Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
Άρθρα: Ανθρώπινο δυναμικό για την ψηφιοποίηση της παραγωγής
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020
Άρθρα: Αντιπαραγωγική και αντιδημογραφική «σφήνα»
Βραχυπρόθεσμα θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, θα συμβάλλει στην διατήρηση θέσεων εργασίας και στην ευκολότερη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μεσοπρόθεσμα βοηθά τη μείωση του κόστους της εγχώριας παραγωγής, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητά της.
Η μείωση θα φέρει και μείωση της «φορολογικής σφήνας» (tax wedge) στην Ελλάδα. Που είναι μέτρο της φορολογίας της εργασίας, και δείχνει την σχέση μεταξύ του συνολικού κόστους της επιχείρησης για την εργασία του μισθωτού και του τι καθαρά απομένει στον μισθωτό για την εργασία του.
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020
5 επίκαιρα άρθρα για την οικονομική κρίση της πανδημίας
Ήρθε η ώρα του helicopter money Capital.gr, Άρθρα, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020.
Μόνη λύση για την Ευρωζώνη το «νέο χρήμα»
από την ΕΚΤ, Kathimerini.gr, ΑΜΕΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ, Πέμπτη 19
Μαρτίου 2020.
Ήρθε η ώρα για drone money, Capital.gr, Άρθρα, Τρίτη 24 Μαρτίου 2020.
Grants, not loans: ερωτήματα και
προβληματισμοί, naftemporiki.gr, Απόψεις,
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020.
Πλάνες και υπερβολές, Capital.gr,
Άρθρα, Τρίτη 19 Μαΐου 2020.
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020
Αναλύσεις: Η Μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών
Η Μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών, Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις, Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ, Tεύχος 45, Οκτωβρίου 2020, σελ. 16.
Η προς νομοθέτηση τις επόμενες ημέρες, εξαγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2021 κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες για τον ιδιωτικό τομέα (1,21% για τον εργαζόμενο και 1,79% για τον εργοδότη) είναι ένα θετικό μέτρο.
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020
Άρθρα: Η μείζων μεταρρύθμιση για την ανάκαμψη
Η μείζων μεταρρύθμιση για την ανάκαμψη, kathimerini.gr, Οικονομία, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020.
H «απόκτηση νέων δεξιοτήτων και αναβάθμιση δεξιοτήτων — Προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες» είναι ένας από τους 7 εμβληματικούς τομείς, στους οποίους η ΕΕ καλεί τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020
Φιλοξενούμενα: Δ. Ιωάννου: Τώρα είναι η ώρα για χρήματα από το ελικόπτερο στην Ευρώπη
Συνέντευξη: Δημ. Ιωάννου στο Liberal - Τώρα είναι η ώρα για χρήματα από το ελικόπτερο στην Ευρώπη, Liberal.gr, Άποψη, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020.
Η στιγμή που πρέπει η Ευρώπη να τυπώσει χρήμα έχει έρθει. Η ευρωπαική οικονομία χρειάζεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ το “χρήμα από το ελικόπτερο”.
Το μεγάλο σφάλμα θα ήταν να συνεχίσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που υπονομεύει την αποταμίευση, κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και δημιουργεί τον πιο σοβαρό πληθωρισμό, αυτόν που εκδηλώνεται στις χρηματιστηριακές αγορές και τις τιμές των ακινήτων, σημειώνει στο liberal.gr ο οικονομολόγος Δημήτρης Ιωαννου, προσθέτοντας ότι λειτουργεί όπως η ηρωινή για τον ηρωινομανή. Οσο η δόση δεν τον πιάνει, τόσο χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη.
“Εκείνο που δεν καταλαβαίνουν οι “συντηρητικοί” οικονομολόγοι είναι πως αν τα πράγματα ήταν όπως πιστεύουν ότι είναι, τότε ο Milton Friedman δεν θα είχε μιλήσει ποτέ για helicopter money αλλά θα μιλούσε για ποσοτική χαλάρωση εις το διηνεκές, μέχρι να… ανθίσουν τα τηλεγραφόξυλα. Δεν μίλησε όμως γι’ αυτό”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Δέκα χρόνια μετά την κρίση του 2010, που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα;
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020
Άρθρα: Πολιτική απασχόλησης για αλλαγή εποχής και στροφή στην ανάπτυξη
Πολιτική απασχόλησης για αλλαγή εποχής και στροφή στην ανάπτυξη, Οικονομικά Χρονικά, σελ. 22-23, τεύχος 169, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2020.
