Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Αναλύσεις: Η Παναγιά μαζί μας!

20  Αυγ. 2011  Η Παναγιά μαζί μας!

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  20/8/2011

Εισήλθε η πολιτ(ευτ)ική αντιμετώπιση της εγχώριας ολόπλευρης χρεοκοπίας στη σουρεαλιστική της φάση; Αυτό σημαίνουν, τοις μετρητοίς, οι πολλαπλές πολιτ(ευτ)ικές αναφορές στη δύναμη της Παναγίας κατά τη διάρκεια του φετινού Δεκαπενταύγουστου. Κι ότι το «ελληνικό ζήτημα» περνά από την αρμοδιότητα της τριμερούς (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στην αρμοδιότητα μίας ... τετραμερούς, της Αγίας Τριάδας και της Μεγαλόχαρης.


Δεν μένει παρά στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, κατόπιν επαναδιαπραγμάτευσης, να ενταχθεί η περιφορά αγίων εικόνων της Παναγίας στις ΔΟΥ υπέρ αυξήσεως δημοσίων εσόδων και περιορισμού φοροδιαφυγής, στις τράπεζες υπέρ της βελτίωσης της κεφαλαιακής επάρκειας, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών υπέρ περιορισμού της λαθρομετανάστευσης ? Κι η υποχρέωση εκπροσώπου της τριμερούς να παρίσταται στις επίσημες Δοξολογίες, στο πλάι της πολιτ(ευτ)ικής ηγεσίας της χώρας.

Εν καιρώ στα κατά τόπους ωραία επίθετα της Παναγίας που στιχούργησε ο Παλαμάς, ας προστεθούν «πολιτ(ευτ)ική αδεία» κι άλλα: της Χρεολύτριας, της Τραπεζοκρατούσας κ.ο.κ. ... Αν και η απεριόριστη κατανόηση-απαντοχή της στην πλαναισθησία των εγχώριων πολιτευτών ίσως έχει τα όριά της.

Ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζοντας τη δεύτερη ευκαιρία/δυνατότητα αποφυγής της ανοικτής χρεοκοπίας με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου του 2011 χρειάζεται πίστη στο ότι μπορεί να σωθεί, αλλά και πολιτικό (ορθο)λογισμό και γνώση. Απόφαση που, πριν καν υιοθετηθεί συνέβησαν διάφορα ευτράπελα, π.χ. υπουργός σε τηλεπαράθυρο χαιρέτιζε ως κορυφαία απόφαση των... 27, αγνοώντας τα στοιχειώδη, και προσθέτοντας 10 επιπλέον κοινοβούλια στον ήδη μακρύ κατάλογο των αρμόδιων προς επικύρωσή της.

Ευρισκόμενη η Ελλάδα στην 126ή θέση από 126 χώρες με αξιολογημένο χρέος το ζήτημα της βιωσιμότητάς του εξαρτάται από το τι θα πράξει η χώρα αλλά και τι θα γίνει το επόμενο εξάμηνο με την οριστικοποίηση/νομοθέτηση των νέων αρμοδιοτήτων του EFSF βάσει των οποίων θα επιχειρηθεί η επαναγορά ελληνικού χρέους, με τους Γερμανούς ήδη να ξανανοίγουν, μεταξύ άλλων, θέμα δικαιώματος ψήφου των κρατών-αποδεκτών στήριξης από το EFSF.

Καθώς η Ευρωζώνη επιχειρεί να ισορροπήσει μέσω δύο διαδικασιών μεταφοράς πόρων, οριακά θεσμοποιημένων και ισχυρά αμφισβητουμένων, αφενός από το Βορρά στο Νότο, αφετέρου από τους φορολογούμενους στις ιδιωτικές τράπεζες, η δεύτερη ελληνική διάσωση θα εξαρτηθεί από την αποφυγή της μετατροπής της συνεχούς πολυμερούς ευρωζωνικής διακρατικής διαπραγμάτευσης σε πολλές διμερείς διακρατικές. Αυτό θα δημιουργούσε προϋποθέσεις και διαδικασίες μειοψηφικής πίεσης ακόμη και για την έξοδο κράτους-μέλους από το ευρώ.

Η δεύτερη ελληνική διάσωση θα εξαρτηθεί επίσης από το ρόλο που θα αναλάβει η ΕΚΤ στην πιθανή περίπτωση εμβάθυνσης της κρίσης χρέους σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο κ.ο.κ. Κρίσιμο είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2011 τα πέντε από τα έξι μέλη στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ θα είναι από τα «προς διάσωση» κράτη-μέλη. Από αυτούς εξαρτάται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην Ε.Ε.