19 Ιουν 2010 "ΕΥΔΗΜΟΣ" παντού
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 19/6/2010
Επρεπε να φτάσει το ελληνικό δημόσιο στο όριο της στάσης πληρωμών, και η ελληνική οικονομία στα όρια της ανοικτής χρεωκοπίας, ώστε να τεθεί επί τάπητος από τους «επιτηρητές» της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ το θέμα της κατάργησης της δημιουργικής λογιστικής και της έγκαιρης και έγκυρης παρακολούθησης των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού; Ώστε, με άλλα λόγια το ΓΛΚ να είναι και Γενικό, και Λογιστήριο, και του Κράτους;
Οι «κακοί» της τρόικας ζητούν να μην είναι, κι αυτοί, θύματα της πολιτ(ευτ)ικής και γραφειοκρατικής αδιαφάνειας που συγκαλύπτει ιδιοτελείς σπατάλες και διοικητικές ανεπάρκειες. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η αδιαφάνεια και η σπατάλη θα μπορούσε να αποφευχθεί από ετών, ήδη πριν από τα μέσα της δεκαετίας, καθώς ήταν (και είναι) διαθέσιμο στο ΓΛΚ ένα διοικητικό πληροφοριακό σύστημα (το ΕΥΔΗΜΟΣ) που ικανοποιούσε αυτές τις ανάγκες.
Το ΕΥΔΗΜΟΣ επιτρέπει την ηλεκτρονική καταχώριση και επεξεργασία των Στοιχειωδών Ληψοδοσιών, όπου αναλύεται και αναλώνεται κάθε Πίστωση του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του. Κάνει να φαίνεται «πού πάνε» τα λεφτά που υπάρχουν, όσα υπάρχουν, και τα δανεικά. Το ερώτημα «γιατί είχε θαφτεί ο ΕΥΔΗΜΟΣ» μπορεί να απασχολήσει και την εξεταστική για την οικονομία. Όμως κρισιμότερη σήμερα είναι η γενικευμένη εφαρμογή του για διαφάνεια και αποτελεσματικό έλεγχο της σπατάλης στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.
Αποτελεσματική και διαφανής διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού με γενικευμένη εφαρμογή του ΕΥΔΗΜΟΣ σε όλα τα υπουργεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε πρακτικά να σημαίνει εξοικονομήσεις δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού ύψους πολύ μεγαλύτερου από τις περικοπές της 13ης και 14ης σύνταξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Μόνον η διαφάνεια -και η δυνατότητα ελέγχου- θα επέφερε εξοικονόμηση.
Η γενικευμένη εφαρμογή του εργαλείου διοικητικής πληροφόρησης ΕΥΔΗΜΟΣ, ώστε να είναι δυνατή η διαφανής και σε πραγματικό χρόνο αναλυτική παρακολούθηση κάθε δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και κάθε υποχρέωσης, είναι αναγκαία ώστε να τεθεί στο περιθώριο η πατέντα των «κρυμμένων στο συρτάρι» υποχρεώσεων του δημοσίου, μέσω της οποίας άνθησε η δημιουργική λογιστική. Στα 17 υπουργεία επιτρέπει την μέσω αυτού διαχειριστική ενοποίηση πολλαπλών οικονομικών υπηρεσιών, που συνυπάρχουν παρά την από δεκαετίας «συγχώνευση» των υπουργείων.
Ο ΕΥΔΗΜΟΣ είναι το εργαλείο για να λάβουν τέλος τα πάρτι σπατάλης δημοσίου χρήματος. Είναι αναγκαίος για την οικονομική - διοικητική πληροφόρηση από τις ελλειμματογόνες μονάδες του ΕΣΥ, τα νοσοκομεία, αρχίζοντας άμεσα από τα μεγάλα. Η γενικευμένη εφαρμογή του (πρέπει να) αφορά και τη νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας. Οι συγχωνευόμενοι δήμοι και οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις ως προϋπόθεση λειτουργίας τους να έχουν την ένταξή τους σε αυτό το σύστημα διαφανούς διαχείρισης των δημόσιων πόρων.