1 Οκτ. 2011 Διεθνής συναγερμός για την απασχόληση
Πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία και αναδεικνύεται συχνότερα η σημασία της εξελισσόμενης διεθνούς κρίσης στην απασχόληση. Αναδεικνύεται όχι μόνον, ή κυρίως, από κριτικούς της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης ή κοινωνικά κινήματα, αλλά από «κατεστημένους» διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται (και να ανησυχούν για) το βάθος, το εύρος και τη διάρκεια της τρέχουσας διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου η ετήσια έκδοση Employment Outlook 2011 του ΟΟΣΑ υπογράμμιζε ότι η ανεργία παραμένει επίμονα υψηλή στα κράτη-μέλη του, ενώ οι οικονομικές προβλέψεις, που χαμηλώνουν την προσδοκώμενη μεγέθυνση διεθνώς και με την Ευρωζώνη να κινείται στα όρια της ύφεσης, συνοδεύονται από εκτιμήσεις για, στην καλύτερη περίπτωση, αναιμική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας διεθνώς. Στα μέσα του 2011 ο ΟΟΣΑ «μετρά» 44 εκατομμύρια ανέργους, δηλαδή 13 εκατομμύρια περισσότερους από την κατάσταση της ανεργίας πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση του 2008-2009.
Έκτοτε, παρά τις εθνικές και συγκυριακές αυξομειώσεις της ανεργίας, εδραιώθηκε η αυξητική τάση της μακροχρόνιας ανεργίας (άνω των 12 μηνών) με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ΗΠΑ, όπου το μερίδιο των μακροχρονίως ανέργων τριπλασιάσθηκε από το 10% στο 30%, και την Ισπανία, όπου υπερβαίνει το 40%. Από τις μεγάλες οικονομίες του ΟΟΣΑ μόνο η Γερμανία είχε μείωση ποσοστού των μακροχρονίως ανέργων.
Στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2011 η Σύνοδος των Υπουργών Εργασίας και Απασχόλησης του G20, ενόψει της Συνόδου του G20 στις Κάννες, ήρθε αντιμέτωπη με τη διαπίστωση ότι για τα 200 εκατομμύρια ανέργων παγκοσμίως, σχεδόν όσων και κατά τη Μεγάλη Υφεση, δεν φαίνονται θετικές προοπτικές. Η οικονομική μεγέθυνση στις ανεπτυγμένες χώρες καρκινοβατεί, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες εξασθενεί, καθιστώντας αδύνατη την απορρόφηση μέρους της ανεργίας. Σχεδόν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας «λείπουν» από τις χώρες του G20, ώστε να φθάσουν τα πριν την κρίση επίπεδα απασχόλησης. Το «έλλειμμα» θα αυξηθεί σε 40 εκατομμύρια έως το τέλος του 2012, αν ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης μείνει στο τρέχον χαμηλό 0,8%.
Στον ΟΟΣΑ, στο G20 και παγκοσμίως η κρίση απασχόλησης πλήττει ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσω αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας, απογείωσης της ανεργίας των νέων που γίνονται μακροχρόνια άνεργοι και εν συνεχεία αποκλείονται από την απασχόληση, και μέσω αύξησης των ατυπικών μορφών απασχόλησης. Στον ΟΟΣΑ το α' τρίμηνο του 2011 η ανεργία των νέων μεταξύ 15 και 24 ετών ήταν 17,4% έναντι 7% για τους άνω των 25 ετών.
Δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, μιλώντας στο Cleveland, χαρακτήρισε την ανεργία του 10% στις ΗΠΑ, με το 45% άνεργους άνω του εξαμήνου, ως «εθνική κρίση». Ή ότι τις ίδιες ημέρες δημοσκόπηση του Bloomberg, σε 1.031 διεθνείς επενδυτές και αναλυτές συνδρομητές του, αναμένει για το 2012, μεταξύ άλλων, οικονομική κατάρρευση και κοινωνικές αναταραχές.