Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Αρκούν οι συστάσεις και οι αποφάσεις;

23 Δεκεμβρίου 2016  Αρκούν οι συστάσεις και οι αποφάσεις;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 23-25 Δεκεμβρίου 2016

Για την αναθεώρηση των θεσμών της ελληνικής αγοράς εργασίας, είτε οι Συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είτε οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (όπως αυτή της 21ης Δεκεμβρίου 2016 σχετικά με την Προδικαστική παραπομπή - Οδηγία 98/59/ΕΚ - Προσέγγιση των σχετικών με τις ομαδικές απολύσεις νομοθεσιών των κρατών μελών), είναι στα αναγκαία (και αναπόφευκτα) αλλά όχι στα ικανά, όταν οι ενδογενείς προσεγγίσεις και λύσεις απουσιάζουν...

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Οι συστάσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων

17  Δεκεμβρίου 2016 Οι συστάσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 17/12/2016

Δεν έχει υπάρξει άλλη χώρα στον σύγχρονο κόσμο που να αποτελεί για τόσα χρόνια, για τέτοιο εύρος θεμάτων, αντικείμενο τόσων συστάσεων από ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο εφήμερου, ρηχού, και συχνότατα άστοχου σχολιασμού, όπως η Ελλάδα των τελευταίων επτά ετών, ενώ οι ενδογενείς προσεγγίσεις και λύσεις απουσιάζουν παντελώς. Κι αυτό ισχύει είτε για τους αυτόκλητους, είτε για τους επιλεγμένους από τους λεγόμενους «θεσμούς» αλλά και από τις λεγόμενες εθνικές κυβερνήσεις.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Άρθρα: Ο κανόνας ασφαλείας για την αποφυγή μίας εθνικής χρεοκοπίας

14 Δεκεμβρίου 2016 Ο κανόνας ασφαλείας για την αποφυγή μίας εθνικής χρεοκοπίας

Των Δημήτρη Α. Ιωάννου και Χρήστου Α. Ιωάννου    Capital.gr


Οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, ή και μεμονωμένων αναλυτών, σχετικά με το ποιό θα είναι το ύψος του εθνικού μας χρέους το 2030 ή το 2060 είναι απλές ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς την παραμικρή αξία. (Το ίδιο, σε ακόμη μεγαλύτερο, ίσως, βαθμό ισχύει για την εκτίμηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ). Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι όλες οι παράμετροι οι οποίες προσδιορίζουν τις εν λόγω εκτιμήσεις είναι απολύτως αβέβαιες και υποθετικές. Το πρόβλημα, εν τούτοις, της χαράξεως μίας μεσομακροπρόθεσμης πολιτικής που θα επιτρέψει στην χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, την αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη και τις εθνικές, (όχι μόνο οικονομικές), καταστροφές οι οποίες σε μία τέτοια περίπτωση θα ακολουθούσαν μετά πλήρους βεβαιότητος, είναι άμεσο και επιτακτικό. 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Φιλοξενούμενα: «Κλάψε να σου δώσουν»

8 Δεκεμβρίου 2016 «Κλάψε να σου δώσουν»

 
Με αυτή την παραίνεση πορεύεται η ελληνική κοινωνία μέσα στο τοπίο της βαθιάς οικονομικής κρίσης
 
Δημήτρης Ιωάννου -  Athens Voice.gr

Φιλοξενούμενα: Η χώρα της επαιτείας δεν είναι Ελλάδα

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2016,  
 
 
Των Κωνσταντίνου Γάτσιου και Δημήτρη Α. Ιωάννου
 
Ναυτεμπορική, Απόψεις, σελ. 2,  2/12/2016  
 
και 
 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Το πρόσωπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης

26  Νοεμβρίου 2016 Το πρόσωπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, εάν επιχειρηθεί και εάν επιτευχθεί, συνδέεται με το εάν θα αναδειχθούν ενδογενή κινήματα παραγωγών και κύματα επιχειρηματικότητας, για βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις παραγωγής, εξαγωγών και υποκατάστασης εισαγωγών σε αυτό που ορίζεται τομέας των διεθνώς εμπορευσίμων προϊόντων και υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε γι αυτό, ως κοινωνία και ως οικονομία, επιχειρηματικότητα παραγωγής και εξαγωγών, και αντιστοίχως εργαζόμενους με συνείδηση και αυτοπεποίθηση για την σημασία του τομέα τους.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Επιχειρηματικότητα παραγωγής και εξαγωγών

19 Νοεμβρίου 2016   Επιχειρηματικότητα παραγωγής και εξαγωγών

Ημερησία του Σαββάτου -  Οικονομία, 19/11/2016

Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις χάθηκαν από την έναρξη της οικονομικής συρρίκνωσης το 2008 και από την έναρξη της οικονομικής κατάρρευσης το 2009. Και συνεχίζουν να χάνονται. Το να χάνονται επιχειρήσεις είναι φαινόμενο που συμβαίνει και σε συνθήκες οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης, αλλά το να χάνονται τόσες πολλές και το ισοζύγιο να παραμένει τόσο αρνητικό, είναι μία διαδικασία που συνδέεται ευθέως με την διαδικασία παραγωγικής κατάρρευσης.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Η δημόσια διοίκηση ως μέρος των μεταρρυθμίσεων

5 Νοεμβρίου 2016 Η δημόσια διοίκηση ως μέρος των μεταρρυθμίσεων

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 5/11/2016

Στην Ελλάδα όσοι γνωρίζουν το έργο του Ζαν Μονέ (Jean Omer Marie Gabriel Monnet), είναι κυρίως οι ασχολούμενοι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς θεωρείται, και ήταν, από τους πρωτεργάτες της συζήτησης μετά το τέλος του πολέμου. Όμως ο Ζαν Μονέ δεν είχε μόνο ένα αναδυόμενο, καθ’ οδόν, σχέδιο για της Ευρώπη, προσπαθώντας να εξισορροπήσει και να συνθέσει τα συμφέροντα των ηττημένων, και κατεστραμμένων, και των νικητών, και επίσης κατεστραμμένων, του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη.
 

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Συνεντεύξεις (video): Το ελληνικό δημόσιο παράγει ακόμη χρέος

 

Xρ. Ιωάννου στη «Ν»: Το ελληνικό δημόσιο παράγει ακόμη χρέος

Οι φόροι στραγγαλίζουν την οικονομία, δεν είναι βιώσιμη αυτή η μείωση των ελλειμμάτων, το ελληνικό δημόσιο εισπράττει αντί να παρέχει
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 13:43 UPD:15:12




 
 
          
 
 







         
 

naftemporiki.gr
Στο στούντιο της «Ν» ο οικονομολόγος, εκπονητής μελέτης για την ελληνική δημόσια διοίκηση, Χρήστος Ιωάννου
 
Στον Βασίλη Κωστούλα
vkost@naftemporiki.gr
Στούντιο: Βάνιας Σταυρακάκης

Την εκτίμηση ότι η θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών δεν είναι βιώσιμη, καθώς προήλθε από την πλευρά των φορολογικών εσόδων αντί των δαπανών, εκφράζει στη «Ν» ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου. Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα μελέτης του για την ελληνική δημόσια διοίκηση τονίζει ότι την περίοδο 1974-2009 η αναλογία δημοσίων υπαλλήλων και πληθυσμού υπερπενταπλασιάστηκε. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι πολίτες πληρώνουν «δύο φορές» για τα δημόσια αγαθά, τα οποία χαρακτηρίζει «ιδιωτικοδημόσια».
 

Συνεντεύξεις (κείμενο): Το Δημόσιο αντί να παρέχει λειτουργεί ως εισπράκτορας

Χρήστος Ιωάννου: Το Δημόσιο αντί να παρέχει λειτουργεί ως εισπράκτορας

Συνέντευξη
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 Σελ. 22

Την εκτίμηση ότι η θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών δεν είναι βιώσιμη, καθώς προήλθε από την πλευρά των φορολογικών εσόδων αντί των δαπανών, εκφράζει ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό κράτος θα γίνει λειτουργικό και αποτελεσματικό μόνο όταν πάψει να λειτουργεί ως παραγωγός χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, για τις επόμενες γενιές.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

'Αρθρα: Αυταπάτες περί επενδύσεων και ανάπτυξης

22/30 Οκτωβρίου 2016 Αυταπάτες περί επενδύσεων και ανάπτυξης

Το Κεφάλαιο - Capital + Vision 2016,  σελ. 22/46, 22/10/2016  και Capital.gr  30/10/2016


Η συνεχής και συστηματική επίκληση της "ανάπτυξης" και των "ξένων επενδύσεων" ως γενικών και αφηρημένων εννοιών κάθε φορά που απαιτούνται λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα δυσλειτουργίας της ελληνικής οικονομίας είναι προϊόν μιας εδραιωμένης αυταπάτης και άγνοιας.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Αναλύσεις: Προς δεκαετία ανοικτής κρίσης στην απασχόληση

