Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Άρθρα: Skills4Jobs: Να γίνει η σπίθα πυρκαγιά…

 Skills4Jobs: Να γίνει η σπίθα πυρκαγιά…, Ελεύθερος Τύπος, Ειδική Κυριακάτικη Έκδοση, Προσδοκίες και Προκλήσεις για το 2023, σελ. 6,  Σαββάτο - Κυριακή 24-25 Δεκεμβρίου 2022. 


Σύγχρονες επιχειρήσεις της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, που επενδύουν και παράγουν στην Ελλάδα (και εξάγουν), και προσπαθούν να μείνουν διεθνώς ανταγωνιστικές,  παρακολουθώντας την αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, αντιμετωπίζουν σε αυξανόμενο βαθμό ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού σε ειδικότητες και δεξιότητες. Ελλείψεις ποσοτικές και ποιοτικές.

 

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Αναλύσεις: What is this Ergani stuff?

What is this Ergani stuff?,  Οικονομικός Ταχυδρόμος, Opinion, Experts, Δευτέρα  19 Δεκεμβρίου 2022


Το ερώτημα ετέθη από παλαιό, ξένο, συνεργάτη. Ο όμιλος για τον οποίον εργάζεται έχει από ετών παραγωγικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Στο παρελθόν με είχε παροτρύνει να γράψω το  «Managing Employment Relations in Greece, A Guide for Foreign Managers» (Economia Publishing, Athens, 2009).

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Συνεντεύξεις: Κατάρτιση για παραγωγική απασχόληση

 

Κατάρτιση για παραγωγική απασχόληση, συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην εκπομπή  “Σε διάδραση”, με την Αρετή Μπίτα, Σαββάτο 17/12/2022.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Οι αλλαγές στα επαγγέλματα: τηλεργασία και ψηφιακή τεχνολογία

Οι αλλαγές στα επαγγέλματα: τηλεργασία και ψηφιακή τεχνολογίαEPSILON7, EPSILON ECONOMIST, σελ. 1553-1554, Δεκέμβριος 2022.



Η πανδημία και η ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της οικονομίας, ανέδειξε τις δυνατότητες της τηλεργασίας, και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αν και έχει αυξηθεί η τηλεργασία μετά την πανδημία, οι πραγματικές της δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες και συμβαδίζουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Ήδη πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν και αξιολογούν την μετάβαση σε υβριδικό μοντέλο με συνδυασμό τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας των εργαζομένων.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

PODCASTS: Brain Gain – Επιστρέφουν οι Έλληνες;

 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ομιλίες: Βιβλιοπαρουσίαση του "Εθνική Εικόνα και Οικονομική Ανάπτυξη" του Ανδρέα Μήλιου

Βιβλιοπαρουσίαση του "Εθνική Εικόνα και Οικονομική Ανάπτυξη" του Ανδρέα Μήλιου,  ΙΑΝΟΣ, Αθήνα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022.

   


Ομιλίες: Βιομηχανία 4.0 -νέες Δεξιότητες και απαιτήσεις για τον Μηχανικό.

"Βιομηχανία 4.0 -νέες Δεξιότητες και απαιτήσεις για τον Μηχανικό",  Ομιλία - Παρουσίαση στην Ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου (ΣΕΒΠΗ)  και  του ΤΕΕ  Τμ. Ανατολικής Κρήτης, "Μηχανικός και Βιομηχανία 4.0", Ηράκλειο Κρήτης, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022.


