Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Αναλύσεις: Η Ελλάδα εκτός ροής Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

27 Αυγ. 2011  Η Ελλάδα εκτός ροής Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

Ημερησία του Σαββάτου -  Οικονομία 27/8/2011

Το προ μηνός δημοσιευθέν World Investment Report 2011 παρέχει εξαιρετικές εικόνες μιας παγκόσμιας οικονομίας που άλλαξε ριζικά μέσω της ροής των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), και συνεχίζει να αλλάζει γοργά. Παρέχει δε χρήσιμη ανάλυση για σκέψη/σχεδιασμό, πριν είναι πολύ αργά, μίας σοβαρής/συνεκτικής πολιτικής για προσέλκυση ΑΞΕ ως ένα από τα πιθανά μέσα μεσοπρόθεσμης στροφής της Ελλάδας στην ενδογενή ανάπτυξη.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Αναλύσεις: Η Παναγιά μαζί μας!

20  Αυγ. 2011  Η Παναγιά μαζί μας!

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  20/8/2011

Εισήλθε η πολιτ(ευτ)ική αντιμετώπιση της εγχώριας ολόπλευρης χρεοκοπίας στη σουρεαλιστική της φάση; Αυτό σημαίνουν, τοις μετρητοίς, οι πολλαπλές πολιτ(ευτ)ικές αναφορές στη δύναμη της Παναγίας κατά τη διάρκεια του φετινού Δεκαπενταύγουστου. Κι ότι το «ελληνικό ζήτημα» περνά από την αρμοδιότητα της τριμερούς (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στην αρμοδιότητα μίας ... τετραμερούς, της Αγίας Τριάδας και της Μεγαλόχαρης.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Αναλύσεις: Προσεισμικές ή μετασεισμικές δονήσεις;

12 Αυγ. 2011  Προσεισμικές ή μετασεισμικές δονήσεις;
 
 
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 12/8/2011

Οταν η πάλαι ποτέ οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη φθάνει στα όρια της στάσης πληρωμών, κάτι σοβαρό συμβαίνει στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία. Ο υπουργός Oικονομικών των ΗΠΑ είχε, ήδη από τις 6 Ιανουαρίου του 2011, παρακινήσει το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του δημόσιου χρέους άνω του ισχύοντος των 14,29 τρισ. δολαρίων. Τα αντιπροσωπευτικά σώματα των ΗΠΑ το έπραξαν τη «12η ώρα», στις 2 Αυγούστου του 2011.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Αναλύσεις: Ανατομία της κρατι(κομματι)κής «φούσκας»

6 Αυγ. 2011  Ανατομία της κρατι(κομματι)κής «φούσκας»
 
 
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  6/8/2011
 
 
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την πρωτοκαθεδρία στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, να μην γίνει ο αδύνατος κρίκος σε αυτήν, εάν δεν βαρυνόταν, χρόνια τώρα, από την εγχώρια κρατι(κομματι)κή «φούσκα». Σε καλύτερους καιρούς η μεταρρύθμισή της, στους νυν δύσκολους καιρούς η ριζοσπαστική απόρριψή της, θα έσωζαν τη χώρα από τη χρεοκοπία, αν, και όταν, η χώρα μπορούσε να σωθεί, ή έστω θα επέτρεπαν την πολυτέλεια μιας «βελούδινης» χρεοκοπίας.