28 Οκτωβρίου 2016 Προς δεκαετία ανοικτής κρίσης στην απασχόληση

Ημερησία του Σαββάτου -  Οικονομία,  28/10/2016

Μια κοινωνία και ένα έθνος με στοιχειώδες αίσθημα αυτοσυντήρησης πολύ πριν κλείσει δεκαετία ανοικτής κρίσης στην απασχόληση, θα όριζε την ανεργία ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της οικονομίας και θα ενδιαφερόταν, θα συζητούσε, θα μελετούσε, θα σχεδίαζε για το πώς θα υπαχθούν όλα τα άλλα θέματα ως εργαλεία οικονομικής πολιτικής στην προσπάθεια καταπολέμησής της. Δεκαετία ανοικτής κρίσης απασχόλησης πλησιάζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο μέγεθος της πρόκλησης.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Αναλύσεις: Ασυνάρτητη «συζήτηση» για την απασχόληση

22 Οκτωβρίου 2016  Ασυνάρτητη «συζήτηση» για την απασχόληση

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 22/10/2016

Μετά από 7-8 χρόνια οικονομικής κατάρρευσης και συνακόλουθης κρίσης απασχόλησης μια κοινωνία και ένα έθνος με στοιχειώδες αίσθημα αυτοσυντήρησης θα όριζε την ανεργία ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και θα συζητούσε, θα μελετούσε, θα σχεδίαζε το πώς θα υπαχθούν όλα τα άλλα θέματα ως εργαλεία οικονομικής πολιτικής στην προσπάθεια καταπολέμησής της. Αντί αυτού απλά «τσαλαβουτάει» επιλεκτικά στα στατιστικά της απασχόλησης, όταν αυτά δημοσιεύονται περιοδικά.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Άρθρα: H καταστροφή του ανθρωπίνου κεφαλαίου

H καταστροφή του ανθρωπίνου κεφαλαίου, Απόψεις - The Greek Report - ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, τ.12 / 23.09.2016, σελ.32-33.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Αναλύσεις: Παραγωγή και Παγκόσμιες Αλυσίδες Αξίας

8 Οκτωβρίου 2016   Παραγωγή και Παγκόσμιες Αλυσίδες Αξίας

Ημερησία  του Σαββάτου -  Οικονομία,  8/10/2016

Αν ενδιαφέρεσθε για την δημοσκοπική φιλολογία, ή για το παιχνίδι της κολοκυθιάς σχετικά με το πρόσημο και το μέγεθος της μεταβολής του ΑΕΠ το 2017, ή για την πιθανολογία περί την επόμενη, επικείμενη, αξιολόγηση-διαπραγμάτευση, μάλλον πρέπει να διακόψετε εδώ την ανάγνωση του άρθρου. Τίποτα από αυτά τα τρία δεν λύνει κανένα υπαρκτό, πραγματικό, πρόβλημα, καθώς ούτε η δημοσκοπική φιλολογία, ούτε η εκτιμησιολογία περί το ΑΕΠ, ούτε καμία διαπραγμάτευση αλά Ελληνικά, βελτιώνουν την οικονομική παραγωγή και την κοινωνική ευημερία.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Μελέτες σε Διεθνή Βιβλία: Worker involvement and the EU Takeover Bids Directive


Worker involvement and the EU Takeover Bids Directive in the Greek banking crisis,  in  Takeovers with or without worker voice: workers’ rights under the EU Takeover Bids Directive, Cremers Jan and Vitols Sigurt  (editors), pp. 157-168, European Trade Union Institute, Brussels, 2016.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Φιλοξενούμενα: Η χώρα των σκουπιδιών

25 Σεπτεμβρίου 2016   Η χώρα των σκουπιδιών

Δημήτρης Ιωάννου -  Athens Voice.gr


 ....  ένας λαός που δεν καταφέρνει να μαζέψει τα σκουπίδια του, δεν μπορεί ούτε το Μνημόνιο να υπερβεί, ούτε την οικονομία του να μεταρρυθμίσει, ούτε μία πολιτισμένη και ευημερούσα κοινωνία να οικοδομήσει. ....

.....Αντίθετα, εάν η ελληνορθόδοξη, νεοδημοκρατική και σοσιαλιστική κοινωνία μας συνεχίσει να αντιμετωπίζει σαν πραγματικά λατρευόμενη θεότητά της τα σκουπίδια (και όχι μόνο τα υλικά αλλά και τα πνευματικά και πολιτισμικά), επιμένοντας έτσι να παραμένει ένα αρχαϊκό υστερο-οθωμανικό μόρφωμα τόσο στην νοοτροπία της όσο και στην ιδεολογία της, το μέλλον της δεν θα είναι λαμπρό, στην ταραγμένη εποχή και στην ταραγμένη περιοχή που ζούμε. Το πιο πιθανό είναι ότι, ακόμη και πριν προλάβουν οι «βάρβαροι» να την καταστρέψουν, θα καταστραφεί μόνη της.....




 

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Πολιτ(ευτ)ικώς Εμπορεύσιμα εναντίον Διεθνώς Εμπορευσίμων

24 Σεπτεμβρίου 2016  Πολιτ(ευτ)ικώς Εμπορεύσιμα εναντίον Διεθνώς Εμπορευσίμων

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 24/9/2016


Πάει και η 81η ΔΕΘ με τα πολιτ(ευτ)ικά συμπαρομαρτούντα, και τώρα ακολουθούν η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση. Έπεται δε ο κρατικός προϋπολογισμός, του οποίου το πρώτο σχέδιο θα πρέπει να γίνει γνωστό την επόμενη εβδομάδα, πριν καν αρχίσει η 2η αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, η 11η αξιολόγηση συνολικά. Το στερεότυπο είναι εδραιωμένο και επαναλαμβανόμενο: η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, οι εταίροι δανειστές αξιολογούν, έρχεται η δανειακή δόση με καθυστέρηση, και η ανάπτυξη αναμένεται.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Ποια είναι τα Διεθνώς Εμπορεύσιμα;

17 Σεπτεμβρίου 2016  Ποια είναι τα Διεθνώς Εμπορεύσιμα;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 17/9/2016

Τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, στα οποία επανήλθαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υποστηρίζοντας αφενός την ανάγκη να εισαχθούν ρητά, ως έννοια, στον δημόσιο διάλογο και στην φιλολογία περί της οικονομικής πολιτικής, αφετέρου ως προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής για την έξοδο από την χρεοκοπία με την παραγωγική ανασυγκρότηση, δεν είναι μόνο μία θεωρητική έννοια και αναλυτική κατηγορία, αλλά είναι και συγκεκριμένοι τομείς και κλάδοι της κάθε οικονομίας.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Γιατί προτεραιότητα στα Διεθνώς Εμπορεύσιμα;

10 Σεπτεμβρίου 2016   Γιατί προτεραιότητα στα Διεθνώς Εμπορεύσιμα;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 10/9/2016

Γιατί πρέπει να επιμείνουμε ώστε η έννοια των διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών και υπηρεσιών να αποκτήσει κατ’ αρχήν παρουσία και εν συνεχεία διευρυνόμενο χώρο και σημασία στον δημόσιο διάλογο για την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα; Γιατί η σταθεροποίηση και η συνεχής επέκταση της εγχώριας παραγωγής διεθνώς εμπορευσίμων προϊόντων και υπηρεσιών είναι η μοναδική οδός για να βγει η χώρα, η οικονομία της και η κοινωνία της από την κατάρρευση, την χρεοκοπία, και την συνεχιζόμενη περιδίνηση στην οποία βρίσκονται, και να ανακοπεί η αργόσυρτη πορεία της εθνικής παρακμής.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Άρθρα: Περιπατώντας επί των υδάτων

5 Σεπτεμβρίου 2016  Περιπατώντας επί των υδάτων

Capital.gr,  Άρθρα, 5/9/2016
                                                    
Των Δημήτρη Α. Ιωάννου και Χρήστου Α. Ιωάννου

Ένας καλός τρόπος εάν θέλεις να μην κλάψεις είναι να προσπαθήσεις να δεις την κατάσταση, όσο τραγική και αν φαίνεται, είτε με κυνισμό είτε, ακόμη καλύτερα, με παιγνιώδη διάθεση. Διότι είναι πραγματικά τραγικό, επτά ολόκληρα χρόνια μετά την αναπόφευκτη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, να μην έχει ακόμη συνειδητοποιήσει η κοινή γνώμη της χώρας ποιοί ήταν οι λόγοι που συνέβη αυτό. Δυστυχώς, τόσο η τρέχουσα συζήτηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, όσο και η λίγο παλαιότερη σχετικά με την έκθεση περί των "σφαλμάτων” του ΔΝΤ, αναδεικνύουν, αμφότερες, μία θλιβερή εικόνα παραλογισμού και  ασυναρτησίας, η οποία φυσικά δεν δημιουργείται από τους λίγους εκείνους που μιλούν λογικά και προσπαθούν να ερμηνεύσουν, αλλά από τους πολλούς άλλους, διαπρύσιους δημοκόπους, που "καταγγέλλουν” και "αποκαλύπτουν” με ρυθμό πολυβόλου, διαμορφώνοντας και την ατμόσφαιρα υστερίας που κυριαρχεί σε κάθε σχετική συζήτηση.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Διεθνώς Εμπορεύσιμα Αγαθά και Υπηρεσίες

3 Σεπτεμβρίου 2016  Διεθνώς Εμπορεύσιμα Αγαθά και Υπηρεσίες

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 3/9/2016

Ο Σεπτέμβριος μας έφθασε και με βήμα ταχύ η πολιτ(ευτ)ική συγκυρία μοντάρεται περί τα καθιερωμένα του τελετουργικού της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Για την παθογένεια των περί την ΔΕΘ, ως επιτομή της μεταπολιτευτικής υπανάπτυξης, η στήλη έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψιν την τελευταία δεκαπενταετία (βλ. ενδεικτικά «Αντί καινοτομίας, πολιτευτικός αυτισμός» ΗτΣ 9/9/2006).

