Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αναλύσεις: Επιτέλους μία ελληνική πρωτιά !

21 Απρ. 2011  Επιτέλους μία ελληνική πρωτιά!

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 21/4/2011

Επιτέλους και μία ελληνική πρωτιά, η οποία δεν πανηγυρίστηκε δεόντως. Ισως διέφυγε της προσοχής των εγχωρίων ειδημόνων περί ΔΝΤ ή απεκρύβη για ιδεολογικούς λόγους, καθώς δεν συνάδει με το DNA της εγχώριας μεταπολιτ(ευτ)ικής αφασίας. Στην ανακοίνωση του ΔΝΤ της 17ης Μαρτίου 2011 για τους δανειζόμενους του Ταμείου με κριτήριο τα εκατομμύρια των «Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων» (SDRs) που έχουν χορηγηθεί, η Ελλάδα πέρασε στην πρώτη θέση. Ακολουθούν Ρουμανία, Ουκρανία, Πακιστάν και Ιρλανδία.

Στην προηγούμενη ανακοίνωση της 13ης Ιανουαρίου 2011 η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη στην τρίτη θέση, πίσω από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Προηγούνταν του Πακιστάν και της Σερβίας, ενώ η Ιρλανδία δεν είχε προσέλθει ακόμη στο Ταμείο. Η ελληνική πρωτιά οφείλεται στην εκταμίευση της συμβολής του ΔΝΤ (αξίας 4,1 δισ. ευρώ) στην 4η δόση του Μνημονίου. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει εισπράξει 10,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 30 δισ. ευρώ του ΔΝΤ που θα χορηγηθούν σε 13 δόσεις.

Η ελληνική πρωτιά φαίνεται εξασφαλισμένη. Οι Ιρλανδοί και Πορτογάλοι έχουν λαμβάνειν λιγότερα και από το Μηχανισμό Στήριξης συνολικά, και από το ΔΝΤ ειδικότερα. Οι Ιρλανδοί έχουν λαμβάνειν από το ΔΝΤ τα 22,5 δισ. ευρώ εκ του συνόλου των 85 δισ. ευρώ του Μνημονίου στήριξης, οι δε Πορτογάλοι διά στόματος αμφοτέρων των Jose Socrates και Pedro Passos Coelho ελπίζουν σε ένα Μνημόνιο στήριξης ύψους 80 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πρωτιά στην λίστα του ΔΝΤ δεν αποδίδει την ελληνική πρωτοκαθεδρία σε όλο της το εύρος, διότι συγκρίνεται με χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουκρανία, το Πακιστάν και η Σερβία που δανείζονται μόνον από το ΔΝΤ. Ενώ για την Ελλάδα η συμβολή του ΔΝΤ, αν και η μεγαλύτερη στην ιστορία του ταμείου, αφορά μόνον τα 3/11, το 27,27%, του συνολικού ποσού του Μηχανισμού Στήριξης. Η Ελλάδα δανείζεται και από το ΔΝΤ και από λοιπούς Ευρωπαίους.

Δεν ισχύει το ίδιο ούτε για τους εταίρους εν Ε.Ε. Ρουμάνους, που αρκούνται στο δανεισμό από το ΔΝΤ, ούτε για τους εταίρους εν ΟΝΕ Ιρλανδούς που από τους λοιπούς εταίρους εν ΟΝΕ θα λάβουν 45 δισ. ευρώ, ήτοι το 52,94% του συνολικού πακέτου στήριξης καθώς τους ζητήθηκε να συμβάλουν και οι ίδιοι σε αυτό για τα υπόλοιπα 17,5 δισ. ευρώ «βάζοντας χέρι» στο Νational Pensions Reserve Fund που, με έσοδα ιδιωτικοποιήσεων, είχε φτιαχθεί για στήριξη συντάξεων της περιόδου 2020-2030.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν εκτιμά και αξιοποιεί την πρωτιά της, εάν προτιμά ένα «ιρλανδικό» πακέτο-μνημόνιο, ή ακόμη ένα «πορτογαλικό» πακέτο-μνημόνιο, εάν βέβαια αυτό δεν προσκρούσει σε ευρωπαϊκά ψηφίσματα και δημοψηφίσματα «δεν πληρώνω ξένα χρέη», συμπαρασύροντας και το ελληνικό. Ή, επίσης, εάν επιθυμεί να αφεθεί και να συνεχίσει την περιδίνησή της.