Η πανδημία είναι μια κρίση δημόσιας υγείας από αυτές που αλλάζουν τον κόσμο. Επιταχύνει εκθετικά τις τάσεις αλλαγών που προϋπήρχαν, και είχαν λάβει τον χαρακτηρισμό «4η βιομηχανική επανάσταση». Αλλά και οδηγεί, και ως αφορμή και ως αιτία, σε μια διεθνή / παγκόσμια οικονομική κρίση ιστορικών διαστάσεων, ευρύτερη και σημαντικότερη εκείνης του 2008, και πιθανότατα και εκείνης του 1929. Η πανδημία εξελίσσεται, η οικονομική κρίση που την ακολουθεί βρίσκεται μόνον στα πρώτα στάδιά της.
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020
Άρθρα: Αθλητές της Παραγωγής
Αθλητές της Παραγωγής, Το ΒΗΜΑ της Κυριακής, Ανάπτυξη, Γνώμες, σελ. Β10/38 και tovima.gr, Οικονομία, Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020.
Πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων, εξωστρεφών, παραγωγικών και εξαγωγικών, νεοφυών, καινοτομίας και ελληνικών πολυεθνικών, αντιμετωπίζουν καθημερινά, και διαρκώς, ένα ισχυρό εμπόδιο στην δυνατότητα ανάπτυξής τους.
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020
Άρθρα: Για τα "διεθνώς εμπορεύσιμα" αγαθά και υπηρεσίες
Για τα "διεθνώς εμπορεύσιμα" αγαθά και υπηρεσίες, (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου), Capital.gr, Άρθρα, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020.
Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020
Άρθρα: Για τα "διεθνώς εμπορεύσιμα" αγαθά και υπηρεσίες
Για τα "διεθνώς εμπορεύσιμα" αγαθά και υπηρεσίες, (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου), Capital.gr, Άρθρα, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020.
Το "Σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική
οικονομία-Ενδιάμεση έκθεση”, (της "επιτροπής Πισσαρίδη”) μπορεί
κανείς να πει ότι είναι το πρώτο "επίσημο” έγγραφο οικονομικής ή
αναπτυξιακής πολιτικής το οποίο κάνει μνεία στη σημασία των "διεθνώς
εμπορευσίμων” αγαθών και υπηρεσιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Άρθρα: Ανάπτυξη είναι το πόσο και τι παράγεις και η ποιότητα ζωής
Ανάπτυξη είναι το πόσο και τι παράγεις και η ποιότητα ζωής, To BHMA της Κυριακής, Ανάπτυξη - Οικονομικός Ταχυδρόμος, σελ. 44, και tovima.gr, Γνώμες, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020.
Μετά τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας, η κατάσταση στην οικονομία, την διεθνή, την ευρωπαϊκή, και την ελληνική, σε όλες ταυτόχρονα, είναι πολύ δύσκολη. Εισήλθαμε ως Ελλάδα σε μια νέα περίοδο αντικειμενικών δυσκολιών και κρίσης. Η βασική προϋπόθεση για να τις αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα είναι η αποφυγή της υποκειμενικής άγνοιας, με την οποία δημιουργήσαμε (το 2000-2009) και παρατείναμε (το 2010-2019) την προηγουμένη κρίση.
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020
Άρθρα: Στράτευση στα 18 και στράτευση των γυναικών
Στράτευση στα 18 και στράτευση των γυναικών, (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου), Liberal.gr, Άποψη, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020.
Ο τρόπος με τον οποίο μία κοινωνία οργανώνει την εθνική της άμυνα και την εθνική της ασφάλεια δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συναρτημένος με τον τρόπο με τον οποίο διαβιοί, παράγει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο.
Λαμβάνοντας, συνεπώς, υπ΄όψιν τις απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, τόσο με την μορφή της άμεσης εξωτερικής επιβουλής όσο και με την μορφή της επαπειλούμενης μέσο-μακροπρόθεσμης αποσύνθεσής της για λόγους οικονομικούς, δημογραφικούς και πολιτισμικούς, θα πρέπει κανείς να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση της εθνικής άμυνας θα μπορούσε να συμβάλει και στην αποτροπή των κινδύνων αλλά και στην αλλαγή της αρνητικής πορείας της χώρας.
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020
Άρθρα: Η οικονομία να συγκρουσθεί με το παρασιτικό παρελθόν
Η οικονομία να συγκρουσθεί με το παρασιτικό παρελθόν, (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου), Άποψη, Liberal.gr, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020.
