Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Μνήμη Γιώργου Γλυνού - 10 χρόνια

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Αναλύσεις: Μνήμη Γιώργου Γλυνού


 
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, Σάββατο, 31 Μαΐου 2014
 
Ο Γιώργος Γλυνός (1949-2013) ένα χρόνο τώρα, από τις 29 Μαΐου του 2013, πήγε να βρει αγαπητούς του ποιητές της μουσικής και του λόγου. Μάλλον κολυμπάει, κάνει βουτιές, σερφάρει, και κάποια μπουάτ θα 'χει σκαρώσει με τα όργανα του Μάνου Χατζιδάκι και του Άκη Πάνου. Πιθανότατα, κι εκεί, θα υποχρεωθεί να κάνει κάποια διαλείμματα. Ίσως απευθυνθούν σε αυτόν, οι κάπου εκεί κατοικοεδρεύοντες πρώην πρωθυπουργοί της χώρας, εάν θέλουν να κατανοήσουν τη μεταπολιτευτική ευρωπαϊκή περιπέτεια της Ελλάδας.


Πέρασε από μπροστά του, στις θέσεις ευθύνης που κατείχε, η μεταπολιτευτική ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Από τότε που ο πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης «μας έριχνε στη θάλασσα να μάθουμε να κολυμπάμε», και ο πρωθυπουργός της αλλαγής «έβαζε ευρωπαϊκούς αστερίσκους», έως τη διαχείριση της πρόσφατης ελληνικής χρεοκοπίας, που έσκασε στα χέρια των στην πρωθυπουργία φυσικών και πολιτικών απογόνων τους. Κι ενδιαμέσως οι πρώτες ελληνικές προεδρίες στην ΕΟΚ, η (μικρή) ελληνική χρεοκοπία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το Μάαστριχτ, το ευρώ, η ελληνική είσοδος στην ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου.
 
Σε αυτήν την πορεία απέκτησε τίτλους και γνώσεις για την εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική και την ευρωπαϊκή ενοποίηση, βαρύτερες των ακαδημαϊκών. Βομβιστής και Sherpa μαζί, μπορούσε να εξηγεί, απλά, κατανοητά, και από πρώτο χέρι, πώς και γιατί ο εγχώριος, ρηχός και ανεπεξέργαστος, ευρωπαϊσμός/αντιευρωπαϊσμός καθήλωνε τη χώρα. Μίλησε και ενήργησε εγκαίρως για το ελληνικό δημόσιο χρέος.
 
Το είχε πράξει υπεύθυνα για τη χώρα στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Μάρτιο 1991, στην υπό χρεοκοπία Ελλάδα, αποφεύγοντας την εγχώρια πολιτ(ευτ)ική αντιπαράθεση. Το έθετε συνεχώς πριν και μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, και τον Δεκέμβριο του 2002 επιχείρησε να το αναδείξει σε κεντρικό ζήτημα με σχετική ανακοίνωση/δήλωση της τότε Ελληνίδας επιτρόπου (βλ. Όχι άλλη δημαγωγία για το χρέος, 9/12/2002). Εις ώτα μη ακουόντων.
 
Ο Γιώργος Γλυνός δεν ήρθε ούτε από τον Μάη του '68 (ο δικός του άρχισε λίγο νωρίτερα, το 1967, στις φυλακές Αβέρωφ και της Αίγινας), ούτε από τη μεταπολίτευση, αν και τότε τον γνώρισα. Ήρθε από πριν, από τη «χαμένη άνοιξη» που προηγήθηκε των συνταγματαρχών, την άνοιξη που ξαναχάθηκε στη μεταπολίτευση. Δεν ήταν δέσμιος -ισμών, δεν είδε την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση ως νέο υποκατάστατο των εγχωρίως καθηλωτικών -ισμών της μεταπολεμικής και της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ήταν πρόσωπο της «χαμένης άνοιξης» που άντεξε εξήντα τόσα χρόνια, με εφόδιο την παιδεία, τη μουσική και την ποίηση αυτής της άνοιξης της δεκαετίας του 1960 -που, τουλάχιστον αυτή, δεν χάθηκε.
 
Η παρούσα στήλη οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξή της σε δικές του παροτρύνσεις «να γράψω κάτι» για «Το Μάαστριχτ σώζει τους συμβασιούχους», κόντρα στον τότε ρηχό και παραμορφωτικό ευρωπαϊσμό/αντιευρωπαϊσμό. Ετσι ξεκίνησε, ως ολόκληρη σελίδα τότε, πριν δέκα ακριβώς χρόνια (βλ. «ΗτΣ» 13/6/2004).

