Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Άρθρα: Οι θετικές προκλήσεις της υβριδικής εργασίας

Οι θετικές προκλήσεις της υβριδικής εργασίαςCapital.gr, ΜΕ ΑΠΟΨΗ, Δευτέρα 14 Αυγούστου  2023.



Η τηλεργασία, την ραγδαία εισβολή της οποίας στην καθημερινότητα όλων μας βιώσαμε την περίοδο της πανδημίας, έχει ήδη πλήρως ενσωματωθεί στην επιχειρησιακή πραγματικότητα με την εξελιγμένη της μορφή της υβριδικής εργασίας. Αυτό το νέο υβριδικό μοντέλο αναδεικνύεται στην πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ σε δείγμα >250 επιχειρήσεων. Όπως είναι αναμενόμενο εφαρμόζεται κυρίως σε κλάδους και επαγγέλματα όπου είναι τεχνικά εφικτό να εφαρμοστεί. Η δυνατότητα προβλέπεται ήδη στον ν. 4808/21: «η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη».

Από την έρευνα του ΣΕΒ προέκυψε ότι τα τρία σημαντικότερα κριτήρια που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις για την επιλογή του προσωπικού που τηλεργάζεται είναι το τμήμα/διεύθυνση που ανήκουν (22%), οι προτιμήσεις των εργαζομένων (19%) και η θέση εργασίας (16%). Σημαντικό εύρημα είναι επίσης ότι οι επιχειρήσεις, πέρα από το αναμενόμενο (δηλαδή το κατά πόσο η θέση/ρόλος επιτρέπει ή δικαιολογεί τηλεργασία), συνυπολογίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προτιμήσεις των εργαζομένων για την αξιοποίηση του υβριδικού μοντέλου λειτουργίας. Ήδη σήμερα περισσότερες από τις μισές  επιχειρήσεις (55%) του δείγματος, λόγω και της εξέλιξης των τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης πολύ μεγάλου τμήματος των καθημερινών λειτουργιών τους, εκτιμούν ότι είναι πλέον τεχνικά εφικτό να εκτελούνται μέσω τηλεργασίας περισσότερες από τις μισές εργασίες που γίνονται στις εγκαταστάσεις των εταιριών. Μιλάμε βεβαίως για σύγχρονες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό σχεδόν τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (73%) εφαρμόζουν το υβριδικό μοντέλο και ένα επιπλέον 12% προτίθεται να το εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (87%) επιθυμούν την υβριδική έναντι οποιασδήποτε άλλης μορφής παροχής εργασίας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την φιλολογία δυστοπικών αντιμετωπίσεων της τηλεργασίας. Η δυνατότητα  τηλεργασίας, όπως δείχνει η έρευνά μας αλλά η Global Survey of Working Arrangements την οποία παρακολουθούμε, θεωρείται και είναι προνόμιο, καθώς περιορίζει τις μετακινήσεις εξοικονομώντας  χρόνο, επεκτείνει την προσωπική ελευθερία, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, φέρνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Η υλοποίηση όμως της υβριδικής μορφής οργάνωσης εργασίας έχει αρκετές προϋποθέσεις και περιορισμούς. Ο πρώτος και κύριος (23%) είναι το να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις των διοικήσεων των επιχειρήσεων που έρχονται αντιμέτωπες με ένα νέο περιβάλλον. Το οποίο εισήχθη βίαια λόγω πανδημίας, αλλά τείνει, και διεθνώς, να γίνει κανονικότητα χωρίς να έχουν προσαρμόσει ακόμα τα διοικητικά τους συστήματα και τις λειτουργίες τους για σειρά πρακτικών θεμάτων. Όπως η οργάνωση των ομάδων, των βαρδιών, των συναφών υποστηρικτικών λειτουργιών προς τους εργαζόμενους, ο ανασχεδιασμός στους χώρους εργασίας στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν νέες όψεις της εναρμόνισης της προσωπικής ζωής με την εργασία λόγω των αλλαγών στο τόπο και στον τρόπο παροχής εργασίας. Από πλευράς διαχείρισης της υβριδικής οργάνωσης εργασίας αναφέρονται ως πρόβλημα οι γραφειοκρατικές υποχρεώσεις προς το σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ (12%) και οι ανεπαρκείς δημόσιες ψηφιακές υποδομές (7%).

Ο ΣΕΒ, έχοντας ήδη ασχοληθεί με το θέμα της τηλεργασίας πριν την εμφάνιση του Covid19, με Ειδική Έκθεσή του για την αξιοποίηση της τηλεργασίας που κυκλοφόρησε την Πρωτομαγιά 2019, εκτιμά ότι οι σύγχρονες και ευέλικτες μορφές οργάνωσης εργασίας όπως η υβριδική εργασία μπορούν να συμβάλλουν σήμερα και στο άμεσο μέλλον σημαντικά στην διατήρηση και προσέλκυση ταλέντου που δυσκολεύονται να αποκτήσουν ή να διακρατήσουν  οι επιχειρήσεις, και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ιδίως μάλιστα επειδή τα επαγγέλματα που προσφέρονται για τηλεργασία είναι κυρίως μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και είναι απολύτως απαραίτητα για τις διεθνώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.