Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Αναλύσεις: Η ανάπτυξη της χρεοκοπίας

28  Οκτ. 2011  Η ανάπτυξη της χρεοκοπίας

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 28/10/2011
 
 
Η τρέχουσα ελληνική χρεοκοπία θα (επι)βαρύνει τη χώρα επί σειρά ετών, ακριβώς επειδή οικοδομήθηκε επί σειρά ετών. Ούτε προέκυψε το 2009, το 2010, το 2011, ούτε οι γενεσιουργοί αιτίες της είναι κυρίως εξωγενείς. Είναι ενδογενείς και δομικές. Γι' αυτό, άλλωστε, η ανάταξη και η ανόρθωση της χώρας, εάν υπάρξει όταν υπάρξει και για να υπάρξει, είναι υπόθεση δεκαετίας.

Τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν ότι πολιτική, οικονομική πολιτική και κοινωνία, με τις ηγεμονεύουσες-πλειοψηφικές επιλογές τους, επί σειρά ετών οικοδομούσαν την τρέχουσα χρεοκοπία. Ακόμη και κατά την πρόσφατη μακρά περίοδο της υποτιθέμενης «ανάπτυξης», από το 1995 έως το 2009, (ανα)παράγοντας κυρίως χρέος, αυτό που κατέστη, και αναγνωρίζεται παγκοσμίως, μη βιώσιμο.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Αναλύσεις: Το νόημα της Οδύσσειας

22 Οκτ.  2011  Το νόημα της Οδύσσειας

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 22/10/2011

Στις 17/4/2010, μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο για την εκεί ανακοίνωση προσφυγής της χώρας στον τριμερή Μηχανισμό Στήριξης, υποστηρίζαμε σε τούτη τη στήλη υπό τον τίτλο «Η ελληνική Οδύσσεια αρχίζει»: «Γίνεται σαφές ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας οδύσσειας ετών που απαιτεί μία 'αναδυόμενη' στρατηγική ως προς το 'από πού (και πώς) πάμε για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη (νέα) ανάπτυξη». Ισχύει κι εδώ το «μία τόσο μεγάλη κρίση δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Αναλύσεις: Οικονομία σε «απώλεια στήριξης»

15 Οκτ. 2011   Οικονομία σε «απώλεια στήριξης»

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 15/10/2011

«Δεν είναι ότι δεν βλέπουν τη λύση. Δεν μπορούν καν να δούνε το πρόβλημα» υπογραμμίζαμε πριν από 25 μήνες για την τότε ελληνική κυβέρνηση (βλ. Προδιαγεγραμμένη πορεία, «ΗτΣ», 5/9/2009). Δυστυχώς στο λεχθέν από τον G.K. Chesterton, συμπυκνώνονται τα κυρίαρχα (και πλειοψηφικά) λόγια και, κυρίως, έργα και της σημερινής κυβέρνησης, της συμπολίτευσης, της αντιπολίτευσης και πολλών κοινωνικών ομάδων.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Φιλοξενούμενες Μελέτες: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΟΥ Ιστορίες για χρεοκοπίες.



(Με ερωτήματα και απαντήσεις).


Δημήτρης Α. Ιωάννου-ΣΠ Α΄

           Η Ελλάδα προχωράει πλησίστια προς την χρεοκοπία, την οικονομική κατάρρευση και την κοινωνική καταστροφή, χωρίς ο κυρίαρχος λόγος να έχει συνειδητοποιήσει, έστω και κατ’ ελάχιστο, τις πραγματικές αιτίες και τις διαστάσεις της εξελισσόμενης τραγωδίας. Τα ουσιαστικά ερωτήματα δεν τίθενται ποτέ στον δημόσιο διάλογο μεταξύ των πλειοψηφικών απόψεων με αποτέλεσμα να μην δίνονται ποτέ και οι κατάλληλες απαντήσεις, αφήνοντας το έδαφος ελεύθερο στους παραλογισμούς και στις δεισιδαιμονίες. Την ίδια στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο η κρίση, υποκινώντας ριζοσπαστικούς και καινοτόμους προβληματισμούς, τροφοδοτεί μία σοβαρή συζήτηση που αμφισβητεί και ανατρέπει στερεότυπα σκέψης τα οποία κυριάρχησαν επί δεκαετίες, στην χώρα μας τα διαχρονικά συλλογικά συμπλέγματα οδηγούν σε έναν αυτοκαταστροφικό αυτισμό που αποτρέπει -ακόμη και σήμερα- την καταύγαση και την συνειδητοποίηση των ποικίλων όψεων της χρεοκοπίας.

         
Υπάρχει κάτι που κάνει την Ελλάδα να είναι πιο ευάλωτη στην οικονομική κρίση, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και του δυτικού κόσμου;

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Αναλύσεις: Μετά την 21η Ιουλίου, τι;

8 Οκτ. 2011  Μετά την 21η Ιουλίου, τι;

Ημερησία του Σαββάτου  - Οικονομία,  8/10/2011

Δύο χρόνια τώρα η Ευρωζώνη αναζητεί, αργά και βασανιστικά, μία «αναδυόμενη» (με την έννοια της καθοδόν σύλληψης/εφαρμογής) στρατηγική αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης που εκδηλώθηκε το 2008 και της, συνδεόμενης, κρίσης δημόσιου χρέους που εντάθηκε μετά το 2010. Αναχαιτίσθηκαν προσωρινά με πολλαπλές διασώσεις, αρχικά (εθνικές) τραπεζών και εν συνεχεία (διεθνικές) κρατών-μελών. Η απόφαση της 21ης Ιουλίου 2011 ήταν μέρος αυτής της «αναδυόμενης» στρατηγικής. Αλλά προ εβδομάδος, η κρίση αναζωπυρώθηκε εντονότερη, εκεί απ΄ όπου ξεκίνησε: τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Αναλύσεις: Διεθνής συναγερμός για την απασχόληση

 
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  1/10/2011

Πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία και αναδεικνύεται συχνότερα η σημασία της εξελισσόμενης διεθνούς κρίσης στην απασχόληση. Αναδεικνύεται όχι μόνον, ή κυρίως, από κριτικούς της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης ή κοινωνικά κινήματα, αλλά από «κατεστημένους» διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται (και να ανησυχούν για) το βάθος, το εύρος και τη διάρκεια της τρέχουσας διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.