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Αναλύσεις: Περί κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας

30 Ιουλίου 2016  Περί κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 30/7/2016

Η συζήτηση για την λεγόμενη «επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων» με αφορμή το εργασιακό σκέλος της επόμενης, φθινοπωρινής, αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αν είναι να φέρει αποτελέσματα, θα πρέπει να είναι ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη. Ένα από τα ζητήματα που σχολιάζεται όχι επαρκώς, ακόμη και σε επίσημα έγγραφα, είναι η «επαναφορά» των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Αναλύσεις: Η Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία αργεί...


23 Ιουλίου 2016  Η Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία αργεί...

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 23/7/2016

Στα 42 χρόνια από τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974, η Ελλάδα της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας εξακολουθεί να είναι ότι και στην 41η «επέτειο»: μία χρεοκοπημένη χώρα, η οποία, ως μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, «σέρνεται» από δανειακή σύμβαση σε δανειακή σύμβαση και από μνημόνιο σε μνημόνιο. Απλά με την κυβερνητική στροφή 180 μοιρών που έλαβε χώρα μεταξύ της 5ης και της 12ης Ιουλίου 2015, και ότι ακολούθησε έκτοτε, αποσοβήθηκε η επαπειλούμενη ακαριαία εθνική καταστροφή, δεν έχει όμως ακόμη αποσοβηθεί ο κίνδυνος της αργόσυρτης.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Αναλύσεις: Τι συμβαίνει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας;

16 Ιουλίου 2016  Τι συμβαίνει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας;

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 16/7/2016

Η αναζωπύρωση του θέματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τον καθορισμό των όρων αμοιβής και εργασίας στην Ελλάδα ενόψει της διαπραγμάτευσης/αξιολόγησης με τους θεσμούς το φθινόπωρο, έχει ένα καλό και ένα κακό. Το «κακό» είναι ότι η συζήτηση προκαλείται και πάλι εξωγενώς και ακούγονται και γράφονται πράγματα που είτε είναι εκτός θέματος, είτε μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων - ενώ δεν λείπουν και οι ανακρίβειες.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Αναλύσεις: Απασχόληση: παράδοξα και προκλήσεις

9 Ιουλίου 2016  Απασχόληση: παράδοξα και προκλήσεις

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 9/7/2016

Οι δημοσιεύσεις στοιχείων, πρώτον, της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο 2016, δεύτερον, του Employment Outlook 2016 του ΟΟΣΑ, δίνουν την τάση και την κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα. Η ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνει αύξηση της απασχόλησης κατά 3,0% έναντι του Απριλίου 2015 και κατά 0,7% έναντι του Μαρτίου 2016, και μείωση της ανεργίας στο 23,3% έναντι 25,3% τον Απρίλιο 2015 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 23,7% τον Μάρτιο 2016. Κι αυτά συμβαίνουν ενώ τις ίδιες περιόδους το ΑΕΠ μειώνεται.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Φιλοξενούμενα: Παρουσίαση - Συζήτηση για το "Ανατέμνοντας την Κρίση" του Δημήτρη Α. Ιωάννου

Οι Eκδόσεις Παπαζήση
με αφορμή την παρουσίαση
του βιβλίου του
Δημήτρη Ιωάννου
ΑΝΑΤΕΜΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ
ΚΡΙΣΗ
Συμμετείχαν:
Γιώργος Προβόπουλος, τέως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita
Κώστας Καλλίτσης, Δημοσιογράφος
Κωνσταντίνος Γάτσιος, Καθηγητής, τέως Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 Συντόνισε ο Σωτήρης Ντάλης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής της σειράς “Διεθνής και Ευρωπαïκή Πολιτική” των
Εκδόσεων Παπαζήση.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Αναλύσεις: Αυταπάτες και αδιέξοδα που συνεχίζονται


Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 2/7/2016

Το αποτέλεσμα για το Brexit και η εγχωρίως αναπτυσσόμενη (κατά κανόνα κοινότοπη) φιλολογία για την Ευρώπη λειτουργούν ως άλλοθι στις εγχώριες αυταπάτες, που διαρκούν, και στα εγχώρια αδιέξοδα που καθιστούν την χώρα και την οικονομία της περισσότερο ευάλωτη στις εγχώριες παθογένειες που διαρκούν, και στις διεθνείς ασυνέχειες και αναταράξεις που θα ακολουθήσουν το υπόλοιπο της δεκαετίας στην ΕΕ και στην διεθνή οικονομία.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Αναλύσεις: Ο (κοινωνικός) λογαριασμός του Brexit

25 Ιουνίου 2016   Ο (κοινωνικός) λογαριασμός του Brexit

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 25/6/2016

Το αποτέλεσμα για το Brexit ήταν αναμενόμενο για όποιον λάμβανε σοβαρά υπόψιν ότι πάντοτε, σε όλη την «ευρωπαϊκή πορεία» της, η Βρετανία ήταν με το μισό πόδι έξω από την ΕΕ και ότι έτσι θα παρέμενε, ακόμη και αν το δημοψήφισμα απέρριπτε το Brexit. Παρά την κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων που αναλήφθηκε από ευρύ φάσμα παραγόντων ... από το χρηματοπιστωτικό City του Λονδίνου έως ... τους καθηγητές Κοινωνικής Πολιτικής στα Βρετανικά Πανεπιστήμια, η δημοσκοπική «ψαλίδα» που ήταν υπέρ του Brexit, έκλεισε μεν, δεν ανετράπη δε.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Άρθρα: ΕΕ και Brexit: Όλα θα κριθούν πλέον σε Γερμανία και Γαλλία

24 Ιουνίου 2016  ΕΕ και Brexit: Όλα θα κριθούν πλέον σε Γερμανία και Γαλλία

Capital.gr , 24/06/2016

Το αποτέλεσμα  για το Brexit ήταν αναμενόμενο αν λαμβάναμε σοβαρά υπόψη ότι πάντοτε η Βρετανία ήταν με το μισό πόδι έξω από την ΕΕ και ότι έτσι θα παρέμενε, ακόμη και αν το δημοψήφισμα απέρριπτε το Brexit. Όμως η ΕΕ ή η ευρωζώνη δεν θα διαλυθούν λόγω του Brexit. Μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις (χρηματοπιστωτική, κοινωνική, προσφυγικό) η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη τους "ψάχνονται" για το πώς θα σταθούν στην περιφερειακή ένωση και στην παγκοσμιοποίηση. 
 

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Άρθρα: Το παράδοξο της αύξησης της απασχόλησης

22 Ιουνίου  2016  Το παράδοξο της αύξησης της απασχόλησης

Ναυτεμπορική -   σελ. 21,  22 Ιουνίου 2016  

naftemporiki.gr  - Απόψεις,  23 Ιουνίου  2016

Από την έντυπη έκδοση

Των Δημήτρη Α. Ιωάννου - Οικονομολόγου  και Χρήστου Α. Ιωάννου - Οικονομολόγου

Το 2015 και το 1ο τρίμηνο του 2016 εμφανίζεται ένα παράδοξο φαινόμενο στην αγορά εργασίας. Η απασχόληση είτε αυξάνεται δυσανάλογα με τη μεταβολή του ΑΕΠ είτε, κι αυτό είναι το παράδοξο, αυξάνεται σε αντίθετη κίνηση με την πορεία (μείωση) του ΑΕΠ.

Θα περίμενε κανείς η μείωση του ΑΕΠ να επέφερε ανάλογη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων και κυρίως της μισθωτής εργασίας.