Χρήστος Α. Ιωάννου  (ομιλία στο 1.19’ με 1.38’)

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Άρθρα: Οι Μηχανικοί της Βιομηχανίας 4.0

 

Οι Μηχανικοί της Βιομηχανίας 4.0 ΤΑ ΝΕΑ, Γνώμη,  σελ. 21, Τρίτη  15 Νοεμβρίου 2022



Μηχανικός Ρομποτικής, Επιστήμονας βιομηχανικών δεδομένων, Βιομηχανικός σχεδιαστής
UX (εμπειρίας χρήστη), Προγραμματιστής αλγορίθμων, Μηχανικός μηχανικής εκμάθησης, Μηχανικός δεδομένων, Αρχιτέκτονας αποθήκης δεδομένων, Μηχανικός Διαδικτύου των Πραγμάτων, Μηχανικός πιστοποίησης, Μηχανικός οπτικής απεικόνισης/αναγνώρισης Η/Υ, Αρχιτέκτονας πληροφορικής, Τεχνικός αυτοματισμών.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Μελέτες: Διοίκηση και Κοινωνικός Διάλογος

Διοίκηση και Κοινωνικός Διάλογος:  "Δεν είναι ότι δεν βλέπουν την λύση, δεν μπορούν καν να δουν το πρόβλημα", στο Σπανού Καλλιόπη (επιμ.), Η Διοίκηση  στο Επίκεντρο, Προκλήσεις και Προσδοκίες του Θεσμικού Περιβάλλοντος,  σελ. 339-360,  Εκδόσεις Παπαζήση, Αθηνα 2022. 

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Μελέτες - Άρθρα - Αναλύσεις

 Μελέτες   -   Άρθρα -  Αναλύσεις

Άρθρα: Προδιανομή


Προδιανομή,  MoneyReview, Απόψεις, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022



Παρά τα  αντιθέτως θρυλούμενα,  παγκοσμίως οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν μειωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.  Αυτό είναι το αποτέλεσμα της 2ης παγκοσμιοποίησης, που τώρα αναθεωρείται μέσω γεωπολιτικών αλλαγών. Ο ίδιος μηχανισμός που  μείωσε  τις εισοδηματικές ανισότητες παγκοσμίως, ο ίδιος αύξησε τις ανισότητες σε αρκετές χώρες υψηλού  εισοδήματος. 

 

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Άρθρα: Το οριστικό τέλος μίας εποχής στην οικονομική θεωρία και στην πολιτική ιδεολογία

Το οριστικό τέλος μίας εποχής στην οικονομική θεωρία και στην πολιτική ιδεολογία, (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου),  Οικονομικός Ταχυδρόμος, Απόψεις, Experts, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022. 


Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2022 η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσέφερε μία μεγάλη υπηρεσία σε όσους ασχολούνται με την οικονομική θεωρία και προσπαθούν με βάση αυτήν να εξηγήσουν τα φαινόμενα τόσο της καθημερινής ζωής, όσο επίσης και της μακροχρόνιας ιστορικής εξέλιξης. Την ημέρα αυτή, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε τον “μικρό προϋπολογισμό” (mini budget), με τον οποίον πίστευε ότι θα δημιουργούσε μία σημαντική ώθηση στο ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας ήταν η δραστική μείωση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα, η οποία υπολογίστηκε ότι θα περιόριζε τις εισπράξεις του βρετανικού δημοσίου κατά 45 δισεκατομμύρια στερλίνες.

 

Μία πρωτοβουλία ιδεολογικής συνέπειας.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Άρθρα: Ομοπλουτία

ΟμοπλουτίαMoneyReview, Απόψεις, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022. 


Η αρχαία ελληνική γλώσσα συνεχίζει να δημιουργεί νέες λέξεις. Νέες   λέξεις που συλλαμβάνουν σύγχρονα φαινόμενα.  Homoploutia. Ομοπλουτία. Αυτήν την φορά την νέα λέξη την εισήγαγε, αξιοποιώντας τα αρχαία ελληνικά, ένας Σέρβος, o Μπράνκο  Μιλάνοβιτς, Σερβοαμερικάνος πλέον. Ομοπλουτία. Από το  «ομο-»  που σημαίνει κάτι που γίνεται μαζί, ταυτοχρόνως με κάτι άλλο. Και το  «πλουτία», το θηλυκό του  «πλούτιος»,   το πλούσιος στα αρχαιοελληνικά.