Η επιστροφή των πρωτογενών ελλειμμάτων (7,5 δισεκ. ευρώ έως το Ιούλιο 2020), και το ύψος του δημοσίου χρέους (362.9 δισεκ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2020), με το ΑΕΠ συρρικνούμενο λόγω των πρωτοφανών συνθηκών της πανδημίας του Covid 19, δημιουργούν για την Ελλάδα κρίσιμα διλήμματα πολιτικής που αφορούν και τις επόμενες γενεές, αλλά πρέπει να απαντηθούν τώρα.
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
Άρθρα: Ελλάς επόμενης γενεάς
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
Άρθρα: 4η Βιομηχανική Επανάσταση και Κορωνοϊός
4η Βιομηχανική Επανάσταση και Κορωνοϊός, (με τον Γιώργο Ναθαναήλ), Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Άρθρα, σελ.13, και naftemporiki.gr, Απόψεις, Τρίτη 18 Αυγούστου 2020.
Η εξέλιξη της ζωής, των κοινωνιών δεν είναι
γραμμική. Μας το έχουν πει οι παλαιοντολόγοι μελετώντας τα απολιθώματα των
οργανισμών του πλανήτη. Μεγάλα εξελικτικά άλματα συμβαίνουν σε μικρές
περιόδους, όταν υπάρχει μεγάλη πίεση από εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες. Μας
το έχουν πει οι ιστορικοί, πιο πρόσφατα ο Φρανκ Σνόουντεν, στο «Επιδημίες και
Κοινωνία», όπου οι επιδημίες και ο τρόπος που ανταποκρίνονται οι κοινωνίες
αλλάζουν την ιστορία, την κοινωνία, την οικονομία. Μας το είχαν πει και οι
οικονομολόγοι, πχ πριν μερικά χρόνια οι Ατζέμογλου και Ρόμπινσον στο «Γιατί
αποτυγχάνουν τα έθνη», όπου υπογράμμιζαν τον ρόλο της πανδημίας της πανώλης, ως
«κρίσιμης συγκυρίας» στο άνοιγμα του δρόμου για τον καπιταλισμό και την
βιομηχανική επανάσταση στην Αγγλία.
Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
Άρθρα: Τρία Διδάγματα για την Ανάκαμψη
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
Άρθρα: Ελλάς επομένης γενεάς
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
Μελέτες: Mitarbeiterkapitalbeteiligung in Griechenland in "Verbreitungder Mitarbeiterkapitalbeteiligung in Deutschland und Europa:Entwicklungsperspektive"
Σάββατο 8 Αυγούστου 2020
Τρία επίκαιρα βιβλία για την ελληνική κρίση
Ζήτημα εθνικής επιβίωσης
Το επιπλέον ναυάγιοΕρμηνευτικό εγκόλπιο για την κρίσηΣυγγραφέας: Δημήτρης Α. Ιωάννου, Χρήστος Α. Ιωάννου Εκδότης: Andy's Publishers, 2017 |
ΑΝΑΤΕΜΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
Άρθρα: ΕΣΠΑ παραγωγικού μετασχηματισμού
Άρθρα: Ελληνική Οικονομία - Επιστροφή ή Στροφή;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και η διεθνής
οικονομία, αντιμετωπίζουν το τελευταίο εξάμηνο, βαθύτερη ύφεση από τη Μεγάλη
Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Σε συνθήκες παρατεινόμενης αβεβαιότητας η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά 8,3%
φέτος, περισσότερο από ότι είχε
συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020
Άρθρα: «Το χαρτί», οι γνώσεις και οι επαγγελματικές ικανότητες
Το πώς
ξοδεύουμε τον χρόνο μας, και τα χρόνια μας,
είναι ένα σπουδαίο ζήτημα. Ειδικά για τους νέους, και για τα καλύτερά
τους χρόνια, τα χρόνια της εκπαίδευσης.
Στα οικονομικά της εργασίας τα έτη εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται ως δείκτης του ανθρωπίνου κεφαλαίου. Αν τα εξειδικεύσουμε και σε ώρες εκπαίδευσης, προσθέτοντας ώρες της τακτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων, τότε ο «υπερεκπαιδευμένος» Έλληνας έρχεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.
Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
Φιλοξενούμενα: Το κλειδί το κρατάμε εμείς, όχι οι επιχορηγήσεις
Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου η ορθή επιλογή πορείας μπορεί να αλλάξει οριστικά, προς το καλύτερο, την ιστορική της εξέλιξη. Αυτό είναι δυνατόν, πλέον, για τρεις κυρίως λόγους.
