμβούλιο Αρχηγών

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 15/5/2010

Η ελληνική προσφυγή στον μηχανισμό ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της χώρας θα μπορούσε να ήταν αντικείμενο του Συμβούλιου πολιτικών Αρχηγών. Μετά από ένα ομόθυμο «όχι» στον δανεισμό θα μπορούσε να εγκριθεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αρχών και ενεργειών με βάση τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή από τις καλύτερες πολιτ(ευτ)ικές πρακτικές της πρόσφατης εξαετίας, αλλά και της ευρύτερης μεταπολιτευτικής περιόδου.

Για τους μισθούς και τις συντάξεις, μια και μπήκαμε στην ΕΕ και στο ευρώ, υιοθετείται η αρχή της

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αναλύσεις: Τι συνέβη στον κατώτατο μισθό;

4  Φεβρ. 2012   Τι συνέβη στον κατώτατο μισθό;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 4/2/2012

Για τον ολιγοήμερο εγχώριο διάλογο περί τον κατώτατο μισθό χρήζουν επισήμανσης ορισμένες κρίσιμες πλευρές. Η συμφωνία του 2010 μη αύξησης των κατώτατων μισθών έως τον Ιούνιο 2011 και εν συνεχεία χορήγηση το 2011 και το 2012 από τα μέσα εκάστου έτους (1 Ιουλίου) του πληθωρισμού της Ευρωζώνης του προηγούμενου έτους ήταν συμφωνία, εν μέσω χρεοκοπίας, σε έναν άγνωστο Χ. Ηδη, διαφαινόταν ότι η ΕΚΤ θα παρέβλεπε το «καταστατικό» όριο πληθωρισμού στο 2%.

Το έπραξε συμβάλλοντας στην καθυστέρηση της ύφεσης στην Ευρωζώνη. Έτσι, ο πληθωρισμός του

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Φιλοξενούμενες Μελέτες: Η αναπόφευκτη «εσωτερική υποτίμηση»

1 Φεβ. 2012  Η αναπόφευκτη «εσωτερική υποτίμηση»  

Από  τον Δημήτρη Α. Ιωάννου

The Athens Review of Books  Τεύχος 26ο - Φεβρουάριος 2012 

1. Όταν δύο ασύμβατες πλάνες συναντώνται

Πόση λογική άραγε θα είχε το να ανοίξει κάποιος, εν πτήσει, την πόρτα και να πηδήσει στο κενό, χωρίς αλεξίπτωτο, επειδή θυμήθηκε πως μπήκε σε λάθος αεροπλάνο; Προφανώς καμία. Και όμως. Αυτό περίπου είναι που προτείνουν όσοι υποστηρίζουν την ανάγκη επιστροφής της χώρας στη δραχμή «επειδή η συμμετοχή στην Ευρωζώνη υπήρξε λάθος». Και το ίδιο επίσης ουσιαστικά προωθούν εκείνοι που, ακόμη και αν δεν μιλούν για τη δραχμή, θέλουν μία «διαφορετική πολιτική» αντιμετώπισης της κρίσης, ένα «διαφορετικό μίγμα» ή μία «αναδιαπραγμάτευση» με τους δανειστές. Πολιτικές οι οποίες εάν εφαρμόζονταν κιόλας, εκτός από το να λέγονται, θα εξακόντιζαν τα ελλείμματα σε στρατοσφαιρικά ύψη και θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση και στο εθνικό νόμισμα.  ....

2. Η καταστροφική «εσωτερική ανατίμηση» ....

3. Η αναπόφευκτη «διόρθωση» των σφαλμάτων της «χρυσής δεκαετίας» ....


Το πλήρες κείμενο στο "The Athens Review of Books" Τεύχος 26ο - Φεβρουάριος 2012  είναι εδώ

Το δημοσιευμένο στο "The Athens Review of Books"  είναι μία συντομευμένη εκδοχή του κειμένου Από τους ψευτοεκσυγχρονιστές στους ψευτοπατριώτες

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αναλύσεις: Τρόικα ή Τριμερής Συμφωνία Εθνικής Ανόρθωσης;

28 Ιαν. 2012   Τρόικα ή Τριμερής Συμφωνία Εθνικής Ανόρθωσης;

Ημερησία του Σαββάτου -  Οικονομία,  28/1/2012
  
Εν μέσω της τρέχουσας δημοσιονομικής χρεοκοπίας και της διαρθρωτικής οικονομικής κατάρρευσης (που συνήθως βαφτίζεται -και υποβαθμίζεται- σε «ύφεση»), το κωμικοτραγικό απέρχεσθαι του πολιτευτ)ικού προσωπικού που ήταν αδιάβαστο, πορεύθηκε αυτάρκες στην ανεπάρκειά του, και τώρα «πάει αδιάβαστο», κινδυνεύει να συμπαρασύρει την χώρα στην δική του εξόδια περιδίνηση, επιτείνοντας-εμβαθύνοντας την εγχώρια οικονομική και παραγωγική κατάρρευση. Ως αντίβαρο χρειάζονται ενδογενή «σημεία στήριξης».

Παρά τις ατέλειές της, η πρωθυπουργική πρωτοβουλία κοινωνικού διαλόγου των κορυφαίων