Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Μελέτες: Παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου - Απασχόληση και εργασιακές σχέσεις

Η πύρινη / οικολογική καταστροφή του 2007 στην Πελοπόννησο είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες "φυσικές καταστροφές" διεθνώς λόγω πυρκαγιών καταχωρημένη στην σχετική διεθνή βάση δεδομένων (The International Emergency Disaster Database). Με κριτήριο τα ανθρώπινα θύματα, τις οικολογικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, στους πολιτιστικούς πόρους, στην (τοπική) οικονομία.

Η καταστροφή επιτείνει την απειλή της ασύμμετρης ανάπτυξης καθώς το πύρινο / οικολογικό πλήγμα έλαβε χώρα σε ήδη συγκριτικά λιγότερο αναπτυγμένες Ελληνικές περιφέρειες. Η ασύμμετρη ανάπτυξη περιγράφεται από τις πληθυσμιακές τάσεις, φθίνον μερίδιο των περιφερειών και των νομών στο ΑΕΠ, την συγκριτική θέση περιφερειών και νομών στο ΑΕΠ "κατά κεφαλή", τα ποσοστά απασχόλησης.


Ο σημαντικότερος παράγων που προστατεύει / "μονώνει" έθνη, περιφέρειες, οικονομίες από τις συνέπειες των "φυσικών καταστροφών", εν προκειμένω για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, είναι οι νέοι "επαρκείς θεσμοί" και στον τομέα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων.

Σύνοψη από την μελέτη "Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου: Απασχόληση και Εργασιακές Σχέσεις", Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, Νο 53/ 2009, σελ. 4-24.

http://www.scribd.com/doc/21054261/

http://www.special-edition.gr/EP.htm