Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ήρθε η ώρα για drone money


Ήρθε η ώρα για drone money, (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου), Capital.gr, Άρθρα, Τρίτη 24 Μαρτίου 2020.


Το βάθος και η έκταση των δυσμενών επιπτώσεων του Covid 19 στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της πανδημίας. Πέρα από το γεγονός ότι ούτε η δημοσιονομική, ούτε η νομισματική πολιτική, που έχουν (προς το παρόν) επιλέξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία αντιμετώπισης της εν λόγω πανδημίας και της επαπειλούμενης ύφεσης, οι χώρες της ευρωζώνης δεν βρίσκονται όλες στην ίδια κατάσταση και δεν έχουν όλες τις ίδιες δυνατότητες αντίδρασης.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Άρθρα: Οι εκκρεμότητες του νέου ασφαλιστικού

Οι εκκρεμότητες του νέου Ασφαλιστικού, ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Ανάπτυξη,  σελ. 32, και tovima.gr, Γνώμες,  Κυριακή  22 Μαρτίου 2020.


Η υποχρέωση συμμόρφωσης με πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τον ν.4387/2016, η ανάγκη οργανωτικού και ψηφιακού μετασχηματισμού του για να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές δυσλειτουργίες του ΕΦΚΑ και η έναρξη εφαρμογής κυβερνητικών προγραμματικών εξαγγελιών έφεραν τον ασφαλιστικό ν.4670/2020.  Αφορά τον πρώτο πυλώνα του ασφαλιστικού, ενώ το ευσταθές και βιώσιμο ασφαλιστικό απαιτεί τρεις λειτουργικούς πυλώνες.

Περιλαμβάνει μεν θετικές διατάξεις, υπάρχουν δε αρκετές διατάξεις που θα έπρεπε να τύχουν βελτιώσεων, προς όφελος των παραγωγικά εργαζομένων μισθωτών και των επιχειρήσεων, και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας:

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Η λύση δεν βρίσκεται στην συνέχιση της "ποσοτικής χαλάρωσης" από την ΕΚΤ


Η λύση δεν βρίσκεται στην συνέχιση της "ποσοτικής χαλάρωσης" από την ΕΚΤ

Μόνη λύση για την Ευρωζώνη το «νέο χρήμα» από την ΕΚΤ, Kathimerini.gr, ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, Πέμπτη  19 Μαρτίου 2020.


Δημήτρης Α. Ιωάννου και Χρήστος Α. Ιωάννου


Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται με τον Covid-19 στο επίκεντρο, μόνο η ΕΚΤ μπορεί να σώσει την οικονομία της Ευρωζώνης. Αν καταφέρει βεβαίως να ξεπεράσει τις διανοητικές αγκυλώσεις της και να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τον τρόπο που πρέπει. Φυσικά αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, διότι, όσο «ανεξάρτητη» καταστατικά και αν είναι η ΕΚΤ, στην πραγματικότητα κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως δεν πρόκειται για έναν ιδιωτικό ή έναν αυτόνομο οργανισμό, αλλά για ένα θεσμικό εργαλείο στα χέρια της δημοκρατικής ευρωπαϊκής κοινωνίας και των Ευρωπαίων πολιτών.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ήρθε η ώρα του helicopter money

Προδημοσίευση:
Ήρθε η ώρα του helicopter money   Capital.gr, Άρθρα, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020.


Γράφουν οι Δημήτρης Α. Ιωάννου και Χρήστος Α. Ιωάννου 


Η οικονομική όψη της κρίσης του Covid 19 συνίσταται στην αναγκαστική διακοπή κάθε οικονομικής δραστηριότητας για το μεγαλύτερο ποσοστό των πληθυσμών, τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή. Αν οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διατηρηθούν επί ένα τρίμηνο τουλάχιστον, χωρίς να ληφθούν αντίμετρα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές και θα επεκταθούν σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Φιλοξενούμενα: ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - η “ηθική του χρέους” και η “αρχή της προφύλαξης”

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: η “ηθική του χρέους” και η “αρχή της προφύλαξης”,  Δημήτρης Α. Ιωάννου,  Ανιχνεύσεις, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020.



Η πρωτοφανής δοκιμασία ενώπιον της οποίας θέτει την ανθρωπότητα η πανδημία του κορονοϊού εγείρει σημαντικά ηθικά και πολιτικά ερωτήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν για την αναχαίτιση της διασποράς της και την μείωση των επιπτώσεών της.
Κάθε πολιτική ηγεσία που έχει την ευθύνη επιβολής μέτρων σε εθνικό επίπεδο, έρχεται αντιμέτωπη με ένα σημαντικό δίλημμα και είναι αναγκασμένη να προχωρήσει στην αναζήτηση ενός συγκερασμού δύο αντικρουόμενων και αντίρροπων φαινομένων, τα οποία προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίον μεταδίδεται η μόλυνση, δηλαδή από την χωρική συνάφεια και την κοινωνική συναναστροφή.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Άρθρα: Το 2019 είχαμε μείωση της παραγωγικότητας;

Το 2019 είχαμε μείωση της παραγωγικότητας; TA NEA, Οικονομία, σελ. 21 & tanea.gr, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020.



Η οικονομική ευημερία κάθε κοινωνίας εξαρτάται από την αύξηση της παραγωγικότητάς της και από την αύξηση του ποσοστού των απασχολουμένων της. Το γινόμενο τους δημιουργεί την μεγέθυνση του ΑΕΠ. Ποιες ήταν οι ελληνικές επιδόσεις το 2019; Την προσωρινή συνολική εικόνα για το 2019 θα την έχουμε τον Μάρτιο του 2020. Το αν «ξεκολλήσουμε» από την επίδοση του «λίγο κάτω από το 2.0%» στην αύξηση του ΑΕΠ για περισσότερα χρόνια συνδέεται και με τα συστατικά της μεταβολής του σε όρους παραγωγικότητας και απασχόλησης.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Άρθρα: Πληρώνουμε για εκπαίδευση και πληρώνουν συντάξεις!

Πληρώνουμε για εκπαίδευση και πληρώνουν συντάξεις!, Εφημερίδα των Συντακτών, Απόψεις, σελ. 88 και efsyn.gr, Απόψεις, Σάββατο  29 Φεβρουαρίου 2020.  


Στους διεθνείς συγκριτικούς δείκτες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για τις δεξιότητες των ανθρώπινου δυναμικού και την εκπαίδευση εργαζομένων και ανέργων, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις από το τέλος. Ταυτόχρονα, σχεδόν άπαντες στην Ελλάδα ομνύουν στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην εκπαίδευση των εργαζομένων.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Άρθρα: «Κινδυνεύουμε» από τη ρομποτική ή από την έλλειψή της;

«Κινδυνεύουμε» από τη ρομποτική ή από την έλλειψή της; Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Άρθρα, σελ. 11,  Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 & naftemporiki.gr, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020.



Το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ μας δείχνει ότι τη στιγμή που ο διεθνής ανταγωνισμός απολαμβάνει σημαντικά οφέλη από σύγχρονες τεχνολογίες, η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να καλύψει σε όρους ψηφιακής σύγκλισης, ετοιμότητας και δεξιοτήτων.