Φαίνεται, όμως, να συμβαίνει το αντίθετο: σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, στο 1ο τρίμηνο του 2016 δημιουργήθηκαν 33.834 νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας. Όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης (2009-2013), αλλά και σε προηγούμενα (2005-2007), το ισοζύγιο του 1ου τριμήνου ήταν αρνητικό.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Αναλύσεις: Ο Ανδρέας Παπανδρέου και τα «ρετιρέ»

18 Ιουνίου 2016   Ο Ανδρέας Παπανδρέου και τα «ρετιρέ»

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  18/6/2016


Καθώς στις 23 Ιουνίου 2016 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου θα υπάρξουν οι συνηθισμένες «επετειακές» αναφορές και δημοσιεύσεις. Ευκαιρία λοιπόν να σταθούμε σε μία από τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής περιόδου, η οποία περιγράφηκε συμβολικά από τον ίδιο: τα «ρετιρέ» των σχετικά προνομιούχων στρωμάτων μισθωτών των ΔΕΚΟ του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η έκφραση εισήχθη τέτοιες μέρες του Ιουνίου πριν 33 χρόνια, ενώ ψηφιζόταν ο νόμος 1365/1983 περί «κοινωνικοποίησης των επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφελείας».

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Αναλύσεις: Η Ευρώπη, οι κρίσεις της και ο κοινωνικός πυλώνας της

11 Ιουνίου 2016  Η Ευρώπη, οι κρίσεις της και ο κοινωνικός πυλώνας της

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 11/6/2016

Από τις πρώτες ημέρες των συζητήσεων για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση την δεκαετία του 1950, και σε όλη την πορεία της, οι κρίσεις ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως αυτό εξελίσσεται. Ως γνωστόν ο Jean Monnet είχε πει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να σφυρηλατηθεί σε κρίσεις, και θα είναι το άθροισμα των λύσεων που υιοθετούνται για αυτές τις κρίσεις».

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Παρεμβάσεις: Νέο τοπίο για μισθούς και συμβάσεις έως το φθινόπωρο

28  Μαίου  2016  Νέο τοπίο για μισθούς και συμβάσεις έως το φθινόπωρο

του Γιώργου  Γάτου - Ημερησία  του Σαββάτου, 28/5/2016


...

«Οδηγός» για τις παρεμβάσεις, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, θα είναι οι «βέλτιστες πρακτικές» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες -όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία τα οποία κωδικοποιεί η «Ημερησία» με τη συνδρομή του οικονομολόγου Χρ. Ιωάννου- προοιωνίζονται μεγάλες ανατροπές.
...

«Από δεκαετιών η χώρα στερούνταν ενός σχεδίου για την οικονομική και την κοινωνική πορεία της, και για τα εργασιακά, αρκούμενη στην συντήρηση ρυθμίσεων της μετεμφυλιακής - μεταπολεμικής Ελλάδας του 1950 και της ατελούς μεταπολίτευσης του 1974, και εναποθέτοντας τις προσαρμογές στην υποτιθέμενη «ευρωπαϊκή προοπτική» της, και μόνον αποσπασματικά και «πυροσβεστικά» προχωρούσε σε επιλογές υπό το βάρος εξωγενών υποχρεώσεων (π.χ. ευρωπαϊκές οδηγίες) ή της ανάγκης βραχυπρόθεσμων προσαρμογών», σχολιάζει ο Χρ. Ιωάννου εξηγώντας ότι «όταν το 2008-2009 η ελληνική οικονομία ήρθε αντιμέτωπη με τα πρώτα ρήγματα της διαρθρωτικής κατάρρευσης και όταν το 2010, το 2012 και το 2015 βρέθηκε ενώπιον της χρεοκοπίας, στερούνταν - και στα εργασιακά - δυνατότητας κατανόησης και επιλογών ώστε αυτοδυνάμως και ενδογενώς, να μεταρρυθμίσει το σύστημα εργασιακών σχέσεων. Οι εγχώριοι θεσμοί των εργασιακών σχέσεων είχαν (αυτό) καθηλωθεί σε ρόλους παρατηρητών για επιλογές που ορίζονταν εξωγενώς»...

 

Αναλύσεις: Απλά, κλείνει η 10η αξιολόγηση

28 Μαίου 2016  Απλά, κλείνει η 10η αξιολόγηση

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 28/5/2016


Γύρω από την απόφαση του Eurogroup της 24/5/2016 να προχωρήσει η ολοκλήρωση της 1η αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής η εικόνα δεν είναι ελπιδοφόρα, αλλά συνεχιζόμενης παρακμής. Από την μία κάτι σαν πανηγυρισμοί για «ιστορικές αποφάσεις», από την άλλη καταγγελίες για «υποθήκευση» και «ξεπούλημα». Είναι εικόνα μιας πολύπλευρης χρεοκοπίας που συνεχίζεται, και ενός δημοσίου διαλόγου αντιπαραθέσεων που στερείται και λόγου και λογικής.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Άρθρα: Έχουν Mαύρα Σκοτάδια;

27  Μαΐου 2016     Έχουν Mαύρα Σκοτάδια;


Ναυτεμπορική - Απόψεις-  27/5/2016 

Από την έντυπη έκδοση
Του Χρήστου Α. Ιωάννου
Οικονομολόγος


Το Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016 αποφάσισε να προχωρήσει η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Προγράμματος που ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους/δανειστές τον Ιούλιο-Αύγουστο 2015 προς αποφυγήν του Grexit και εξάλειψη της δυναμικής του. Η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης συμβάλλει σε αυτό, είναι πρόοδος, ο κίνδυνος του Grexit ελαχιστοποιείται. Ευρωζώνη και Ε.Ε. έχουν άλλα (δημοψήφισμα για Brexit, ισπανικές εκλογές, προσφυγικό, κ.ο.κ.) να ασχοληθούν έως το φθινόπωρο.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Αναλύσεις: Από την αφασία στον αυτόματο...

21  Μαΐου  2016  Από την αφασία στον αυτόματο...

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 21/5/2016

Το Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016 πριν συζητήσει για την 1η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, θα ενημερωθεί για την 5η αξιολόγηση εποπτείας του ισπανικού προγράμματος μετά την ολοκλήρωσή του και θα συζητήσει την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη βάσει των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφερθήκαμε στο ελληνικό σκέλος τους πριν από δύο εβδομάδες (Η εαρινή επαφή με τις πραγματικότητες, ΗτΣ, 6/5/2016).

Φιλοξενούμενα: Δ. Ιωάννου: Έξοδος από την κρίση μόνο με φορολογία βαλκανικών επιπέδων

Δ. Ιωάννου: Έξοδος από την κρίση μόνο με φορολογία βαλκανικών επιπέδων

Συνέντευξη  στην κα. Δήμητρα Καδδά - Capital.gr  Παρασκευή 20 Μαίου 2016

Πιστεύετε ότι ακόμα και αν δοθεί μία πρώτη λύση στο Eurogroup της Τρίτης και δρομολογηθεί μία συμφωνία 3 σταδίων σχετικά με το ελληνικό χρέος, θα είναι αρκετή; Τι πρέπει να γίνει για να έχει η Ελλάδα μία μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα;
 
Το ζήτημα του χρέους έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορες πλευρές στην Ελλάδα, κατά εγκληματικά δημαγωγικό τρόπο, για προσπορισμό πολιτικού οφέλους. Αποτέλεσμα είναι ότι κανείς δεν έχει σαφή αντίληψη για το τι ακριβώς συμβαίνει και για το που οριοθετείται μία βιώσιμη λύση. 
 
Εάν πάντως παραμείνουμε στον κόσμο της λογικής, και παραμερίσουμε τους παραλογισμούς του επονείδιστου και απεχθούς, θα πρέπει να αναζητήσουμε μία λύση με βάση και την αντίστοιχη διεθνή εμπειρία και την θεωρία. Στα μαθηματικά, λοιπόν, υπάρχει η έννοια του σαγματικού σημείου, του σημείου δηλαδή επί του οποίου εφάπτονται το ελάχιστο μίας συνάρτησης με το μέγιστο μίας άλλης.Αυτή η ιδέα αντιπροσωπεύει και τον σωστό τρόπο για να λύνονται τα προβλήματα αναδιάρθρωσης του χρέους. Κατά κανόνα ο πιστωτής έχει άμεσο συμφέρον να βοηθήσει τον χρεώστη να αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να ανακτήσει από αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα δάνεια που του έχει παραχωρήσει καταγράφοντας, έτσι, την μικρότερη δυνατή απώλεια. Εάν τα δύο μέρη είναι ορθολογικά θα πρέπει να οδηγηθούν από τον συγκεκριμένο κανόνα στην συνεργασία και στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελών λύσεων. 
 
- Στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν τα δύο μέρη ορθολογικά; 

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Φιλοξενούμεα: Ο δρόμος προς τον εξανδραποδισμό στρώνεται με αυταπάτες

15 Μαΐου 2016  Ο δρόμος προς τον εξανδραποδισμό στρώνεται με αυταπάτες

Κωνσταντίνος Γάτσιος & Δημήτρης Α. Ιωάννου

Το ΒΗΜΑ της Κυριακής - Νέες Εποχές, 15/5/2016

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Αναλύσεις: Το δομικό έλλειμμα της διαπραγμάτευσης

14  Μαΐου  2016  Το δομικό έλλειμμα της διαπραγμάτευσης

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 14/5/2016

Καθ’ οδόν προς το Eurogroup της 24ης Μαΐου και την εκεί επιδιωκόμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, αναπαράγονται εγχωρίως όλες οι στερεοτυπικές πολιτ(ευτ)ικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, που λειτούργησαν και στην, συγκριτικά μακρά (αλλά και σε έκαστο διακοπείσα) διάρκεια των δύο πρώτων Μνημονίων. Οι ρόλοι είναι σχεδόν ίδιοι, τα πρόσωπα αλλάζουν, και ... ο λογαριασμός ανεβαίνει.

