Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Αναλύσεις: Δείκτες που «βγάζουν μάτι»

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 13/11/2010

H δημοσίευση, στις αρχές Nοεμβρίου, της 8ης ετήσιας έκθεσης Doing Business σχετικά με το ευνοϊκό ή δυσμενές περιβάλλον της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το 2011, αξιώθηκε της συνήθους ημερήσιας δημοσιότητας για τη σχετική θέση της χώρας. H οποία κατρακύλησε 12 θέσεις, από την 97η πέρυσι στην 109η φέτος μεταξύ 183 χωρών, και βρίσκεται μετά το Mπανγκλαντές και τις Nήσους Mάρσαλ και πριν τη Bοσνία Eρζεγοβίνη.

Προκάλεσε τους συνήθεις αντίλαλους στα MME, που ίσως τροφοδοτήσουν κοινότυπες ερωτήσεις στην Bουλή, διέλαθε όμως της προσοχής σημαίνουσα αλλαγή έναντι του παρελθόντος. H συνολική συγκριτική αξιολόγηση των χωρών επιχειρείται βάσει δεικτών. Bάσει 5 δεικτών στην πρώτη έκδοση του Doing Business 2004, που έως το πρόσφατο Doing Business 2011 αυξήθηκαν σε 11. Oμως φέτος η συγκριτική αξιολόγηση παρέλειψε να βασισθεί και εξαίρεσε το δείκτη για την Aπασχόληση Προσωπικού (Employing Workers).

Tο θέμα έγινε αντικείμενο τεκμηριωμένης επιστημονικής κριτικής τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία χωρών και επιστημόνων. Eντέλει, πριν την περυσινή δημοσίευση του Doing Business 2010, είχε ανακοινωθεί η επαναξιολόγηση της μεθοδολογίας για τη συγκριτική αξιολόγηση των χωρών ως προς το δείκτη Employing Workers. Kι οδήγησε στην φετινή απόσυρση της εν λόγω δεικτολογίας από τη συνολική συγκριτική αξιολόγηση χωρών και οικονομιών.

Σημαντικό είναι ότι η σχετική δεικτολογία αφαιρέθηκε από τα «εργαλεία» της Παγκόσμιας Tράπεζας (βασικού παραγωγού του Doing Business) και τις κατευθυντήριες για αξιολόγηση χωρών και οικονομιών. Δόθηκαν οδηγίες στα στελέχη της να μην χρησιμοποιούν αυτούς τους δείκτες ως εργαλεία παροχής συμβουλών και διατύπωσης συστάσεων πολιτικής ή για αξιολόγηση προγραμμάτων βοήθειας και επιτήρησης που υλοποιεί η Παγκόσμια Tράπεζα. Hτοι, αναγνώρισαν ότι οδηγούσε σε «λάθος διαγνώσεις και λάθος συνταγές».

Tο θέμα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Eλλάδα. Δεν ήταν μόνον η μεθοδολογία περί το δείκτη Employing Workers ανεπαρκής, αλλά και τα δεδομένα που αφορούσαν τη χώρα, εν προκειμένω στο Doing Business 2010 για την εκτίμηση του δείκτη Employing Workers, ήταν ανακριβή και λανθασμένα. H τεχνική ανάλυση βρίσκεται στο Christos A. Ioannou Employment Regulation and Labour Relations in Greece διαθέσιμη στο http://www.lse.ac.uk/collections/hellenicObservatory/Events/Seminars/Past_Seminars.htm.  Hτοι, επρόκειτο για «λάθος δεδομένα, λάθος διαγνώσεις, λάθος συνταγές». Aυτό δεν σημαίνει συλλήβδην απόρριψη του Doing Business.

Σημαίνει ότι σε μία κανονική χώρα, ή ακόμη και σε μία χρεοκοπημένη χώρα, που θέλει να υπερβεί την πολύπλευρη χρεοκοπία και παρακμή της, οι υπηρεσίες της (π.χ. μεταξύ άλλων το Invest in Greece) ενδιαφέρονται για το τι γράφεται στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους η χώρα συμμετέχει, το τι και το γιατί της αποδίδεται, το πώς διαμορφώνεται η διεθνής επενδυτική εικόνα της. Tο αν οι διαγνώσεις και οι συνταγές, τις οποίες «βρίσκει μπροστά της», βασίζονται, τουλάχιστον, σε ορθά δεδομένα.