 

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Άρθρα: «Δεξαμενή ταλέντων» της Ε.Ε.

«Δεξαμενή ταλέντων» της Ε.Ε. (με τον  Δημήτρη Α. Ιωάννου), Καθημερινή της Κυριακής, σελ.22, 9 Οκτωβρίου 2022.


Δεδομένης της δυναμικής της γήρανσης του πληθυσμού στην Ελλάδα, οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό ή το μερίδιο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στον συρρικνούμενο πληθυσμό, αυξάνοντας τα ποσοστά απασχόλησης, βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης έναντι της αρνητικής εξέλιξης που διαφαίνεται για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες στην Ελλάδα. Αυτές οι αλλαγές δεν θα αρκέσουν από μόνες τους για να αντιστρέψουν τη δημογραφική κάμψη της χώρας και τελικά τον κίνδυνο της οικονομικής στασιμότητας. Η Ελλάδα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπερβεί τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά οικονομικά ενεργού πληθυσμού, τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, και τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, μεταφέροντας –ταυτόχρονα– μεγαλύτερα τμήματα εργατικού δυναμικού στους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

 
Αυτά δεν λύνονται με τη μη επιλεκτική εισροή μεταναστών. Εάν είναι χαμηλής ειδίκευσης, εδραιώνουν τις δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Χρειάζεται αποτελεσματική πολιτική ανθρωπίνου κεφαλαίου που θα αφορά και τη μεταναστευτική πολιτική. Να σχεδιασθεί μια πολιτική «δεξαμενής ταλέντων» για την Ε.Ε., με στόχο τη δημιουργία μιας δεξαμενής υπηκόων τρίτων χωρών που τα κράτη-μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε εθελοντική βάση.


 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Άρθρα: Πολιτική απασχόλησης στην ενεργειακή κρίση

Πολιτική απασχόλησης στην ενεργειακή κρίσηΤΑ ΝΕΑ, Οικονομία, Γνώμες, σελ. 21, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022


Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί ταχέως μεταβαλλόμενες και ασταθείς οικονομικές συνθήκες. Επηρεάζει όλα τα μέρη της οικονομίας και όλα τα νοικοκυριά. Δεν είναι ακόμη σαφές το εύρος και το περιεχόμενο των επιπτώσεων της στις αγορές εργασίας. Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί μία αρχική εκδήλωση των επιπτώσεων. Αλλά οι επιπτώσεις αρχίζουν από εκεί, δεν σταματούν εκεί. Πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τομείς έντασης ενέργειας, μπορεί να αντιμετωπίσουν και προκλήσεις επιβίωσης.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Άρθρα: Παραγωγική ευπραγία για εθνική ευημερία

 

Παραγωγική ευπραγία για εθνική ευημερία, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Αφιέρωμα 86η ΔΕΘ –ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σελ. 123, 11 Σεπτεμβρίου 2022 


«Τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε, γι’ άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε» που έλεγε ο Σαββόπουλος; Μακάρι να ίσχυε, αλλά δεν… Δεν είναι μόνον ο χειμώνας ετούτος, η ενεργειακή κρίση, ο εισαγόμενος κατά κύματα πληθωρισμός. Δεν είναι μόνον η αλληλουχία των κρίσεων. Είμαστε, όχι μόνον εμείς, σε αυτό που ο Εντγκάρ Μορέν είχε ορίσει ως «πολυκρίση»: μια κατάσταση που δεν παρουσιάζει ένα μόνο πρόβλημα, αλλά μια σειρά αλληλοκαλυπτόμενων και αλληλένδετων προβλημάτων.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Επίκαιρο άρθρο (της 6 Μαίου 2006): Tο Διδακτορικό του Πούτιν.

 

Tο Διδακτορικό του Πούτιν, Ημερησία του Σαββάτου, 6 Μαίου 2006.  