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Αναλύσεις: Η εαρινή επαφή με τις πραγματικότητες

6 Μαίου 2016  Η εαρινή επαφή με τις πραγματικότητες

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,   6/5/2016


Η δημοσίευση των Εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιοποιήθηκε εγχωρίως για τον συνήθη ολιγόωρο θόρυβο στον (υποτιθέμενο) δημόσιο διάλογο περί την οικονομία και έλαβε την θέση της στο αρχείο των προηγουμένων. Όπως και οι πολλές προηγούμενες αξιοποιήθηκαν σε μία «παρηγοριτική», «καταπραϋντική» ή «καταγγελτική» φιλολογία που έχασε την ουσία των διαθέσιμων οικονομικών δεδομένων και προβλέψεων.

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Αναλύσεις: Το Εθνικό Σύμφωνο στη Φινλανδία

16 Απριλίου 2016  Το Εθνικό Σύμφωνο στη Φινλανδία

Ημερησία του Σαββάτου -  Οικονομία, 16/4/2016


Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις εγχώριες εξελίξεις, που περιλαμβάνουν πολλές «επαναλήψεις προηγουμένων», καίτοι οι πρωταγωνιστές φαίνεται να το αγνοούν. Τα οικονομικά και κοινωνικά πράγματα, αν και δύσκολα, δεν είναι το ίδιο στάσιμα, και αδιέξοδα, παντού στην Ευρώπη. Η Φινλανδία, χώρα εταίρος εν ΕΕ και ευρώ, και δανειστής του χρεοκοπημένου ελληνικού δημοσίου, με πληθυσμό μισό της Ελλάδος, αντιμετωπίζει την δική της κρίση και τις δικές της πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις.

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Αναλύσεις: Πόσο θα διαρκέσει η σύγχρονη ελληνική Οδύσσεια;

9 Απριλίου 2016  Πόσο θα διαρκέσει η σύγχρονη ελληνική Οδύσσεια;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 9/4/2016

Έξι χρόνια πριν, τέτοιες ημέρες, μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση της ελληνικής προσφυγής σε πρόγραμμα διάσωσης των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ η παρούσα στήλη ανέλυε γιατί «Η ελληνική Οδύσσεια αρχίζει» (βλ. ΗτΣ, 17/4/2010). Υποστήριζα τότε ότι η ελληνική προσφυγή στον υπό σύσταση «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» για αναχρηματοδότηση του ελληνικού δημόσιου χρέους, με πλειοψηφική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω συντονισμένου διμερή δανεισμού από τα μέλη της ευρωζώνης και με χρηματοδότηση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στα ανώτατα όρια της δικαιούμενης «ποσόστωσης», είναι λύση αναγκαία (αλλά όχι ικανή) για να αρχίσει η αντιμετώπιση αδιεξόδων μιας, τουλάχιστον, 35ετίας.

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Αναλύσεις: Παραγωγικές Επενδύσεις: Eρχονται ή φεύγουν;

2 Απριλίου  2016  Παραγωγικές Επενδύσεις: Eρχονται ή φεύγουν;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 2/4/2016

 
Υπάρχει μία «καταπραϋντική» φιλολογία ότι μόλις τελειώσει αυτή «η αξιολόγηση» και γίνει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος τότε ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτή η φιλολογία απλοποιεί τα πράγματα και στις τρεις διαστάσεις τους: και ως προς το τέλος της αξιολόγησης, καθώς μόλις τελειώσει αυτή θα έπεται η επόμενη, για ένα πρόγραμμα που διαρκεί έως το 2018, και ως προς την συμφωνία για το reprofiling του ελληνικού δημόσιου χρέους, η οποία πιθανότατα επίσης θα συνεπάγεται μία διαδικασία αξιολογήσεων, και, κυρίως, και ως προς την ροή και την τύχη των ξένων αμέσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Αναλύσεις: Μια ημέρα του Μαρτίου σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία

24 Μαρτίου 2016  Μια ημέρα του Μαρτίου σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 24/3/2016

Αν σας έλεγαν ότι παραδοσιακά τμήματα της αμερικανικής εργατικής τάξης υποστηρίζουν τον Ντόναλτ Τραμπ ως υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, ή ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα βασίζει το πρόγραμμά του στα «οικονομικά της προσφοράς» (supply side economics), ή ότι το ΔΝΤ συστήνει στην κυβέρνηση μεγάλης χώρας μέλους του ως προτεραιότητα την μεγάλη αύξηση των μισθών, ίσως να νομίζατε ότι είναι Πρωταπριλιά.

Φιλοξενούμενα: Παρεμβάσεις - Χρέος και επενδύσεις: Μύθοι και πραγματικότητα

Δημήτρης Ιωάννου
Συγγραφέας «Ανατέμνοντας την κρίση»
Οικονομολόγος


NAFTEMPORIKI.GR


Η ύπαρξη ενός πολύ υψηλού χρέους φυσικά και επηρεάζει τις πιθανές επενδύσεις λόγω της υψηλής πιθανότητας δημοσιονομικής χρεοκοπίας της χώρας στην οποία επιχειρεί ο επενδυτής. Ωστόσο, δεν είναι αναγκαστικά τέτοια η εικόνα που μπορεί να εκπέμψει η Ελλάδα σήμερα. Tην εικόνα αυτήν τη δημιουργούμε εμείς, αρνούμενοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που θα μετασχηματίσουν την οικονομία σε μια πιο παραγωγική μορφή και προτάσσοντας συνεχώς το θέμα του χρέους, το οποίο δεν είναι άμεσο και τόσο σημαντικό ως βάρος. Η εξυπηρέτηση των τόκων του ελληνικού χρέους είναι στο ύψος μιας κανονικής και όχι υπερχρεωμένης ή πτωχευμένης χώρας. Παρά την επικρατούσα ρητορική, είναι η παρούσα σύνθεση και λειτουργική διάρθρωση της οικονομίας ο λόγος για τον οποίο απουσιάζει η παραμικρή «ενδογενής» αναπτυξιακή. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εξέλθει από τη στασιμότητα, ακόμη και αν επιλύονταν σημαντικά προβλήματα που τη βαρύνουν ή υποτίθεται ότι τη βαρύνουν, όπως το δημόσιο εξωτερικό χρέος ή και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δηλαδή, αν μας μειώσουν το χρέος, θα έρθει μετά -για παράδειγμα- η Intel να επενδύσει στην Ελλάδα; Δεν το πιστεύω. Είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ο μόνος.

στο Χρέος και επενδύσεις: Μύθοι και πραγματικότητα, Βασίλης Κωστούλας,  naftemporiki.gr

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Αναλύσεις: Τα οικονομικά του 2015: Mισογεμάτα ή μισοάδεια;

19 Μαρτίου 2016   Τα οικονομικά του 2015: Mισογεμάτα ή μισοάδεια;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 19/3/2016

Καθώς σταδιακά δημοσιεύονται τα στατιστικά για την ελληνική οικονομία του 2015 διαμορφώνονται προϋποθέσεις να αποτιμηθεί η κατάστασή της και οι πιθανές επιπτώσεις των στοιχείων συνέχειας και των στοιχείων μεταβολής που την χαρακτηρίζουν. Όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2015 το εμφανίζει να έχει μειωθεί 0,9% σε ονομαστικούς όρους και 0,2% σε πραγματικούς όρους, κι αυτό συνδέεται κυρίως με την διατήρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, παρά την μεγάλη μείωση στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου και την σημαντική μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Αναλύσεις: Προέχει η σταθεροποίηση με επενδύσεις και εξαγωγές

12 Μαρτίου 2016 Προέχει η σταθεροποίηση με επενδύσεις και εξαγωγές

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 12/3/2016

Η δημοσίευση της 1ης εκτίμησης της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2015 το εμφανίζει να έχει μειωθεί 0,9% σε ονομαστικούς όρους και 0,2% σε πραγματικούς όρους. Όμως οι επιμέρους μεταβολές που εκτιμήθηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ είναι κρίσιμες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Φιλοξενούμενα: Όταν έκλαψε ο Κέυνς

9 Μαρτίου 2016  Όταν έκλαψε ο Κέυνς

Δημήτρης Α. Ιωάννου Capital.gr   Άρθρα


Προ ημερών, σε μία ραδιοφωνική συζήτηση, ένας πολύ καλός δημοσιογράφος, υποστήριζε, με επιμονή, μία άποψη που είναι πολύ γνωστή και διαδεδομένη, όσον αφορά την οικονομική κρίση και τις επιβαλλόμενες πολιτικές για την αντιμετώπισή της. Έλεγε ότι εκείνο που μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα θα ήταν η τόνωση της "ενεργού ζητήσεως", (δηλαδή, με τη γνωστή λαϊκή έκφραση το "να πέσουν λεφτά στην αγορά"), ώστε να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων και να μειωθεί η ανεργία. Αυτή είναι βέβαια μία άποψη που ακούγεται πολύ συχνά και αποτελεί σταθερή επωδό δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών οικονομολόγων, αφού, υποτίθεται, πως είναι εμπνευσμένη από την θεωρία του Κέυνς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, και στην θέρμη του λόγου του, ο καλός δημοσιογράφος, έφθασε να υποστηρίξει την πιο ριζοσπαστική μορφή της συγκεκριμένης πολιτικής, εκεί που ο Κέυνς συναντάται με τον θεωρητικό του αντίπαλο, τον Φρήντμαν: την ενίσχυση των εισοδημάτων του πληθυσμού με τη διασπορά στην οικονομία χρημάτων τα οποία πέφτουν (μεταφορικά βεβαίως) από τον ουρανό. (Το περίφημο helicopter money). 

