Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Αναλύσεις: Ταμείο για τους Νέους

26 Σεπ 2009 Ταμείο για τους Νέους

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 26/9/2009

Ο πολιτ(ευτ)ικός κύκλος που άρχισε το 2004 με τις εκκρεμότητες των «συμβασιούχων ορισμένου χρόνου» ολοκληρώνεται τώρα, εν μέσω μεγαλύτερων «εκπτώσειων» σε δικαιώματα και κανόνες, με τους «συμβασιούχους» για προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» Stage. Μέσω αυτών το πολιτ(ευτ)ικό σύστημα, αδυνατώντας να φέρει, με αποτελεσματικές πολιτικές, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, «εκτονώνει», με ιδιοτελείς πολιτ(ευτ)ικές εξυπηρετήσεις, την ανεργία των νέων, διογκώνοντας την κρατικομματική «φούσκα».

Στο ζήτημα της απασχόλησης, είναι μόνον μία πλευρά στην τρέχουσα πολυεπίπεδη κρίση, αλλά στην ανεργία των νέων συνοψίζεται η μεγαλύτερη πρόκληση μίας εμπροσθοβαρούς και ανορθωτικής πολιτικής. Τα κρίσιμα σημάδια της εξάντλησης του υφιστάμενου «μοντέλου ανάπτυξης», και της κοινωνικής συνοχής που καθεύδει, συμπυκνώνονται στο αδιέξοδο της απασχόλησης των νέων και στους «φαύλους κύκλους» μέσω των οποίων το αδιέξοδο αναπαράγεται. Τα υψηλότατα ποσοστά νεανικής ανεργίας (29%) δεν δείχνουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.
Το πρόβλημα είναι / γίνεται μεγαλύτερο λόγω της όλο και περισσότερο καθυστερημένης εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας, κυρίως μέσω αναζήτησης περισσότερης (μεταπτυχιακής) εκπαίδευσης. Η οποία μοιάζει, και αυτή, να χάνει την αξία της, όπως και η πτυχιακή, καθώς οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λύση ανάγκης σε Stage, που λόγω «αδιεξόδου» τους στις ιδιωτικές αγορές εργασίας, στράφηκαν πλήρως στην υπερφόρτωση του Δημόσιου, ευρύτερου και μη, τομέα. Ετοιμάζοντας νέα γενιά υποψήφιων «συμβασιούχων» προς «μονιμοποίηση».
Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο για τις νέες γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες εισόδου στην απασχόληση. Με αποτέλεσμα τον φαύλο κύκλο που χαρακτηρίζει τη γυναικεία απασχόληση στις ελληνικές αγορές εργασίας: «καθυστερημένη είσοδος στην αγορά εργασίας των νέων περισσότερο καθυστερημένη και δυσκολότερη είσοδος των νέων γυναικών - καθυστερημένη δημιουργία οικογένειας - καθυστερημένη τεκνοποίηση ή/και περιορισμός της στο ελάχιστο - ανασφάλεια παραμονής στην απασχόληση λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων» (και) με τις γνωστές δημογραφικές συνέπειες.
Το ζήτημα της απασχόλησης των νέων και των νέων γυναικών γίνεται οξύτατο στις περιφερειακές αγορές εργασίας. Ο συνδυασμός μεγάλου αριθμού ανειδίκευτων και ημιειδικευμένων (που αυξάνουν μέσω της εισροής μεταναστών) και μεγάλου αριθμού ειδικευμένων / εκπαιδευμένων, οι οποίοι όμως υποαπασχολούνται, και «ανταγωνίζονται» τους ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους μετατρέπει ένα από τα δυνητικά συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, την (υπερ)εκπαίδευση των νέων πολιτών της, σε χαμένη ευκαιρία.
Η ελληνική επίδοση στην οικονομία της γνώσης αποτελεί «παράδοξο» που τροφοδοτεί την καθυστέρηση εισόδου των νέων στην απασχόληση, την «έξοδό» τους από τις περιφέρειές τους, την απομάκρυνσή τους από το ισχνό παραγωγικό σύστημα της χώρας, και έτσι τροφοδοτεί την «πίεση» προς τον δημόσιο τομέα κυρίως της πρωτεύουσας. Τομή ανορθωτικής αναπτυξιακής και κοινωνικής πορείας είναι η κατάργηση φαύλων κύκλων και πολιτ(ευτ)ικών αδιεξόδων τύπου «συμβασιούχων» και stage και η προώθηση πολιτικής που θα κάνει «Ταμείο για τους Νέους».