Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Άρθρα: Αντιπαραγωγική και αντιδημογραφική «σφήνα»

Αντιπαραγωγική και αντιδημογραφική «σφήνα»,  ΤΑ ΝΕΑ, Γνώμη, σελ. 21, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020. 


Η νομοθέτηση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2021 κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες για τον ιδιωτικό τομέα (1,21% για τον εργαζόμενο και 1,79% για τον εργοδότη) είναι ένα αναγκαίο μέτρο.

Βραχυπρόθεσμα θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, θα συμβάλλει στην διατήρηση θέσεων εργασίας και στην ευκολότερη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μεσοπρόθεσμα βοηθά τη μείωση του κόστους της εγχώριας παραγωγής, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητά της.

Η μείωση θα φέρει και μείωση της «φορολογικής σφήνας» (tax wedge) στην Ελλάδα. Που είναι μέτρο της φορολογίας της εργασίας, και δείχνει την σχέση μεταξύ του συνολικού κόστους της επιχείρησης για την εργασία του μισθωτού και του τι καθαρά απομένει στον μισθωτό για την εργασία του.


Η Ελλάδα το 2019 είχε την 2η υψηλότερη «φορολογική σφήνα» στα 36 κράτη-μέλη για τον μέσο έγγαμο μισθωτό με δυο παιδιά, με 37,8% έναντι 26,4% μέσου όρου στον ΟΟΣΑ. Η «σφήνα» για τον μέσο άγαμο εργαζόμενο ήταν στο 40,8% έναντι 36% μέσου όρου του ΟΟΣΑ (Taxing Wages 2020).

Οι ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι μία από τις δυο συνιστώσες της «φορολογικής σφήνας» (tax wedge). Η άλλη είναι οι φορολογικοί συντελεστές της μισθωτής εργασίας ανά κλιμάκιο εισοδήματος.

Η υψηλή «φορολογική σφήνα» στην Ελλάδα δεν συνεπάγεται τον ανάλογο «κοινωνικό μισθό» για παιδεία, υγεία και τις λοιπές παροχές δημοσίων αγαθών, όπως συμβαίνει σε αλλά κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ και της ΕΕ που διατηρούν υψηλή «φορολογική σφήνα». «Τιμωρεί» δε περισσότερο τον μισθωτό με παιδιά, για τον οποίον η φορολογία είναι συγκριτικά από τις υψηλότερες διεθνώς.

Για την Ελλάδα η μείωση της «φορολογικής σφήνας», μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, είναι αναγκαία για την στροφή μας στην ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα, και στην διατήρησή της. Και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Χρειάζονται βέβαια και ανάλογες κινήσεις μειώσεων στους φορολογικούς συντελεστές της μισθωτής εργασίας του ιδιωτικού τομέα ανά κλίμακα εισοδήματος.

Η έγκαιρη νομοθέτηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στέλνει θετικό μήνυμα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και στις επιχειρήσεις. Και παρέχει περιθώριο προετοιμασίας στον ΕΦΚΑ για την έκδοση αποφάσεων και εγκυκλίων που συχνά η καθυστερημένη έκδοσή τους προκαλεί διοικητικά βάρη στις επιχειρήσεις.