Δεν γνωρίζουμε εάν εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης  του  1998 στην Ρωσία, και μετά από αυτήν, ο Πούτιν σκεφτόταν και προετοίμαζε την επικείμενη διαδοχή του Γέλτσιν, εν όψει συμπλήρωσης της δεύτερης προεδρικής θητείας.  Έχει όμως σημειωθεί ότι την ίδια εποχή ετοίμαζε, μεταξύ άλλων, και το διδακτορικό του σε Πανεπιστήμιο της Αγίας   Πετρούπολης.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Άρθρα: Η «σιωπηρή παραίτηση» και η Ελλάδα

 

Η «σιωπηρή παραίτηση» και η Ελλάδα, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Απόψεις, Experts, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022


Πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες εργασίας εν μέσω ενεργειακής κρίσης και 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Μετά το κύμα διεθνών δημοσιευμάτων για την «μεγάλη παραίτηση», άρχισε πρόσφατα νέο κύμα για το «quiet quitting», τη «σιωπηλή παραίτηση». Αφορμή η ανάρτηση 17’’ στο TikTok με φόντο Νέας Υόρκης, τον υπόγειο, το Empire state building, το Maddison square Park ή το Bryant Park.

Τι είναι


“Quiet quitting, quitting the idea of going above and beyond at work, Work is NOT your life, your worth is not defined by your productive output” ήταν το μήνυμα. Στη φιλολογία που αναπτύσσεται η επικρατέστερη ερμηνεία είναι ότι αφορά την απόρριψη της αντίληψης πως η εργασία πρέπει να κυριεύσει τη ζωή κάποιου, και ότι οι εργαζόμενοι (δεν) πρέπει να υπερβαίνουν αυτό που συνεπάγεται η περιγραφή της θέσης εργασίας τους.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Άρθρα: Όπως η κοινωνική Ευρώπη ή όπως η Τουρκία;

Όπως η κοινωνική Ευρώπη ή όπως η Τουρκία; ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακου, Γνώμη, σελ. 25,  20 Αυγούστου 2022.


Τα θέματα της εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής προσφέρονται, ως γνωστόν, για εξαγγελίες μεταρρυθμιστικού και διεκδικητικού ζήλου. Αναγκαία και ευπρόσδεκτα και τα δύο. Προσφέρονται όμως, και στις δύο περιπτώσεις, ως πεδία στρεψόδικου λόγου. Που αναπαράγει  ανακρίβειες και αυταπάτες.  Κι εκεί  που στην θεωρία μπορεί να εμφανίζεται κανείς υποστηρικτής της Κοινωνικής Ευρώπης, στην πράξη να είναι στους αντίποδες της Κοινωνικής Ευρώπης, ως μια εξαιρετική περίπτωση. Που στις θεσμικές προϋποθέσεις συγκρίνεται – και ταυτίζεται- με την Τουρκία.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Παρουσιάσεις Συνεδρίων: Future of work and classification of employees

Future of work and classification of employees, European Employment Lawyers Association, 2022 Annual Conference, Athens,  23 - 25 June 2022. 

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Άρθρο: Η «Μεγάλη Παραίτηση» στην ελληνική εκδοχή της

Η «Μεγάλη Παραίτηση» στην ελληνική εκδοχή τηςΟικονομικός Ταχυδρόμος,  Απόψεις, Experts, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022


Από τον Μάιο του 2021 που ο Άντονι Κλοτζ, καθηγητής οργανωσιακής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας, βάφτισε «Μεγάλη Παραίτηση» τις, από τις αρχές του 2021, πάνω από 4,5 εκατομμύρια αποχωρήσεις τον μήνα από θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ο όρος καθιερώθηκε και διεθνώς, και ακολουθήσαν και παραλλαγές του: η μεγάλη φυγή, εγκατάλειψη, ανασχηματισμός,… Καθώς έκτοτε ο μηνιαίος μέσος όρος είναι πάνω από 4 εκατομμύρια αποχωρήσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, έως το 2019 δεν είχαν ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια.

