Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Αναλύσεις: Πολιτευτές «στον κόσμο τους»!

19 Μαΐου  2012  Πολιτευτές «στον κόσμο τους»!

Ημερησία του Σαββάτου- Οικονομία, 19/5/2012

Η πρόωρη εκλογή Κοινοβουλίου της 6ης Μαΐου 2012, η τρίτη της τελευταίας πενταετίας (είχαν προηγηθεί επίσης πρόωρες εκλογές την 16η Σεπτεμβρίου 2007 και την 4η Οκτωβρίου 2009), απέβη άκαρπη ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης. Εμπρός, λοιπόν, για την τέταρτη, κι ... έχει ο Θεός. Αν το 2007 και, εν μέρει, το 2009 η εγχώρια οικονομία βάδιζε αμέριμνη προς τη χρεοκοπία, τώρα εν μέσω χρεοκοπίας η οικονομία συνεχίζει να καθεύδει, καθώς οι πολιτ(ευτ)ικές ηγεσίες αποδεικνύονται ανεπαρκείς.
 
Τα πρακτικά συσκέψεων πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν ότι,
εν τέλει, μέσω της «ψήφου τακτικής» οι ψηφοφόροι «τιμώρησαν» σχεδόν όλα τα ιδιοτελή εκλογικά πολιτ(ευτ)ικά σχέδια. Αλλους «κουρεύοντάς» τους, ψηφίζοντάς τους λιγότερο, άλλους ψηφίζοντάς τους περισσότερο, φορτώνοντάς τους ευθύνες τις οποίες δεν θέλουν (ή δεν μπορούν;) να αναλάβουν. Εκ δε των λοιπών στις εκλογές άλλους αποκαλύπτοντάς τους στο φως, άλλους, που δεν φρόντισαν να συνεννοηθούν, αφήνοντάς τους οριακά στο περιθώριο.

Τα πρακτικά επιβεβαιώνουν το -εμφανές από καιρό και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη χώρα- έλλειμμα ηγεσίας εν μέσω της χρεοκοπίας της: αδυναμία ανάλυσης, αδυναμία σύνθεσης, αδυναμία διαπραγμάτευσης με στόχο το αποτέλεσμα. Ετσι, ενώ οι ηγήτορες της παραπαίουσας κρατι(κομματι)κής «φούσκας» επιτυγχάνουν στο στόχο διεξαγωγής αλλεπάλληλων εκλογών, ελπίζοντας (αγνοώντας ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού») σε ότι απέτυχαν την 6η Μαΐου 2012, η οικονομία συνεχίζει βυθιζόμενη στη χρεοκοπία.

Το ΑΕΠ συνεχίζει συρρικνούμενο αναλόγως του 2011. Το -5% το 2012 είναι πλέον αισιόδοξο σενάριο. Η ανεργία τείνει προς ποσοστό ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ. Παρά όσα μέτρα προσαρμογής έχουν προηγηθεί, το δημοσιονομικό έλλειμμα μένει «κλειδωμένο» το 2012-2013 σε ποσοστά 7,5%-8,5% του ΑΕΠ. Παρά την κατά σχεδόν 20% μείωση του ΑΕΠ την τελευταία πενταετία, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διατηρήθηκε το 2011 στο 12% του ΑΕΠ. Παρά την εξελισσόμενη εσωτερική υποτίμηση μισθών, με τον πληθωρισμό ανεπίτρεπτα θετικό η εσωτερική υποτίμηση παραμένει μονομερής.

Τα θεμελιώδη οικονομικά, ως έχουν, κάθε άλλο παρά συνηγορούν υπέρ της δυνατότητας να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ. Αλλά οι πολιτευτές μονομάχοι αντί να ασχοληθούν με αυτά, ασχολούνται κυρίως με δημοσκοπήσεις. Σκιαμαχούν εκ νέου προβάλλοντας το ποιος είναι υπέρ, υποτίθεται, της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Σαφές το δίλλημα και πραγματικό. Και η συγκυβέρνηση της 11ης Νοεμβρίου 2011 για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ έγινε, και οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ έγιναν, ως εναλλακτική του δημοψηφίσματος.

Ομως, οι απέλπιδες πολιτ(ευτ)ικές κινδυνολογίες χρεοκοπημένων προσώπων να διασωθούν ταυτιζόμενοι με την παραμονή στο ευρώ μειώνουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Ρηχές και ανεπεξέργαστες συμπεριφορές, υποτίθεται προς υποστήριξη της παραμονής στο ευρώ, συμβάλλουν, εν τω μεταξύ, ώστε... το ευρώ να αφήνει τη χώρα. Δεν φθάνει η χώρα να είναι στο ευρώ. Πρέπει και τα ευρώ να είναι στη χώρα.