Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Αναλύσεις: Μακρυά Νυχτωμένοι (μέρος 2ον)

 
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 23/10/2010 
 
Στην στήλη είχαν αναλυθεί, την 16/4/2009 υπό τον τίτλο «Μακριά νυχτωμένοι», οι ανάγκες και οι δυνατότητες εκτάκτων μέτρων στήριξης της απασχόλησης με παραδείγματα πολιτικής άλλων κρατών-μελών της Ένωσης εν μέσω της κρίσης μετά την ανοικτή εκδήλωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Είναι θετικό ότι η εγχώρια πολιτική απασχόλησης δρα πλέον για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κόντρα στην κατάρρευση της απασχόλησης που έλαβε χώρα το 2008-2010.

Τώρα η πολιτική απασχόλησης καλείται να ανακαλύψει όχι τον τροχό, αλλά τα υφιστάμενα, διαθέσιμα και αξιοποιήσιμα εργαλεία. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες, και η μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού νότου, που δεν έχει αξιοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), που συνεστήθη το 2006 και λειτουργεί από το 2007 για στήριξη των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, περιφέρειες και κλάδους που πλήττονται λόγω ανοίγματος των αγορών, και ανταγωνισμού στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Το ΕΤΠ ήταν αρχικά μονταρισμένο στις ανάγκες κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων, μεγάλων περιφερειών, μεγάλων χωρών. Όμως, με την αναθεώρηση του κανονισμού τον Ιούνιο 2009 κατέστη ευκολότερα προσβάσιμο σε μικρότερες επιχειρήσεις, περιφέρειες και χώρες. Προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση για κλάδους, περιφέρειες, επιχειρήσεις και δίκτυα επιχειρήσεων (π.χ. εργολάβων ή προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων) που λόγω παγκοσμιοποίησης και κρίσης παράγουν, σε περίοδο τετραμήνου έως και εννεαμήνου, απώλειες 500 θέσεων εργασίας.

Στα τοπικά και περιφερειακά παραγωγικά συστήματα της χώρας έχουν υπάρξει δεκάδες περιπτώσεις ικανές να υπαχθούν στην χρηματοδότηση αλληλεγγύης του ΕΤΠ. Για παραγωγική αναδιάρθρωση με βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας, τον επαγγελματικό αναπροσανατολισμό, την εξειδικευμένη κατάρτιση ή επανειδίκευση, την τοποθέτηση σε νέα θέση κ.ο.κ. Πλείστα τα ισπανικά, πορτογαλλικά, ιταλικά παραδείγματα για κλάδους και περιοχές που «υποφέρουν», όπως κι εδώ, από την παγκοσμιοποίηση (κλωστοϋφαντουργίες, μεταλλουργίες, κατασκευαστικές κ.ο.κ.). Όμως προϋποθέτουν πολιτικές και σχέδια.

Αξίζει σήμερα να σταθούμε στην προ ημερών (6η Οκτωβρίου) αίτηση υπαγωγής στο ΕΤΠ που αφορά τους 840 εργαζόμενους του 93 ετών δανέζικου ναυπηγείου Odense Steel. Χωρίς παραγγελίες, πλέον, η τελευταία καθέλκυση ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο 2012 και έπεται ολοκλήρωση απολύσεων. Όμως αξιοποιώντας και πόρους από το ΕΤΠ, πόρους που δεν πάνε στην επιχείρηση αλλά στους εργαζόμενους, στήνεται μία βιώσιμη και ανταγωνιστική δραστηριότητα αιχμής με δημιουργία 1.100 νέων θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο αφορά στροφή, μέσω της Vestas, στην παραγωγή ανεμογεννητριών για τα θαλάσσια πάρκα. Η LORC (Lindο Offshore Renewable Centre), που θα διαδεχθεί το ναυπηγείο Odense, σχεδιάζει τη μετατροπή της σε προηγμένης τεχνολογίας παραγωγό αιολικής ενέργειας. Της LORC προεδρεύει και ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Poul Nyrup Rasmussen. Τα 12,7 εκατ. ευρώ που ζητούνται από το ΕΤΠ για τους εργαζόμενους του ναυπηγείου Odense θα τους στηρίξουν κατά, και θα υποστηρίξουν, τη μετάβαση στη νέα παραγωγική ανάπτυξη.