Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Άρθρα: Το 2019 είχαμε μείωση της παραγωγικότητας;

Το 2019 είχαμε μείωση της παραγωγικότητας; TA NEA, Οικονομία, σελ. 21 & tanea.gr, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020.



Η οικονομική ευημερία κάθε κοινωνίας εξαρτάται από την αύξηση της παραγωγικότητάς της και από την αύξηση του ποσοστού των απασχολουμένων της. Το γινόμενο τους δημιουργεί την μεγέθυνση του ΑΕΠ. Ποιες ήταν οι ελληνικές επιδόσεις το 2019; Την προσωρινή συνολική εικόνα για το 2019 θα την έχουμε τον Μάρτιο του 2020. Το αν «ξεκολλήσουμε» από την επίδοση του «λίγο κάτω από το 2.0%» στην αύξηση του ΑΕΠ για περισσότερα χρόνια συνδέεται και με τα συστατικά της μεταβολής του σε όρους παραγωγικότητας και απασχόλησης.


Τα διαθέσιμα στοιχεία 9μήνου του 2019 δείχνουν αρνητικές επιδόσεις στην μεταβολή της παραγωγικότητας (στην Μεταποίηση μεγαλύτερη του συνόλου της Οικονομίας):
• Η παραγωγικότητα της εργασίας ανά άτομο στο σύνολο της Οικονομίας παρουσιάζει αρνητική μεταβολή -2,8%. Στον κλάδο της Μεταποίησης παρουσιάζει -4,7%.
• Η παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα στο σύνολο της Οικονομίας παρουσιάζει αρνητική μεταβολή -2,0%. Στον κλάδο της Μεταποίησης παρουσιάζει -4,1%.

Σε όρους απασχόλησης οι επιδόσεις είναι θετικές, και καλύπτουν τις αρνητικές μεταβολές της παραγωγικότητας:
• Ο αριθμός των απασχολουμένων στο σύνολο της Οικονομίας παρουσιάζει θετική μεταβολή +4,1%. Στον κλάδο της Μεταποίησης παρουσιάζει +6,4%.
• Οι ώρες απασχόλησης στο σύνολο της Οικονομίας παρουσιάζουν θετική μεταβολή +3,3%. Στον κλάδο της Μεταποίησης παρουσιάζουν +5,8%.

Όμως η συνολική εικόνα για το 2019, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, δημιουργεί προβληματισμό στον βαθμό που δείχνει επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης το 2019 έναντι του 2018.

Με τον ετήσιο πληθωρισμό το 2019 στο 0,8%, η αμοιβή της εργασίας κινείται παράλληλα για το σύνολο της Οικονομίας και λίγο υψηλότερα στην Μεταποίηση.
• Οι αμοιβές σε τρέχουσες τιμές ανά άτομο στο σύνολο της Οικονομίας παρουσιάζουν θετική μεταβολή +0,9%. Στον κλάδο της Μεταποίησης παρουσιάζουν θετική μεταβολή +2,1%.
• Η αμοιβή ανά ώρα εργασίας στο σύνολο της Οικονομίας παρουσιάζει θετική μεταβολή +1,7%. Στον κλάδο της Μεταποίησης παρουσιάζει θετική μεταβολή +2,7%.

Αν επαληθευθούν αυτές οι επιδόσεις και αυτές οι αποκλίσεις, όταν συμπληρωθεί η εικόνα των στοιχείων για το 2019, τότε θα είναι σαφής η ανάγκη για συστηματική και πολυετή βελτίωση της παραγωγικότητας. Με επενδύσεις και τις κατάλληλες εργασιακές ικανότητες-δεξιότητες. Ώστε η οικονομική ευημερία της ελληνικής κοινωνίας να είναι περισσότερο διασφαλισμένη έναντι της τρέχουσας παραγωγικής καθήλωσης. Την οποία ναι μεν αντιρροπεί η Μεταποίηση, στον βαθμό, και στο μέρος αυτής, που κατορθώνει να επενδύει και να εξάγει. Αλλά και σε αυτήν η βελτίωση της παραγωγικότητας για την ανάκτηση και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας είναι κρισιμότατη για την διασφάλιση, τουλάχιστον, του 2% στην μεγέθυνση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.