Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Αναλύσεις: Πολυκεντρική διέξοδος


Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία,  28/10/2010

Η υπαρκτή δυνατότητα στροφής της οικονομίας και της χώρας στην ανάπτυξη και την ευημερία βρίσκεται πέρα από τη μνημονιολογούσα πολιτ(ευτ)ική καθημερινότητα της κρατι(κομματι)κής «φούσκας» που σβήνει και θορυβωδώς ανακυκλώνει συμπτώματα της οιονεί χρεοκοπίας. Συνδέεται και με τις επιτελούμενες τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, αλλαγές που δημιουργούν προϋποθέσεις τρίτης ευκαιρίας για την Ελλάδα, μετά τις «χαμένες» του 1974 και του 1989 (βλ. Η κρίση ως 3η ευκαιρία, «ΗτΣ», 7/12/2009).

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Αναλύσεις: Μακρυά Νυχτωμένοι (μέρος 2ον)

 
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 23/10/2010 
 
Στην στήλη είχαν αναλυθεί, την 16/4/2009 υπό τον τίτλο «Μακριά νυχτωμένοι», οι ανάγκες και οι δυνατότητες εκτάκτων μέτρων στήριξης της απασχόλησης με παραδείγματα πολιτικής άλλων κρατών-μελών της Ένωσης εν μέσω της κρίσης μετά την ανοικτή εκδήλωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Είναι θετικό ότι η εγχώρια πολιτική απασχόλησης δρα πλέον για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κόντρα στην κατάρρευση της απασχόλησης που έλαβε χώρα το 2008-2010.

Μελέτες: The failed Hellenic attempts for Social-Liberal Pacts

Μελέτες σε Ελληνικά Επιστημονικά περιοδικά  The failed Hellenic attempts for Social-Liberal Pacts, Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, Τεύχος 59, Ιούλιος-Σεπτέμβριος  2010, σελ. 4-29  

Σύνοψη:  Η εμπειρία μιας δεκαετίας και πλέον, από το 1993 ως το 2004, δηλαδή η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, και εν συνεχεία την  περίοδο 2004-2008 όταν ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρέχει μια περίοδο ικανού χρόνου για την ανάλυση της εμπειρίας του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου και των πρωτοβουλιών για τριμερείς κοινωνικές συμφωνίες και τις εκβάσεις τους στην Ελλάδα.  Η παρούσα μελέτη θέτει την ελληνική εμπειρία σε μια συγκριτική ευρωπαϊκή προοπτική και συζητά τις θεωρητικές και πολιτικές υποθέσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα των κοινωνικών συμφωνιών στη νέα, μετα την είσοδο και λειτουργία στην ΟΝΕ, πραγματικότητα, κατόπιν αξιολογεί δύο σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες κοινωνικού διαλόγου για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ασφάλιση και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τριμερή διάλογο και συνεννόηση στην περίοδο του 2000-2004. Εν συνεχεία επισημαίνει κρίσιμες αλλαγές στο σύστημα σχηματισμού των αμοιβών της μισθωτής εργασίας και στις στάσεις στους κύκλους των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κρίσιμους τομείς της αγοράς εργασίας και καταλήγει ερμηνεύοντας τις αιτίες των διαδοχικών αποτυχημένων προσπαθειών για τριμερείς κοινωνικές συμφωνίες.

Abstract:  The experience of more than a decade-long initiatives, since 1993 to 2004, i.e. the period during which the PASOK socialist party was in government, and then the period 2004-2008 when the centre-right New Democracy government came to power, provides a period rather long enough for analyzing the social dialogue and social pact initiatives and their outcomes in Greece.  This study sets the Hellenic experience in a comparative European perspective and discusses theoretical and policy hypotheses concerning the viability of social pacts practices in the new, post EMU, context, then assesses the two major social dialogue initiatives for labour market and social security reforms respectively, and the institutional reforms for  concertation in  the 2000-2004 period, traces the changes in the wage formation system through the recurring collective bargaining rounds in the  main labour market segments and concludes on the causes of the successive failed attempts.

Paper presented at the Università di Bologna-Forli, ITALY and ETUI-REHS  conference on  SOCIAL PACTS IN THE EUROPEAN UNION. A revised and shortened version is published as ‘Odysseus or Sisyphus’ Revisited: Failed Attempts to conclude Social-liberal Pacts in Greece, in Pochet Ph. Keune M. & Natali D. (eds) After the Euro and Enlargement: Social Pacts in the European Union, pp. 83-108, Observatoire Social Europeen & ETUI, 2010 Brussels. 

