5 Δεκ. 2009 "Κοίτασμα" Θέσεων Εργασίας.
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 5/12/2009.
Ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών στην Διάσκεψη της Κοπενγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή, κλίμα και οικονομική κρίση ωθούν το υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης σε μεγάλες αλλαγές προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτό συνεπάγεται και ανάλογης σημασίας αλλαγές για την αγορά εργασίας και την απασχόληση, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως «ευκαιρίες».
Το υπόδειγμα οικονομικής δραστηριότητας αλλάζει με στροφή στην ενεργειακή αποδοτικότητα, στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην συγκέντρωση, φύλαξη επεξεργασία του CO2 και λοιπών αερίων του θερμοκηπίου, στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμού των υποδομών και δικτύων μαζικών μεταφορών και μεταφοράς/ παροχής ενέργειας, στην εισαγωγή της περιβαλλοντικής ευθύνης στην εταιρική διακυβέρνηση, στην περιβαλλοντικά φιλική χρήση γης (και στην γεωργία,) στην συνδεόμενη με το περιβάλλον καινοτομία.
Κρίσιμο για την Ελλάδα, όπου η στροφή στην «πράσινη» ή την «καθαρή» οικονομία είναι μέρος της αναγκαίας παραγωγικής αναδιάρθρωσης, και (ένα ακόμη) «τραίνο» που η χώρα δεν πρέπει «να χάσει», είναι ότι εκεί όχι μόνον υπάρχει ένα «κοίτασμα απασχόλησης» προς αξιοποίηση, αλλά ότι η αξιοποίησή του προϋποθέτει πολιτικές απασχόλησης, επιχειρηματικότητας καινοτομίας, και περιφερειακής ανάπτυξης, που διευκολύνουν το γρήγορο και αποτελεσματικότερο πέρασμα στην «πράσινη οικονομία».
Η χαμηλή αξιοποίηση του «κοιτάσματος απασχόλησης» περιγράφεται από τις εκτιμήσεις για το μερίδιο των σχετικών με το περιβάλλον δραστηριοτήτων στην εθνική απασχόληση. Ενώ κυμαίνεται από το 1% στην Λιθουανία έως 7 % στην Αυστρία, το ποσοστό στην Ελλάδα είναι περί το 1,5%, λίγο μεγαλύτερο της Λιθουανίας και 3ο μικρότερο της ΕΕ. Είτε πρόκειται για τις αμέσως συνδεόμενες με το περιβάλλον θέσεις εργασίας είτε για τις εμμέσως συνδεόμενες, που εξορισμού είναι περισσότερες, τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι τα 3α χαμηλότερα στην ΕΕ.
Η χαμηλή αξιοποίηση του «κοιτάσματος» στην Ελλάδα φαίνεται κι από την μικρή διαφορά της άμεσης και της έμμεσης απασχόλησης σε οιονεί «πράσινες» δραστηριότητες. Δηλάδή υποαξιοποιείται, δεν αξιοποιείται ενδογενώς, ο εν δυνάμει «πολλαπλασιαστής» απασχόλησης. Ο υψηλότερος «πολλαπλασιαστής» παρατηρείται στην Αυστρία, αλλά και στις περισσότερες άλλες χώρες οι συνδεόμενοι με το περιβάλλον τομείς προμηθεύονται περισσότερες εισροές από άλλους τοπικούς κλάδους διατηρώντας χαμηλότερη σχέση εισαγωγών / παραγωγής για αγαθά και υπηρεσίες για το περιβάλλον.
Η αξιοποίηση του «κοιτάσματος» των «πράσινων» θέσεων εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αφορά όμως την δημιουργία περισσότερων και καλύτερων - βιώσιμων θέσεων εργασίας. Αφορά την απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής και μεσαίας ειδίκευσης που τώρα στην ελληνική αγορά εργασίας υποαπασχολείται ή ετεροαπασχολείται. Γι αυτό είναι μία (ακόμη) ευκαιρία για τις ελληνικές αγορές εργασίας, για την περιφερειακή ανάπτυξη και για την αναζωογόνηση και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση.