Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Αναλύσεις : Μεταξύ δύο "Θαυμάτων"

12 Δεκ. 2009 Μεταξύ δύο "Θαυμάτων"  

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 12/12/2009

Το «ελληνικό ζήτημα» αναδύθηκε διεθνώς με αφορμή τις εξελίξεις στο Ντουμπάι και στο Δουβλίνο. Η Ελλάδα κείται στο μέσον της νοητής ευθείας που τα συνδέει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ως τόπους πρόσφατων οικονομικών «θαυμάτων» που επλήγησαν από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Εδώ το εγχώριο «θαύμα» της σπάταλης και διεφθαρμένης κρατι(κομματι)κής «φούσκας» καθυστερεί την δημοσιονομική προσαρμογή θέτοντας την οικονομία σε κίνδυνο βαθύτερης / διαρκέστερης ύφεσης.

Στο Ντουμπάι η αθέτηση εκπλήρωσης δανειακών υποχρεώσεων του Dubai World μας έδειξε ότι, παρά την σταδιακή έξοδο περιοχών της Ένωσης και της παγκόσμιας οικονομίας από την οικονομική ύφεση, η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει παρέλθει. Έδειξε, επιπλέον, αφενός ότι και ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο μπορεί να «χρεωκοπήσει», αφετέρου ότι το βασισμένο σε ανάπτυξη τύπου real estate «θαύμα», μπορεί να είναι απλά μία ακόμη «φούσκα» εικονικής οικονομίας.

Στην αδελφή εν ευρώ Ιρλανδία το ζήτημα είναι συναφές του ελληνικού. Ενώ το ευρώ, εν μέσω κρίσης και ύφεσης, πλησιάζει τα 11α γενέθλιά του, οι δύο χώρες εμφανίζονται ως «αδύνατοι κρίκοι» της Ευρωζώνης. Όμως παρά τις ομοιότητες, περισσότερες είναι οι διαφορές. Πριν την κρίση, δεν υπήρχε υπόνοια πιθανότητας η Ιρλανδία να απασχολήσει την «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» όπως συνέβη για πλείστα κράτη-μέλη, και σχεδόν διαρκώς για την Ελλάδα, μετά το 2004.

Χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση, σε συνδυασμό με την «φούσκα» στην ιρλανδική αγορά ακινήτων/real estate (οι αξίες μειώθηκαν 40%), έφεραν στην Ιρλανδία βαθειά ύφεση (-3% το 2008, -7,5% το 2009, πρόβλεψη -1,4% το 2010) και το δημόσιο έλλειμμα του 2009 στο 12,5%, σε επίπεδο ανάλογο του 12,7% της Ελλάδας, αν βέβαια δεν ανακαλυφθούν και άλλες δαπάνες/χρέη «κάτω από το χαλί» της πολιτευτικής «δημιουργικής λογιστικής».

Η Ιρλανδία «μπήκε» στην ύφεση με δημόσιο χρέος στο 44,1% του ΑΕΠ. Ενδέχεται να καταλήξει, λόγω της κρίσης, το 2011 με χρέος στο 96,2%, δηλαδή χαμηλότερο από το 99,2% της Ελλάδας το 2008, που στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2011 στο 135,4%. Εκεί οφείλεται ότι μόλις αποκαλύφθηκε, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, έλλειμμα τετραπλάσιο του προβλεπόμενου στον προϋπολογισμό του 2009, τα CDS για την Ελλάδα ανήλθαν εκεί που ήταν τα «Ιρλανδικά» το πρώτο τρίμηνο του 2009 όταν εκεί «είχε φανεί» έλλειμμα 12,5%, κι ακόμη παραπάνω. Αναλόγως δε κινήθηκαν και τα spread έναντι των Γερμανικών ομολόγων.

Μεγαλύτερης προσοχής χρήζει το ότι στην διάρκεια της δεκαετίας του ευρώ οι επιδόσεις ανταγωνιστικότητας στην πραγματική οικονομία των δύο χωρών αποκλίνουν πλήρως. Η Ιρλανδία, και εν μέσω ύφεσης, εμφανίζει θετικό εμπορικό ισοζύγιο στο 10 έως και 20% του ΑΕΠ έναντι του συστηματικά αρνητικού 10% της Ελλάδας.