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Σχολιασμός Μελετών από τον Τύπο : ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΣΥΝΟΧΗ ή μόνο «Απορρόφηση Πόρων» (και Διαρροή);

... επιστρέφουμε ως εισαγωγές το 42,6% των κοινοτικών πόρων που έφτασαν από την είσοδο της Ελλάδος στην Ε.Ε. (ΜΟΠ, ΚΠΣ και ΕΣΠΑ).... τα ΜΟΠ και τώρα το ΕΣΠΑ «μοιράστηκαν» σε βαριές υποδομές ή σε επενδύσεις αγοράς εξοπλισμού ο οποίος δεν παράγεται εδώ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν το Σεπτέμβριο στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ από τον γραμματέα του τομέα Ανάπτυξης Χρ. Ιωάννου τροφοδότησαν εταιρείες της δυτικής Ευρώπης, αντί να στηρίξουν την εγχώρια ανταγωνιστικότητα με δράσεις καινοτομίας, τεχνολογίας πράσινης οικονομίας που ακόμη και σήμερα μένουν μόνο στα.. λόγια. Και το ΕΣΠΑ λίγα περιθώρια έχει (ακόμη και αν αναθεωρηθεί) αφού τα κονδύλια περιορίζονται λόγω της λιτότητας που ο Γερμανικός άξονας πλέον επιβάλλει.

Με το ένα χέρι μάς δίνουν κονδύλια και με το άλλο μάς τα παίρνουν πίσω, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010.

Παρουσιάσεις Μελετών : Από που (να) πάμε  στην Βιώσιμη Ανάπτυξη


Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Αναλύσεις: Κατάρρευση της απασχόλησης;


Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 16/10/2010

Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας για δεύτερο συνεχή χρόνο έχει αρχίσει πλέον να επενεργεί με πολλαπλασιαστικά αρνητικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση. Η ανεργία αυξάνεται τείνοντας να επιβεβαιώσει την πρόβλεψη για ποσοστό ανώτερο του 12% το 2010 και ποσοστό περί το 15% το 2011 και 2012. Η μείωση της απασχόλησης στην διάρκεια του 2010 μπορεί να είναι της τάξης του 2,0%-2,5%, δηλαδή διπλάσια της μείωσης κατά 1,1% που σημειώθηκε το 2009 έναντι του 2008.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Αναλύσεις: "Αποτσατσοποίηση" - Η Χρεοκοπία της Εκπαίδευσης

9 Οκτ. 2010    "Αποτσατσοποίηση" - Η χρεοκοπία της εκπαίδευσης 

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 9/10/2010

Το παζλ της χρεοκοπίας που μας κληροδοτεί η πολλαπλώς πτωχεύσασα «Μεταπολίτευση» περιλαμβάνει και τη «φούσκα» της εγχώριας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπου, αφενός μεν η χώρα βρίσκεται διεθνώς στις τρεις πρώτες χώρες ως προς το ποσοστό των νέων που «μπαίνουν» στα τριτοβάθμια ιδρύματα, αφετέρου δε βρίσκεται στην 118η θέση ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός τους αφιερώνει ποσοστό του ΑΕΠ υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με αποτελέσματα υποδεέστερα του ευρωπαϊκού μέσου.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Αναλύσεις: Πεπρωμένα και Θαύματα

2 Οκτ.  2010  Πεπρωμένα και Θαύματα 

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 2/10/2010
Εναν χρόνο από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 είναι καιρός να αρχίσει να γίνεται αντιληπτό τι είχε συμβεί στη χώρα και αυτή οδηγήθηκε στη (τεχνική) χρεοκοπία. Ρηχές και ανεπεξέργαστες αντιπαραθέσεις και επαναλήψεις αποκρύπτουν προσωρινά το γιατί το 2000-2009 ήταν μία χαμένη δεκαετία, το γιατί ο ένδοξος μεταπολιτευτικός κύκλος κλείνει με την πτωχεύσασα μεταπολίτευση. Οι ορθές και κατανοητές διαγνώσεις είναι κρίσιμες για τα μπορεί και τα πρέπει της νέας δεκαετίας.