Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Μελέτες: Η Αποκλίνουσα Οικονομία της Θεσσαλίας και Προκλήσεις για την Απασχόληση

 Η Αποκλίνουσα Οικονομία της Θεσσαλίας και Προκλήσεις για την Απασχόληση, Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, Νο 55 /2009, σελ. 29-40.

Η μελέτη συνεχίζει την ανάλυση της οικονομίας των Περιφερειών της χώρας και των αγορών εργασίας σε αυτές, ακολουθώντας τον δρόμο που περιγράφουν οι στίχοι του Βασίλη Τσιτσάνη στο τραγούδι του «Βόλτα στην Ελλάδα» κατά το «Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα να γλεντήσω μια βραδιά και να καταλήξω σούρας στα στενά του Σακαφλιά».

Έτσι η παρούσα μελέτη εξετάζει την Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικά και τους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων ιδιαίτερα (δεν περιλαμβάνεται δηλαδή ο Νομός Μαγνησίας). Σκοπός της μελέτης είναι να διαγνώσει την σχετική θέση της Περιφέρειας και των νομών της στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στο εθνικό προϊόν, τις τάσεις σύγκλισης ή απόκλισης που παρατηρούνται την τελευταία 15ετία και τις προκλήσεις ανάπτυξης και σύγκλισης που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αγορές εργασίας.


Σύνοψη

Η οικονομική δυναμική της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων δείχνει ότι τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Περιφέρεια και οι τρείς προαναφερθέντες Νομοί αποκλίνουν αντί να συγκλίνουν, κι αυτό φαίνεται τόσο από τις αρνητικές πληθυσμιακές μεταβολές και το μειούμενο μερίδιο στο ΑΕΠ της χώρας, όσο και από την σχετική υποχώρηση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σύγκριση με το μέσο όρο της χώρας. Ο μέσος όρος της Περιφέρειας, αποκρύπτει ενδοπεριφερειακές ανισότητες που επιτείνονται με την μεγαλύτερη απόκλιση των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. Διατομεακές αναδιαρθρώσεις στον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα επηρεάζουν την αγορά εργασίας που φθίνει κυρίως στην περίπτωση της Καρδίτσας και των Τρικάλων, με αποτέλεσμα εκεί να εμφανίζονται χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας έναντι της Λάρισας και του εθνικού μέσου όρου, και δημιουργούν μείζονες προκλήσεις για την επιστροφή σε δυναμική σύγκλισης και πλήρους απασχόλησης.

Abstract

The Region of Thessaly and the three (Larisa, Karditsa, Trikala) prefectures examined in this study, are characterised, at least since the early 1990s, by trends of systematic decline of a) its population share, which is faster in the prefectures of Trikala and Karditsa, b) GDP per capita relative to the national average, with decline of 10% in Larisa and Trikala and 40% in the case of Karditsa, c) shares in national GDP distribution. In comrarative terms of GDP per capita in PPP these declines bring Thessaly next to the Regions of Basilicata, Bucarest and Brademburg in the European regions hierarchy. The analysis outlines how these declines came about through a process of restructuring in the primary, secondary and tertiary sectors, and identifies the major challenges for reversing towards convergence and full employment.