Πού πάνε όλοι αυτοί;

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Άρθρα: ILO και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις

ILO και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσειςΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ,  The N Society,  σελ.10,  Δευτέρα  6 Ιουνίου 2022 


Η 110η ΣΥΝΟΔΟΣ της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας, η οποία συχνά αποκαλείται διεθνές κοινοβούλιο εργασίας, άρχισε τις εργασίες της (Γενεύη, 27 Μαΐου - 11 Ιουνίου 2022). Μεταξύ άλλων, δύο είναι τα κύρια καθήκοντά της.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Άρθρα: Η "πληρωμή σε ρούβλια": μία περίπτωση συλλογικής οφθαλμαπάτης

 

Η "πληρωμή σε ρούβλια": μία περίπτωση συλλογικής οφθαλμαπάτης,  (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου), Άρθρα, Capital.gr, Τετάρτη 2 Ιουνίου 2022


Η απαίτηση της Ρωσίας "να καταβάλλονται σε ρούβλια” οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παρέχει στις "μη φιλικές χώρες”, δηλαδή στις χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τις κυρώσεις που  έχουν επιβάλει εις βάρος της η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ,  αποτέλεσε μία υπόθεση η οποία απασχόλησε πολύ, και έντονα, τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική κοινή γνώμη. 

Η τελική έκβαση της υπόθεσης είναι ευτυχής μεν, εφ’ όσον το ρωσικό φυσικό αέριο συνεχίζει να ρέει προς τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, (πλην δύο), χωρίς να έχει υπάρξει διακοπή της ροής του, παράδοξη δε,  διότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν νικήτριες στη διελκυστίνδα που έλαβε χώρα πριν την τελική διευθέτηση, αλλά για τους ακριβώς αντίθετους λόγους.  

Δυο οπτικές 

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Άρθρα: Τα κενά της απασχόλησης

Τα κενά της απασχόλησης,  Οικονομικός Ταχυδρόμος, Απόψεις, Experts, Κυριακή 29 Μαΐου 2022


Η στρατηγική πολιτική απασχόλησης  που χρειάζεται η Ελλάδα  για να προωθηθεί  η οικονομική ανάπτυξή της  με παραγωγικό μετασχηματισμό, και να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές συνέπειες της αργόσυρτης, πολυετούς και μεγάλης δημογραφικής κρίσης, απαιτείται να έχει και  προσανατολισμό.

Συνήθως οι αναφορές στην αγορά εργασίας και την απασχόληση, όταν δεν αρκούνται στα συνολικά μεγέθη,  περιορίζονται στην αναφορά της κλαδικής κατανομής  της απασχόλησης  και τις  μεταβολές της. Το ποσοστό απασχόλησης είναι ένας σημαντικός δείκτης  για την μελέτη των εξελίξεων στις αγορές εργασίας και για τον στρατηγικό προσανατολισμό της πολιτικής απασχόλησης.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Άρθρα: Η πρόκληση της απασχόλησης

Η πρόκληση  της απασχόλησης, ΤΑ ΝΕΑ, Οικονομικά, Γνώμη, σελ. 21, 19 Μαΐου 2022,

Οικονομικός Ταχυδρόμος, Απόψεις, Experts, 22 Μαΐου 2022, in.gr,  Οικονομία, 23 Μαΐου 2022.


Παρά την μείωση του δείκτη ανεργίας έναντι του 2019, και τις ρυθμιστικές βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, η πρόκληση της απασχόλησης παραμένει κορυφαία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, στο παρόν και στο μέλλον τους. Επείγει να αποκτήσουμε στρατηγική για την πολιτική απασχόλησης. Ας δούμε γιατί.

