Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Αναλύσεις: Η Ελλάδα εκτός ροής Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

27 Αυγ. 2011  Η Ελλάδα εκτός ροής Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

Ημερησία του Σαββάτου -  Οικονομία 27/8/2011

Το προ μηνός δημοσιευθέν World Investment Report 2011 παρέχει εξαιρετικές εικόνες μιας παγκόσμιας οικονομίας που άλλαξε ριζικά μέσω της ροής των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), και συνεχίζει να αλλάζει γοργά. Παρέχει δε χρήσιμη ανάλυση για σκέψη/σχεδιασμό, πριν είναι πολύ αργά, μίας σοβαρής/συνεκτικής πολιτικής για προσέλκυση ΑΞΕ ως ένα από τα πιθανά μέσα μεσοπρόθεσμης στροφής της Ελλάδας στην ενδογενή ανάπτυξη.


Τα στοιχεία της UNCTAD δείχνουν ανάγλυφα την ελληνική αποτυχία στην προσέλκυση ΑΞΕ την περίοδο 1990-2010. Σε περίοδο δεκαπλασιασμού του αποθέματος των ΑΞΕ παγκοσμίως το ελληνικό μερίδιο σε αυτές μειώθηκε από 0,27% το 1990 σε 0,19% το 2000 και σε 0,18% το 2010. Κι αυτό ενώ η Ε.Ε. συνολικά διατηρούσε το μερίδιό της στο παγκόσμιο απόθεμα ΑΞΕ, μερίδιο που οι σύγχρονες τάσεις εμφανίζουν πλέον φθίνον
.
Ο νέος πολυκεντρικός κόσμος μορφοποιείται στην εισροή το 2010, για πρώτη φορά, στις αναπτυσσόμενες χώρες σχεδόν των μισών ΑΞΕ παγκοσμίως. Ταυτόχρονα οι αναπτυσσόμενες δημιουργούσαν ρεκόρ εκροών ΑΞΕ που κατευθύνθηκαν επίσης προς αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πλέον τους αναλογεί το 26% των παγκόσμιων εκροών ΑΞΕ, ενώ η ροή ΑΞΕ στις ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζει μειούμενη. Το 2010 οι μισές του top-20 των οικονομιών-αποδεκτών ΑΞΕ είναι αναπτυσσόμενες και οικονομίες σε μετάβαση. Και έξι αναπτυσσόμενες και σε μετάβαση οικονομίες ήταν στο top-20 των επενδυτών σε ΑΞΕ.

Η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή και το διεθνές εμπόριο επανήλθαν στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά η διεθνοποιημένη παραγωγή επεκτείνεται απομακρυνόμενη από τις αναπτυγμένες χώρες. Οι πολυεθνικές παγκοσμίως παράγουν προϊόντα αξίας 16 τρισ. δολαρίων, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σημειωτέον ότι η νέα σημαντική αναδυόμενη πηγή ΑΞΕ διεθνώς είναι οι κρατικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, κυρίως αναπτυσσομένων οικονομιών. Σχεδόν 650 κρατικές πολυεθνικές με περί τις 8.500 θυγατρικές παγκοσμίως, αντιπροσωπεύουν το 1% των πολυεθνικών αλλά η εξ αυτών παραγόμενη εκροή ΑΞΕ το 2010 ανήλθε στο 11% του συνόλου.

Παρά τη δυναμική «μεγάλη εικόνα» των ΑΞΕ παγκοσμίως, η εκροή ΑΞΕ από την Ε.Ε. ήταν το 2010 σχεδόν στο μισό εκείνων του 2007, έτους- ρεκόρ των ευρωπαϊκών ΑΞΕ. Η δε ροή ΑΞΕ προς την νοτιανατολική Ευρώπη μειώθηκε ραγδαία (-47%) για τρίτη συνεχή χρονιά, κυρίως λόγω της έλλειψης επενδύσεων προέλευσης Ε.Ε., που ήταν ο κύριος ξένος επενδυτής στην περιοχή.

Η Ελλάδα όπως σημειώνεται ρητά στο WIR 2011 (σελ. 64) έπαψε να λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» επενδύσεων στην νοτιοανατολική Ευρώπη αφενός λόγω της δικής της κρίσης, αφετέρου, και αυτό είναι στρατηγικά σημαντικό, γιατί πλέον σπανίζουν οι εξαγωγικά προσανατολισμένες επενδύσεις στην περιοχή καθώς η νοτιοανατολική Ευρώπη σχεδόν εξαιρέθηκε από τα διεθνή παραγωγικά δίκτυα τα οποία ήταν το 2010 και θα είναι τα επόμενα χρόνια, η κύρια δύναμη της ανάκαμψης των ΑΞΕ διεθνώς.