Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Αναλύσεις: Διαπιστώσεις Γερμανού Τραπεζίτη

2 Ιουν. 2012  Διαπιστώσεις Γερμανού Τραπεζίτη

Ημερησία  του Σαββάτου -  Οικονομία, 2/6/2012

Την Παρασκευή 25 Μαΐου του 2012 ο Jurgen Fitschen, μέχρι χθες μέλος διοικητικού συμβουλίου και Head of Regional Management παγκοσμίως της Deutsche Bank, και από χθες συν-διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, ήταν κεντρικός ομιλητής στο «The Berlin Forum» - Global Business Dialogue. Η κεντρική ομιλία του Jurgen Fitschen, ενόψει των νέων καθηκόντων του, αφορούσε τα τρέχοντα: «Perspectives on Europe and the Financial Crisis».

Όμως η επίσκεψή του στην Αθήνα, την παραμονή της ομιλίας του, όπου είχε την ευκαιρία, σύμφωνα
με το Bloomberg, να συνομιλήσει με ανώτατα στελέχη του ναυτιλιακού, του βιομηχανικού και του τραπεζικού τομέα, τον οδήγησε να συμπληρώσει την ομιλία του με ασυνήθεις παρατηρήσεις για το «ελληνικό ζήτημα». Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις ο Jurgen Fitschen φέρεται να είπε:

«Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι η πολιτική ελίτ είναι ολοσχερώς απομονωμένη από την υπόλοιπη χώρα». «Καμιά χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί καταλλήλως εάν δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ της επιχειρηματικής ελίτ, της κοινωνικής ελίτ και της πολιτικής ελίτ».

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, νομίζω, για την οποία μπορούμε να πούμε ότι «είναι ένα αποτυχημένο κράτος», ένα διεφθαρμένο κράτος, διεφθαρμένο όσον αφορά την πολιτική ηγεσία του, που προφανώς και άλλα μέρη του πληθυσμού την υποστήριζαν». «Σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, που επίσης έλαβαν βοήθεια διάσωσης, η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστους πολιτικούς κι αυτό κάνει το διάλογο πολιτών και πολιτικής ηγεσίας πρακτικά αδύνατο».

«Φοβάμαι ότι η αντίληψη για την Ελλάδα στα [γερμανικά] μέσα ενημέρωσης δεν είναι αρκετά ισορροπημένη» φέρεται να υποστήριξε, σημειώνοντας ότι «το αφήγημα των μέσων ενημέρωσης περί του αυξανόμενα αναπόφευκτου της ελληνικής εξόδου από το ευρώ δεν είναι συνετό».

«Δεν πρέπει να μιλάμε πολύ για την έξοδο [της Ελλάδας], αλλά πρέπει να μιλάμε περισσότερο για το πώς θα αποτρέψουμε αυτήν την εκδοχή και να εστιάσουμε όλη την προσοχή μας, όλο το ενδιαφέρον μας στο πώς θα διατηρήσουμε την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης γιατί, πιστεύω, αυτό θα αλλάξει όλη την συζήτηση εκ βάθρων».

Ο νέος συν-διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank φέρεται επιπλέον να χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη συνεχή φιλολογία περί ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη και βιαστικό το συμπέρασμα γι' αυτήν.

Όταν αυτά λέγονται δημοσίως, μέρα μεσημέρι, στο Βερολίνο, σε μία σοβαρή επιχειρηματική σύναξη οργανωμένη από το American Chamber of Commerce in Germany, το U.S. Commercial Service - Berlin, και το Thunderbird School of Global Management με θέμα «Beyond Uncertain Times: A Growth Agenda», ενώπιον εγκύρων εκπροσώπων της αμερικανογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας στην Ευρώπη, και κάνουν, μέσω του Bloomberg, το γύρο του κόσμου, τότε... τα πράγματα για την εγχώρια (μετα)πολιτ(ευτ)ική «ελίτ» δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται... Είναι πολύ χειρότερα.