Άρθρα: Πως κράτη γίνονται πρωταγωνιστές

 

Πώς κράτη γίνονται πρωταγωνιστές, Καθημερινή της Κυριακής, Οικονομική Καθημερινή, σελ. 9, 1Μαΐου 2022,  

kathimerini.gr, Οικονομία, Άποψη, 16 Μαΐου 2022,  

moneyreview.gr, Απόψεις, 19 Μαΐου 2022. 


Κάθε βιοµηχανική επανάσταση έχει τους πρωταγωνιστές της. Τις νέες τεχνολογίες της, τα νέα προϊόντα της. Και τα κράτη που με τις επιχειρήσεις τους πρωταγωνιστούν αξιοποιώντας την. Για να αλλάξουν την πορεία τους στην οικονομική ανάπτυξη, τη θέση τους στον διεθνή καταμερισμό της παραγωγής και της εργασίας. Κάνοντας άλματα, αλλάζοντας την προηγουμένη πορεία τους. Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι σε εξέλιξη. Ενδείξεις πρωταγωνιστών υπάρχουν, η τρέχουσα δεκαετία μάλλον θα δείξει τις αλλαγές που θα εδραιωθούν. Μπορούμε όμως να αντλήσουμε κάποια διδάγματα από τις προηγούμενες. Και από την πλέον πρόσφατη – την 3η βιομηχανική επανάσταση, την περίοδο 1960-2000, με κυρία περίοδο μετάβασης σε αυτή την εικοσαετία 1980-2000.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Άρθρα: Οι start-ups, τα stock options και οι εισφορές

 

Οι start-ups, τα stock options και οι εισφορέςTο ΒΗΜΑ της Κυριακής, Ανάπτυξη, Γνώμη, σελ. Β4/28, 23-24 Απριλίου 2022 


Ο πολλαπλασιασμός, η επέκταση-ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) στην Ελλάδα μπορεί να ωθήσει τον αναγκαίο εγχωρίως παραγωγικό μετασχηματισμό, την παρακολούθηση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, την αναβάθμιση του μίγματος εγχώριας παραγωγής διεθνώς εμπορευσίμων προϊόντων και υπηρεσιών  προς περισσότερα και συνθετότερα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης  προστιθέμενης αξίας, την συμμετοχή μας στην νέα οικονομία του ανθρωπίνου κεφαλαίου.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Άρθρα: Το φάρμακο για καλές δουλειές

Το φάρμακο για καλές δουλειές, Athens Voice, Παρασκευή 15 Απριλίου 2022.


Έχει ανακαλυφθεί τέτοιο φάρμακο, θα αναρωτηθεί κάνεις; Η απάντηση είναι ναι, χρόνια τώρα. Στις αναπτυγμένες κοινωνίες και οικονομίες. Ανάπτυξη είναι το «τι παράγεις». Είναι η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής και αυξανόμενης προστιθέμενης αξίας. Για την εθνική αγορά σου, για εξαγωγές, για υποκατάσταση εισαγωγών. Το φάρμακο είναι η παραγωγική απάντηση στην παραγωγική καχεξία και στον παρασιτισμό που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία το 2010, 2012, 2015 και στην πολυετή κρίση του 2010-2018. Το δίλημμα έχει ήδη τεθεί στην ελληνική κοινωνία: ή θα παράγει και εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ή θα «εξάγει» το ειδικευμένο (και όχι μόνο αυτό) ανθρώπινο δυναμικό της, για όσον καιρό, και στον βαθμό, που το διαθέτει.

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Αναλύσεις: Τρεις χρήσιμες αποφάσεις του ΣτΕ

 

Τρεις χρήσιμες αποφάσεις του ΣτΕ, Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 30 Μαρτίου 2022.


