Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Μελέτες : Η Πρόκληση της Βιώσιμης Ανάπτυξης - Οικονομία και Απασχόληση στους Νομούς Κορινθίας και Αρκαδίας

Η Πρόκληση της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Οικονομία και Απασχόληση στους Νομούς Κορινθίας και ΑρκαδίαςΕπιθεώρηση  Εργασιακών  Σχέσεων,  Οκτ- Δεκ. 2009, Νο 56, σελ. 5-20.

Οι αναπτυξιακές επιδόσεις της Πελοποννήσου (με κριτήριο το ΑΕΠ κατά κεφαλή) συνδέονται κυρίως με τον νομό Κορινθίας που εμφανίζεται ως ο δεύτερος (2ος) «πλουσιότερος» νομός της χώρας, και με τον νομό Αρκαδίας που εμφανίζεται στην ένατη (9η) θέση. Αν και Κορινθία και Αρκαδία, βρίσκονται στην θετική πλευρά των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων της «διοικητικής» περιφέρειας Πελοποννήσου, τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά και οι προϋπάρχουσες τάσεις δεν συνεπάγονται ανάλογη σχετική θέση στην αγορά εργασίας.

Αυτό συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με αναπτυξιακές επιδόσεις λόγω υπερτοπικών δραστηριοτήτων στον δευτερογενή τομέα, οι οποίες δεν επηρεάζουν αναλόγως τις τοπικές οικονομίες και αγορές εργασίας. Π.χ. στην Κορινθία συνδέονται κυρίως με την προέκταση της βιομηχανικής περιοχής της Αττικής. Οι προκλήσεις λόγω αφενός του πύρινου/οικολογικού πλήγματος του 2007 στην Αρκαδία – Ηλεία και, αφετέρου, της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης και κρίσης, κάνουν αναγκαία την εξωγενή και την ενδογενή ενεργοποίηση επιλογών βιώσιμης ανάπτυξης.