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Αναλύσεις: Διαγενεακή δικαιοσύνη και αλληλεγγύη

5 Μαρτίου  2016  Διαγενεακή δικαιοσύνη και αλληλεγγύη

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 5/3/2016

Για να αναστραφεί η κατάσταση και η δυναμική παρακμής στην οποία βρίσκεται η χώρα, πρέπει να αντιμετωπισθεί ριζικά και ραγδαία το ζήτημα της διαγενεαεκής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, στο οποίο η γενιά της μεταπολίτευσης καταγράφει τραγικές επιδόσεις. Η γενιά της μεταπολίτευσης θεωρούσε και θεωρεί ότι «της χρωστά» όχι μόνον το ένδοξο μετεμφυλιακό παρελθόν των προγόνων της, ανεξαρτήτως πλευράς στην οποία αυτοί βρεθήκαν. Θεωρούσε και θεωρεί, κι αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα τα τελευταία οκτώ χρόνια, εν μέσω κατάρρευσης και χρεοκοπίας, ότι της «χρωστά» και το μέλλον.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Φιλοξενούμενα: Όχι άλλη «ανάπτυξη»!

4  Μαρτίου 2016    Όχι άλλη «ανάπτυξη»!

Δημήτρης Ιωάννου  -  Athens  Voice -  Απόψεις


H Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της κρίσης, πρωτίστως και κατά κύριο λόγο, διότι, για μακρύ χρονικό διάστημα, υιοθετούσε και επεδίωκε στόχους οικονομικής πολιτικής οι οποίοι υπονόμευαν, αντί να προάγουν, την μακροοικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή ισορροπία. Δυστυχώς, κάτι αντίστοιχο κινδυνεύει να γίνει και σήμερα με τη συστηματική επίκληση γενικών και αφηρημένων εννοιών όπως αυτές της «ανάπτυξης» και των «ξένων επενδύσεων», κάθε φορά που πρέπει να δοθούν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα δυσλειτουργίας της ελληνικής οικονομίας. Όμως, η πικρή αλήθεια είναι πως όχι μόνο η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην τρέχουσα φάση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι εφικτή (με εξαίρεση τους τομείς του τουρισμού και των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών), αλλά επίσης και ότι, ακόμη και αν απαλλαγεί από το άχθος του δημοσίου χρέους, η ελληνική οικονομία, στην παρούσα της μορφή και κατάσταση, ουδεμία αναπτυξιακή δυναμική διαθέτει.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Φιλοξενούμενα: Συνταξιοδοτικό: Πλάνες και αυταπάτες

Συνταξιοδοτικό: Πλάνες και αυταπάτες 

 
Το ΒΗΜΑ της Κυριακής,  Νέες Εποχές, Γνώμες,  21/2/2016
 
 
Είναι πολύ μεγάλη πλάνη να πιστεύει κανείς (δηλαδή, εν προκειμένω, η κυβέρνηση αλλά και η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης) ότι η ενδογενεακή αδικία πάνω στην οποία είναι δομημένο το συνταξιοδοτικό σύστημα μπορεί να συνεχισθεί εις το διηνεκές ώστε οι εκάστοτε φορείς της εξουσίας να αποφεύγουν τη δυσαρέσκεια των προνομιούχων που θα «θίγονταν» από μια μεταρρύθμιση που θα επαναπροσδιόριζε το ύψος των απολαβών με βάση τις πραγματικές εισφορές του κάθε πολίτη στη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Ολοι γνωρίζουν ότι η δομή των παροχών του συστήματος είναι αποτέλεσμα ενός χάους πολλών δεκαετιών, στη διάρκεια των οποίων ο καθένας αποσπούσε ό,τι μπορούσε, αναλόγως της εγγύτητάς του προς τον πυρήνα του πελατειακού κράτους. Ως αποτέλεσμα, ίσες εισφορές παρέχουν σήμερα άνισες συντάξεις ή και άνισες εισφορές παρέχουν ίσες συντάξεις. Με δεδομένη την προϊούσα κατάρρευση του συστήματος, οι αδικίες και οι ανισότητες αυτές θα γίνονται όλο και περισσότερο ορατές σε όλους, απονομιμοποιώντας περαιτέρω όχι μόνο το συνταξιοδοτικό αλλά και αυτό το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό πρέπει να αναιρεθούν τώρα!

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Αναλύσεις: Πώς καταρρέει ένα ασφαλιστικό ταμείο;

20 Φεβρουαρίου   2016  Πώς καταρρέει ένα ασφαλιστικό ταμείο;

Ημερησία  του Σαββάτου -  Οικονομία, 20/2/2016

Η «μεγάλη εικόνα» της χρεοκοπίας του ελληνικού ασφαλιστικού «συστήματος» συντίθεται από επί μέρους συνιστώσες στα, υποτιθέμενα, 13 ασφαλιστικά ταμεία στα οποία εντάχθηκαν μετά το 2008 τα προηγούμενα 133. Πριν την έναρξη της οικονομικής κατάρρευσης και της κρίσης το 2008-2009 τα ταμεία χαρακτηριζόταν από τις χρόνιες παθογένειες, που ήταν επί δεκαετίες κοινός τόπος, όπως η έλλειψη οργάνωσης, μηχανοργάνωσης και αποτελεσματικής διοίκησης, αναλογιστικών μελετών, κοκ.
 

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Αναλύσεις: Αντιμέτωποι (και) με την ασφαλιστική αρχαιολογία

13 Φεβρουαρίου 2016  Αντιμέτωποι (και) με την ασφαλιστική αρχαιολογία

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 13/2/2016

Το ασφαλιστικό «σύστημα» της Ελλάδας δεν πάσχει μόνο λόγω των ανισοτήτων που αναπαράγει μεταξύ των πολιτών, ούτε μόνον λόγω της σημαντικής συμβολής του στην ελληνική δημοσιονομική χρεοκοπία του 2009-2010. Πάσχει και γιατί, παραμένοντας απαρχαιωμένο και δυσλειτουργικό, στις νέες συνθήκες που οι οικονομικά ενεργοί πολίτες αντιμετωπίζουν στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, «δεν παρέχει ασφάλεια» - έστω και άνιση. Τα θεμελιώδη της μικροδιαχείρισής του έχουν μείνει στην Ελλάδα του 1950.

Φιλοξενούμενα: Δημήτρης Ιωάννου «Υπαίτιοι της καταστροφής είμαστε όλοι εμείς»

Συνέντευξη σε Athens Voice - the paper

Δημήτρης Ιωάννου  «Υπαίτιοι της καταστροφής είμαστε όλοι εμείς»

image




Ξεκινώντας από κεϋνσιανή αφετηρία, ήπιος ευρωσκεπτικιστής με επιχειρήματα, ο οικονομολόγος Δημήτρης Ιωάννου αποπειράται να συνομιλήσει με την «πραγματικότητα της κρίσης» σε μια σειρά άρθρων που συγκεντρώνονται στο βιβλίο με τίτλο «Ανατέμνοντας την κρίση» (εκδ. Παπαζήση). Μελετώντας την κρίση διαπίστωνε από νωρίς ότι η σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία έχει βάθος (ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90) και διαρθρωτικά, όχι συγκυριακά χαρακτηριστικά. Η προβληματική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, το «φαντασιακό πλεονέκτημα» της ένταξης στην ΟΝΕ και οι λάθος πολιτικές πρακτικές της περιόδου 2002-2010 (ειδικά την περίοδο 2004-2009) είχαν σημαντικά μη ορατά αποτελέσματα, δημιουργώντας ανισορροπία στις σχετικές τιμές μεταξύ «διεθνώς εμπορεύσιμων» και «διεθνώς μη εμπορεύσιμων» αγαθών, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Με το βιβλίο του μας προτρέπει να εγκαταλείψουμε τις αυταπάτες και να αδράξουμε την ευκαιρία της κρίσης για να σκεφτούμε «διαφορετικά». Ας σταματήσουμε τη στρατηγικο-πολιτικο-οικονομική επαιτεία και ας μεταρρυθμίσουμε τώρα την οικονομία και τους εαυτούς μας, πριν καταντήσει η Ελλάδα μια διαλυμένη χώρα τύπου Mad Max.

