Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Αναλύσεις: ΠροσΔΕΘείτε!.. - Redux

15 Σεπτ. 2012   ΠροσΔΕΘείτε!.. - Redux

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 15/9/2012

Οταν προ τετραετίας η στήλη υπό τον τίτλο ΠροσΔΕΘείτε! (ΗτΣ, 6/9/2008) ανέλυε, αντίθετα με τα διακινούμενα στην τότε ΔΕΘ από τα πλέον επίσημα χείλη περί «θωρακισμένης οικονομίας», ότι άρχιζε περίοδος αναταράξεων και περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας, ποιος φανταζόταν ότι ο ίδιος τίτλος θα χρειαζόταν να επαναληφθεί τέσσερα χρόνια μετά, όχι πλέον εν όψει αναταράξεων και περιδίνησης, αλλά ενόψει του ενδεχομένου «ανώμαλης προσγείωσης» ή «συντριβής».

Τέσσερα χρόνια μετά, ο κόσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αλλιώς, και η Ελλάδα (τεχνικά) χρεοκοπημένη για τις ίδιες αιτίες των έως τότε και των έκτοτε περιπετειών της. Αλλά οι εκπροσωπήσεις της απωθούν την κατανόησή της, δεν αντιμετωπίζουν τις ενδογενείς αιτίες της χρεοκοπίας που κατέστησαν την χώρα, και την διατηρούν ως, «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης: τον παντελή δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την άνευ προηγουμένου, εν καιρώ ειρήνης, παραγωγική - ανταγωνιστική συρρίκνωσή της.

Το σοκ τεχνικής χρεοκοπίας δεν επέφερε αλλαγή των παθογόνων και χρεογόνων συμπεριφορών στον δημόσιο τομέα και στον εκτενή ιδιωτικοδημόσιο τρόφιμό του, με αποτέλεσμα να φαίνεται, παγκοσμίως, ότι η χώρα σχεδόν επιζητεί ρόλο και τύχη «αδύναμου κρίκου». Το ποτήρι παρουσιάζεται συνεχώς «μισοάδειο». Η Ελλάδα των δύο προγραμμάτων «διάσωσης» (Μαΐου 2010 και Οκτωβρίου 2011) φέρεται συνεχώς να φλερτάρει με την άτακτη χρεοκοπία. Επανέρχεται ως ζήτημα σε Συνόδους Κορυφής, ήδη είχε την «τιμητική» της σε αρκετές από τις 19 εν μέσω κρίσης Συνόδους της Ε.Ε. που προηγήθηκαν.

Θα την έχει και στην επικείμενη Σύνοδο την 18η - 19η Οκτωβρίου; Τώρα η Ευρωζώνη έχει και μεγαλύτερα ζητήματα, τον κίνδυνο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Ισπανία, Ιταλία). Εξ ου και ένα ακόμη βήμα της, αδιανόητο πριν μερικούς μήνες: η εξαγγελία της ΕΚΤ περί «απεριορίστου» αγοράς κρατικών ομολόγων (Outright Monetary Transactions) ορισμένης διάρκειας με σκοπό «να κρατηθούν» τα προγράμματα κρατικού δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας (κι όχι μόνο αυτών) στις διεθνείς αγορές.

Εκτός από την Ισπανία, στην επόμενη Σύνοδο ενδεχομένως να κριθεί εάν Ε.Ε. - Ευρωζώνη θα έχουν κι ένα «παράδειγμα επιτυχούς διάσωσης», της Ιρλανδίας, στηρίζοντας την πρόταση (και) του ΔΝΤ να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος της μέσω του ESM, «ξεφορτώνοντας» τα 64 δισ. ευρώ του κόστους χρεοκοπίας των τραπεζών της. Ώστε να διακοπεί η σχέση τραπεζικού-κρατικού χρέους. Η Ιρλανδία είναι στις αγορές, στηρίζει την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και το πρόγραμμά της.

«Και η Ελλάδα, κύριε;». Όντας εκτός αγορών, έλαβε από το 1ο Πρόγραμμα 73 δισ. ευρώ και από το δεύτερο (αφότου τον Μάρτιο 2012 εγκρίθηκαν τα συμφωνηθέντα τον Οκτώβριο 2011) 75,6 δισ. ευρώ εκ των 164,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται έως το τέλος 2014. Αστοχίες επιλογών και (πολιτευτικά ιδιοτελείς) καθυστερήσεις μέτρων συμφωνηθέντων προ εξαμήνου, συμπαρασύρουν την εκταμίευση δόσεων. Θα συνεχισθεί το «μισογεμάτο» να φαίνεται «μισοάδειο», αναπαράγοντας εικόνα αρνητικού παραδείγματος, ανεπιτυχούς διάσωσης; Το πολύχρωμο κρατικομματικό μπλοκ της χρεοκοπίας «αγνοεί» ότι ο χρόνος δεν εργάζεται πια για την Ελλάδα;