Τρεις πρόσφατες αποφάσεις του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι χρήσιμες για την εναρμόνιση της πρακτικής του Υπουργείου Εργασίας με τα ισχύοντα της νομοθεσίας. Ακυρώνουν δυο υπουργικές αποφάσεις που κατά παράβαση κανόνων και κριτήριων κήρυξαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας γενικώς υποχρεωτική. Η τρίτη ορίζει ότι η υπουργική εγκύκλιος για χορήγηση των τριετιών στον νομοθετημένο κατώτατο μισθό δεν είναι δεσμευτική, δεν είναι εκτελεστή πράξη.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Paper presentations: Representativeness and Autonomy of Employers' Associations: some lessons from Greece

 

Representativeness and Autonomy of Employers' Associations: some lessons from Greece, (with Vassilis Katsantonis), Paper  presented at the  workshop The Presence, Role and Economic Impact of Employers’ Associations in Europe in the context of the EmpRep Action, 18 February 2022

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Φιλοξενούμενα: Ο Πληθωρισμός ως Ευκαιρία

Ο Πληθωρισμός ως Ευκαιρία,  (Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Α. Ιωάννου), Το ΒΗΜΑ της Κυριακής,  Ανάπτυξη, Γνώμη, σελ. 28, 13 Φεβρουαρίου 2022 και Οικονομικός Ταχυδρόμος, Απόψεις, Experts, 14 Φεβρουαρίου 2022.      



Η ελληνική οικονομία δε μπορεί να αποφύγει τον πληθωρισμό. Τόσο η υψηλή διασύνδεσή της με την παγκόσμια οικονομία όσο και η μεγάλη εξάρτησή της από τις εισαγωγές καθιστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανέφικτο. Επιπλέον, πιθανότατα το πληθωριστικό φαινόμενο θα είναι μαζί μας για μακρύτερο χρονικό διάστημα και όχι παροδικά για λίγους μήνες (δες «Η απειλητική σύνοδος τριών ειδών πληθωρισμού», Οικον. Ταχυδρόμος, 10 & 11 Ιουνίου 2021).

Αυτά είναι, ασφαλώς, άσχημα νέα. Εν τούτοις, η ελληνική οικονομική πολιτική μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πληθωρισμό ως ευκαιρία για να επιτύχει δύο στόχους: πρώτον, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και, συνεπώς, την απασχόληση και τον ρυθμό ανάπτυξής της και, δεύτερον, να μειώσει το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Συνδυάζοντας, μάλιστα, τα παραπάνω με την επιβαλλόμενη ανάγκη να ανακουφίσει, στο μέτρο του δυνατού, τους πολίτες, ιδιαιτέρως δε τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, από μία δραστική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Άρθρα: “Πειράματα” και εφαρμογές 4 ημερών έχουν υπάρξει και πολλαπλασιάζονται

“Πειράματα” και εφαρμογές 4 ημερών έχουν υπάρξει και πολλαπλασιάζονται, ΤΑ ΝΕΑ του Σαββάτου, Οικονομία, News Analysis, σελ. 40-41,  Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022. 


Τo θέμα προσφέρεται για επαφή με την διαδρομή προς την πρόοδο και την οικονομική ευημερία. Αλλά και για καλλιέργεια αυταπατών, και απαλλαγή από αυτές. Για ποιά διάσταση μιλάμε; Της εργασίας που μετριέται σε ημέρες εργασίας, των ωρών εργασίας την εβδομάδα, των ωρών εργασίας στην διάρκεια του εργασιακού βίου, και των αμοιβών. «Πειράματα» και εφαρμογές 4 ημερών έχουν υπάρξει και πολλαπλασιάζονται. Ακόμη και 3 ημερών έχουν υπάρξει. Η NOKIA τις μέρες της δόξας της, προ δεκαπενταετίας, είχε συμφωνήσει (διοίκηση, εργαζόμενοι συνδικάτο) δυνατότητα εβδομάδας 3 ημερών με ημέρα εργασίας 12 ώρες. Το ήθελαν, το μπορούσαν, το επέτρεπε το ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας τους. Με 4ήμερα πειραματίζονται επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Το θέμα θα μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια, κυρίως όσους είναι μέρος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.