Γράφετε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ο λανθασμένος τρόπος με τον οποίο «διαβάζουμε» την κρίση γι’ αυτό δεν μπορούμε να βρούμε το δρόμο που θα μας φέρει στην ανάπτυξη. Μπορείτε να μας εξηγήσετε με λίγα λόγια το σκεπτικό σας; Ποιο είναι το απλό ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε για να αντιληφθούμε τι μας συμβαίνει; Είναι το εξής: το 2008 είχαμε ένα ΑΕΠ 242 δισεκατομμυρίων ευρώ και, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, μεγάλος αριθμός Ελλήνων ζούσαν κάπως σαν Ελβετοί ή σαν ανίψια Σαουδαράβων πετρελαιάδων. Σήμερα το ΑΕΠ είναι 175 δισεκατομμύρια, το μέλλον ζοφερό, η χώρα μέσα στην απελπισία και οι νέοι κοιτάνε να φύγουν στο εξωτερικό. Ποια από τις δύο καταστάσεις αντιστοιχεί στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας; Τότε ή τώρα; Η απάντηση έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί αν «φυσιολογικό» ήταν αυτό που συνέβαινε το 2008, τότε είναι εφικτό να επανέλθουμε γρήγορα εκεί και, απλά, πρέπει να ψάξουμε τη σωστή πολιτική. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, είναι μία παρόμοια λογική και ανάλογα συνθήματα που έδωσαν διαδοχικά την εξουσία σε τρία διαφορετικά κόμματα («Λεφτά υπάρχουν» το 2009, «Ζάππεια 1,2,3» το 2012, «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» το 2015). Όλοι υπόσχονταν ότι ξέρουν τον τρόπο να ξαναγυρίσουμε στο 2008, εύκολα και σύντομα. Και είχαν μαζί τους και κάποιους παλαιοημερολογίτες οικονομολόγους (τους Έλληνες «κεϋνσιανούς»). Όταν όμως έπαιρναν την εξουσία έσπαγαν τα μούτρα τους, μην μπορώντας να υλοποιήσουν ούτε το ελάχιστο απ’ ό,τι υπόσχονταν, και αυτό απλούστατα γιατί η συγκεκριμένη απάντηση είναι λάθος. Οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είναι περίπου αυτές που «απολαμβάνουμε» σήμερα, και όχι εκείνες του 2008, που κάθε μέγεθός του ήταν προϊόν τερατώδους δημόσιου δανεισμού και ακατάσχετης πιστωτικής μόχλευσης. Πράγμα που αν το συνειδητοποιήσουμε έχει κάποιες σημαντικές συνέπειες, οι οποίες συνοπτικά περιλαμβάνονται στο εξής συμπέρασμα: αν θέλουμε να φτιάξουμε μία σωστή χώρα, στην οποία αύριο τα παιδιά μας θα μπορούν να ζήσουν, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση ολοκληρωτικά. Θα πρέπει να σταματήσουμε τη «διαπραγμάτευση», δηλαδή τη ζητιανιά για να μας δώσουν κι άλλα λεφτά να τα «ρίξουμε στην αγορά», γιατί ούτε θα μας τα δώσουν ούτε η οικονομία δουλεύει έτσι. Αντί τούτου θα πρέπει να στραφούμε, μόνοι και με δική μας πρωτοβουλία, στο να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα κατά σαρωτικό τρόπο. Σαρωτικό.
image
Ποιους ή τι θεωρείτε βασικούς υπαίτιους της οικονομικής αποτυχίας μας και του γεγονότος ότι η Ελλάδα συνάντησε την κρίση τόσο απροετοίμαστη; Αυτό είναι φιλοσοφικό ερώτημα το οποίο απαντώ ως πολίτης και όχι ως οικονομολόγος. Εάν, για παράδειγμα, δει κανείς τα ελληνικά κινηματογραφικά έργα των αρχών της δεκαετίας του ’60 θα διαπιστώσει ότι, σχεδόν όλα, ήταν για την τιμή της ανύπαντρης αδελφής και για το δράμα της μάνας. Αντίθετα, στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ήταν για χίπηδες, μαριχουάνες, παραβατικούς και τρίγωνα. Γιατί; Διότι η ελληνική κοινωνία, που φωτογράφιζαν, άλλαζε με τρομακτική ταχύτητα εκείνη την περίοδο. Αλλά, ξαφνικά, κάπου εκείνη τη στιγμή, αυτό σταμάτησε εντελώς: από την εδραίωση της μεταπολίτευσης και μετά, στο σκληρό πυρήνα της αντίληψης που έχουμε για τον κόσμο δεν έχει αλλάξει το παραμικρό. Οι λόγοι; Πρώτον, ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι οι Έλληνες έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι, και αν είσαι δημόσιος υπάλληλος δεν χρειάζεται να αγωνιάς για τίποτε. (Και πριν, βέβαια, ήμασταν κάτι σαν δημόσιοι υπάλληλοι – αλλά μόνο οι μισοί.) Δεύτερον, γιατί το 1981 μπήκαμε στην ΕΟΚ και κάποιος είπε στους Έλληνες ότι, αφού γίναμε Ευρωπαίοι, στο εξής οι λύσεις των προβλημάτων θα έρχονται από τις Βρυξέλλες, οπότε οι Έλληνες άραξαν και περιορίσθηκαν στο να διεκδικούν «λύσεις». Συνεπώς υπαίτιοι της καταστροφής είμαστε όλοι εμείς, η ετερόνομη ελληνική κοινωνία, επειδή υστερούμε πολιτισμικά και πνευματικά σε σχέση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ύστερης νεωτερικότητας στην οποία κληρωθήκαμε να ζήσουμε.
Χαρακτηρίζετε την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ «αφροσύνη». Γιατί πιστεύετε ότι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της εποχής την επιδίωξε με τόση επιμονή; Η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν ένα μεγάλο σφάλμα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, εάν αποφεύγαμε τα βασικά λάθη, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε και να πορευθούμε μέσα σε αυτήν, χωρίς μεγάλη προκοπή βέβαια. Η συμμετοχή σε μία νομισματική ένωση εγκυμονεί διάφορους θανάσιμους κινδύνους που πρέπει να προσέχεις για να τους αποφύγεις. Η Ελλάδα, από τη στιγμή που εισήλθε, έπεσε σε όλες τις πιθανές παγίδες που θα μπορούσε να πέσει και έκανε όλα τα πιθανά λάθη που θα μπορούσε να κάνει, στον υπερθετικό βαθμό. (Γι’ αυτό, άλλωστε, καταστραφήκαμε και όχι γιατί ήρθε το ΔΝΤ. Όποιος και να ερχότανε πάλι θα καταρρέαμε). Αναδρομικά είναι προφανές γιατί όλοι επέμεναν λυσσωδώς να συμμετάσχουμε: οι μεν αφελείς διότι, ενώ δεν είχαν ιδέα πώς λειτουργεί πραγματικά η οικονομία, πίστευαν βαθιά, ως γνήσιοι ευρωπαϊστές, ότι «...το ευρωπαϊκότερον είναι καλύτερον του ευρωπαϊκού». Οι δε επιτήδειοι διότι θεωρούσαν ότι θα μπορούν να δανείζονται ελεύθερα και να διακινούν άφθονο χρήμα.
Πιστεύετε ότι το πρόβλημα των εμπορεύσιμων και μη εμπορεύσιμων αγαθών αφορά μόνο την Ελλάδα ή και άλλες χώρες που προσχώρησαν στην ΟΝΕ; Η σχέση των «διεθνώς εμπορευσίμων» με τα «διεθνώς μη εμπορεύσιμα» προϊόντα και υπηρεσίες –που μας κατέστρεψε και όμως δεν την έχουμε ακόμη καταλάβει σε τι συνίσταται– είναι σημαντική για κάθε οικονομία. Αρκεί κανείς να αναφέρει ότι η κρίση της αμερικανικής οικονομίας το 2008, αλλά και η κρίση της ιαπωνικής οικονομίας που συνεχίζεται από το 1990 έως σήμερα, οφείλονται και οι δύο, κατά κύριο λόγο, στο ότι ένας σημαντικός κλάδος των «διεθνώς μη εμπορευσίμων», η γη και οι κατοικίες, διογκώθηκε πέρα από το σημείο ισορροπίας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτή η σχέση γίνεται όλο και περισσότερο κρίσιμη και επικίνδυνη, όσο μικρότερη είναι μία οικονομία. Για παράδειγμα, μία από τις ζημιές που μπορεί να κάνει στη μικρή οικονομία, αν γίνουν λάθη οικονομικής πολιτικής, είναι ότι την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό σε μία νομισματική ένωση σαν την ΟΝΕ είναι καταστροφικό. Όλα τα προβλήματα των χωρών της περιφέρειας της ΟΝΕ ξεκίνησαν από την κάμψη της ανταγωνιστικότητάς τους και την επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου τους ακριβώς εξαιτίας της ανατροπής στην ισορροπία της κρίσιμης αυτής σχέσης (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις «φούσκες» των ακινήτων στην Ιρλανδία και στην Ισπανία). Η Ελλάδα, βέβαια, ήταν η ακραία περίπτωση, γιατί εδώ είχαν διογκωθεί, πέραν παντός ορίου, όλοι οι κλάδοι των «διεθνώς μη εμπορευσίμων» (χοντρικό και λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες, ακίνητα-κατασκευές, Δημόσιο).