Πρώτο, διότι η πρόσφατη πικρή εμπειρία έδειξε πόσο αδιέξοδος είναι ο παραλογισμός τού να αγνοείς τα δεδομένα της πραγματικότητας, επειδή δε σου είναι αρεστά.
Δεύτερο, διότι η θετική εμπειρία τής μέχρι τώρα επιτυχούς αντιμετώπισης του Covid-19 απέδειξε ότι, με λογική και πραγματισμό, μπορούμε ως κοινωνία να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.
Τρίτο, διότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η χώρα βλέπει μπροστά της την εξωτερική επιβουλή με την πιο άσχημη και απειλητική μορφή της και συνειδητοποιεί πως μόνο με εθνική συσπείρωση και ομοψυχία μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο.
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020
Αναλύσεις: Ασφαλιστική κάλυψη ευπαθών ομάδων εργαζομένων
Σάββατο 13 Ιουνίου 2020
Άρθρα: Η Ευρωπαϊκή ανάκαμψη και η απασχόληση
Παρασκευή 22 Μαΐου 2020
Άρθρα: Ο Covid-19 και η ψηφιακή μαθησιακή φτώχεια
Στην ερώτηση «ποιος
ηγήθηκε στο
να γίνουν ταχέα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα τις τελευταίες
εβδομάδες;» η
απάντηση μπορεί να έχει τρεις επιλογές: α) το σχέδιο καινοτομίας και ψηφιακών
δεξιοτήτων του 2019 (ναι υπήρχε τέτοιο), β) το νέο Υπουργείο Ψηφιακής
Διακυβέρνησης, γ) ο Covid-19.
Στην ερώτηση «ποιος
ηγήθηκε στο
να γίνουν ταχέα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού στην επιχείρησή σας τις
τελευταίες εβδομάδες;» η απάντηση μπορεί να έχει τρεις επιλογές: α) ο CEO,
β) o CTO,
γ) ο Covid-19.
Τετάρτη 20 Μαΐου 2020
Άρθρα: Πλάνες και υπερβολές
Πλάνες και υπερβολές (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου), Capital.gr, Άρθρα, Τρίτη 19 Μαΐου 2020.
Τρίτη 12 Μαΐου 2020
Άρθρα: Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: Κρίσιμη μέσα στην κρίση
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: Κρίσιμη μέσα στην κρίση, (με τον Γιώργο Ναθαναήλ) Καθημερινή, Οικονομία, Απόψεις, σελ. 24, Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 και kathimerini.gr, Επιχειρήσεις, Σαββάτο 9 Μαΐου 2020.
Η τρέχουσα κρίση μεταμορφώνει τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και αναβαθμίζει τον ρόλο της. Μέχρι τώρα, φυσικά, όλοι εξήραν τη σημασία της και ότι έπρεπε να ενισχυθεί η θέση της στην επιχείρηση. Στην Ελλάδα η λειτουργία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού ακολούθησε αργή πορεία καταξίωσης, και θεωρείτο μία διεύθυνση με σημασία, αλλά όχι πάντα με εξαιρετικά πιεστικά καθήκοντα. Αυτό άλλαξε αίφνης.
Κυριακή 10 Μαΐου 2020
Άρθρα: Δημιουργικοί ηγέτες μέσα στην νέα κρίση
Δημιουργικοί ηγέτες μέσα στην νέα κρίση, CNN Greece, Απόψεις, Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020
Παρασκευή 8 Μαΐου 2020
Άρθρα: Οι Ειδοί του Μαρτίου 2020 για την Απασχόληση
Οι Ειδοί του Μαρτίου 2020 για την Απασχόληση, kathimerini.gr, Άμεση Ανάλυση, Οικονομία, Δευτέρα 4 Μαΐου 2020.
Τετάρτη 6 Μαΐου 2020
Φιλοξενούμενα: Τολμήστε και στην οικονομία
Σάββατο 2 Μαΐου 2020
Τρία βιβλία για την προηγούμενη κρίση, χρήσιμα και για την νέα κρίση
Ζήτημα εθνικής επιβίωσης
Το επιπλέον ναυάγιοΕρμηνευτικό εγκόλπιο για την κρίσηΣυγγραφέας: Δημήτρης Α. Ιωάννου, Χρήστος Α. Ιωάννου Εκδότης: Andy's Publishers, 2017 |