Η προσαρμογή της οικονομίας με στόχο την ανταγωνιστικότητα είναι πρακτικά εφικτή με δεδομένη την κακή ποιότητα των θεσμών και του κρατικού μηχανισμού και με τόσο απότομη δημοσιονομική προσαρμογή; Υπάρχει ο κίνδυνος η δοσολογία του φαρμάκου να σκοτώσει τον άρρωστο; Μα αν ο άρρωστος δεν πάρει το φάρμακο θα πεθάνει ούτως ή άλλως! Η μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού, πάντως, είναι απαραίτητο τμήμα της σαρωτικής μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη η χώρα για να επιβιώσει. Πώς συνδυάζονται, όμως, «η προσαρμογή της οικονομίας» με την «ανταγωνιστικότητα»; Δεν είμαι σε θέση να βρω άλλον τρόπο εκτός από τον εξής: σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ΑΕΠ 175 δισεκατομμυρίων. Χάρις στη μεγαλοψυχία των «τοκογλύφων» δανειστών πληρώνουμε για την εξυπηρέτηση του τεράστιου χρέους μας λίγο περισσότερο από 5 δισ., που σε απόλυτο αριθμό και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ λιγότερο απ’ ό,τι πληρώνουν άλλες χώρες με πολύ μικρότερο χρέος από το δικό μας. Μας μένουν, έτσι, 170 δισ. που και πάλι είναι πάρα πολλά λεφτά. Εμείς όμως έχουμε 1,25 εκατομμύρια φανερούς άνεργους, εκατοντάδες χιλιάδες «κρυφούς» (που δουλεύουν δηλαδή αλλά δεν πληρώνονται), και στα νοσοκομεία άρρωστοι πεθαίνουν γιατί δεν υπάρχουν τα βασικά. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι τα 170 δισ. δεν τα μοιράζουμε δίκαια μεταξύ μας, και δεν τα κατανέμουμε αποτελεσματικά στις δυνατές εναλλακτικές χρήσεις. «Προσαρμογή της οικονομίας» δεν μπορεί παρά να είναι η μεταρρύθμιση, δηλαδή να τα μοιράσουμε δίκαια και να τα κατανείμουμε αποτελεσματικά, ώστε η χώρα να ξεφύγει από την ανεργία, τη δυστυχία και την αθλιότητα. Εμείς όμως, εδώ και έξι χρόνια, αρνούμαστε σταθερά να το προσπαθήσουμε αυτό, δηλαδή να προσαρμόσουμε την οικονομία στην πραγματικότητα. Και αντί τούτου κάνουμε «διαπραγμάτευση» με τους ξένους. Οι οποίοι μας έχουν διαθέσει, με διάφορους τρόπους, περισσότερο από 350 δισ. –ένα κολοσσιαίο, αδιανόητο ποσό– για να μας βοηθήσουν, αλλά εμάς δεν μας φτάνουν! Θέλουμε κι άλλα, τα οποία όμως τους λέμε και ότι δεν θα τους τα ξαναδώσουμε πίσω γιατί στο καπάκι θέλουμε και ελάφρυνση του χρέους! Για να ξαναγυρίσουμε, λοιπόν, σε αυτά που είπαμε στην αρχή: θεωρούμε ως χώρα ότι δικαιούμαστε να ζούμε με ΑΕΠ 240 δισ. ευρώ όπως το 2008, και το γεγονός ότι δεν δημιουργούμε τέτοια εισοδήματα δεν μας προβληματίζει καθόλου. Αλλάζουμε συνεχώς κυβερνήσεις ώσπου να βρούμε την «καλή» που θα κάνει τρομερή «διαπραγμάτευση» και θα πετύχει να μας πληρώνουν τη διαφορά οι «τοκογλύφοι». Κι όποιος δεν συμφωνεί μ’ αυτή την αυτοκαταστροφική ματαιοπονία και θέλει μεταρρυθμίσεις και κοινωνική δικαιοσύνη είναι «φασίστας» και «πράκτορας»!
Και τα περί «απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής» –επιτρέψτε μου– είναι παραπειστικά. Πρώτον, διότι δεν έχει εφευρεθεί ακόμη το είδος της «φούσκας» που σκάει ομαλά για να μην ξεβολεύονται οι ενδιαφερόμενοι! Δεύτερον, διότι με βάση τους κανόνες της αριθμητικής, η «τροχιά», που ακολούθησε η προσαρμογή ήταν η μόνη εφικτή. Πριν από την «απότομη δημοσιονομική προσαρμογή» η οικονομία ήθελε κάθε χρόνο γύρω στα 10 επιπλέον δισ. έλλειμμα για να μείνει σταθερή εκεί που ήταν. (Δηλαδή +10 παραπάνω από τα δανεικά της προηγούμενης χρονιάς.) Για να μην είναι «απότομη» η προσαρμογή, και να μείνει το ΑΕΠ απλά στάσιμο, θα έπρεπε το 2010 να έχουμε ένα έλλειμμα γύρω στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή καμιά 50ριά δισ. που θα έπρεπε να μας τα δανείσουν οι ξένοι, εν γνώσει τους ότι δεν θα τα πάρουν ποτέ πίσω (αλλά θα όφειλαν να μας τα χαρίσουν γιατί είμαστε και πολύ ωραίος λαός!). Η ελληνική οικονομία πριν το Μνημόνιο ήταν σαν τον τοξικομανή στην τελική του φάση όπου θέλει όλο και μεγαλύτερη δόση μόνο και μόνο για να παραμένει σε βύθιση! Και, εν πάση περιπτώσει, η «απότομη δημοσιονομική προσαρμογή» έχει τελειώσει εδώ και δύο χρόνια. Η αθλιότητα, όμως, μέσα στην οποία ζούμε δεν μειώνεται αλλά συνεχώς μεγαλώνει. Δεν θα έπρεπε αυτό, ως κοινωνία, να μας προβληματίσει και να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε πορεία;

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Άρθρα: Δικαιοσύνη, ανάπτυξη και συνταξιοδοτικό

8 Φεβρουαρίου 2016  Δικαιοσύνη, ανάπτυξη και συνταξιοδοτικό

Δημήτρης Α. Ιωάννου  & Χρήστος Α. Ιωάννου, capital.gr
 
Όπως συμβαίνει συνήθως με τα σοβαρά θέματα εδώ και πολλές δεκαετίες, έτσι και η τρέχουσα συζήτηση για το συνταξιοδοτικό διεξάγεται με την κοινή γνώμη, αλλά και τους χειριστές του προβλήματος, να εκκινούν από παντελώς λανθασμένες προκείμενες. Η κυριότερη εξ αυτών είναι πως "…η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα δυσχεραίνεται από την ύπαρξη της κρίσης διότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν ικανοποιητικές ρυθμίσεις την στιγμή που υπάρχει ανεργία μεγαλύτερη από 25%". Το μόνο σωστό, βεβαίως, στον εν λόγω ισχυρισμό είναι πως, πράγματι, δεν είναι δυνατόν, σε καμμία περίπτωση να βρεθεί  λύση που να θεωρείται ικανοποιητική υπό τις κρατούσες πεποιθήσεις και απόψεις. Σύμφωνα με αυτές, και με βάση τα μαθήματα πολιτικής οικονομίας που πλέον παραδίδονται και από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, βασικός μοχλός κίνησης και ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας είναι οι συντάξεις των "παππούδων" (έστω και αν αυτοί είναι 52 χρονών ή και λιγότερο) και -ιδεωδώς- η βασική σύνταξη πρέπει να είναι κατά 30%, τουλάχιστον, υψηλότερη από τον βασικό μισθό, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι που απολαμβάνουν την ζωή τους με τις υψηλότερες συντάξεις απ’ όλους -προκειμένου η συνολική ωφέλεια της κοινωνίας να βρίσκεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο- δεν θα έβλαπτε και αν ήταν πολύ περισσότεροι σε αριθμό (και ίσως και νεότεροι σε μέσο όρο ηλικίας) από όσους ατυχείς είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται για να συντηρήσουν την οικονομία αλλά και για να χρηματοδοτήσουν το γενναιόδωρο  συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό σύστημά της.