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Άρθρα: Στρατηγικές ελλείψεις στελεχών - και επιλογές

Στρατηγικές ελλείψεις στελεχών - και επιλογέςΤΑ  ΝΕΑ  Σαββατοκύριακο, Οικονομία, Γνώμη, σελ. 40, Σαββάτο 20 Μαίου 2023. 



Οι  ελλείψεις «χεριών» είναι θέμα αρκετών κλάδων στην Ελλάδα. Σημαντικότερο θέμα, στρατηγικής σημασίας μιας παραγωγικής Ελλάδας, που χρειαζόμαστε, είναι οι ελλείψεις στελεχών, ταλέντων και «μυαλών».

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Άρθρα: Δουλειές σε δύο μέτωπα

Δουλειές σε δύο μέτωπα, ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,  ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Γνώμες, σελ. 42 και ΤΟ ΒΗΜΑ.gr, ΓΝΩΜΕΣ, Κυριακή 14 Μαίου  2023.


Δεν είναι κωμικοτραγικό οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, ενώ υπάρχουν σχεδόν μισό εκατομμύριο άνεργοι και ακόμη περισσότεροι ανενεργοί σε εργάσιμη ηλικία που θα ήθελαν και μπορούσαν να εργασθούν  και για την δική τους ευημερία;  

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Άρθρα: Κάντε το όπως οι… (μαντέψτε!)

Κάντε το όπως οι… (μαντέψτε!)

MONEYREVIEW, Απόψεις, Δευτέρα 8 Μαίου 2023. 



Αντιγράφω από άρθρο (του Zou Shuo) που διάβασα ταξιδεύοντας, ανοίγοντας σχεδόν τυχαία την China Daily, Global Edition. Η μετάφραση είναι της τεχνητής νοημοσύνης, η επιμέλεια και οι υπογραμμίσεις δικές μου.  

Τίτλος: Η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης έγινε μείζων εθνικός στόχος. Υπότιτλος: Νέα κατευθυντήρια γραμμή απαιτεί στενότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αυξημένη χρηματοδότηση, ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και καλύτερη κατάρτιση για τους εκπαιδευτικούς σε εθνικό επίπεδο.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Συνεντεύξεις: Γιατί δεν βρίσκουν εργαζομένους οι επιχειρήσεις

Γιατί δεν βρίσκουν εργαζομένους οι επιχειρήσεις,  σε  ανάλυση της κας Ρ. Σαλούρου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗσελ. 4, Κυριακή 7 Μαίου 2023  και kathimerini.gr,  Οικονομία, Δευτέρα 8 Μαίου 2023. 


Η οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας, μεγέθυνε το πρόβλημα, καθώς έδωσε ώθηση στη ζήτηση συγκεκριμένων κλάδων και ειδικοτήτων, γεγονός που αύξησε εκ των πραγμάτων την κινητικότητα στην αγορά εργασίας αλλά και τις επιλογές των εργαζομένων, επισημαίνει στην «Κ» ο διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου. Και τονίζει πως η αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας επιτείνεται εξαιτίας ενός προβλήματος που τείνει να αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά, της αδήλωτης εργασίας, ιδιαίτερα στις θέσεις χαμηλής ειδίκευσης και χαμηλών μισθών. Βέβαια ο κ. Ιωάννου υπογραμμίζει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, το γεγονός ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παράγει και πολλούς ανειδίκευτους πτυχιούχους, που ετεροαπασχολούνται, ενώ και η τεχνολογική εκπαίδευση είναι ελλιπής. «Οι θεσμοί που συνδέουν εκπαίδευση και παραγωγή και διευκολύνουν τη μετάβαση των νέων από την εκπαίδευση στην απασχόληση, όπως η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, η μαθητεία και η πρακτική άσκηση, δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, ενώ λείπει ο επαγγελματικός προσανατολισμός και από τους νέους και τις οικογένειές τους και από το εκπαιδευτικό σύστημα», υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου. Για να συμπληρώσει ότι στα ρυθμιζόμενα τεχνικά αδειοδοτούμενα επαγγέλματα η εκπαίδευση υπολειτουργεί, το περιεχόμενο σπουδών δεν παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και οι αδειοδοτήσεις δυσλειτουργούν.

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Άρθρο: Γιατί οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους

Γιατί οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους, Liberal, Οικονομία, Παρασκευή 5 Μαίου 2025.


·       Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν εντοπίζεται μόνο στους κλάδους με εποχική δραστηριότητα, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, αλλά παντού. Διαπερνά οριζόντια και κάθετα όλη την οικονομική δραστηριότητα. Πως εξηγείται;

Τις ελλείψεις τις ακούμε και τις βλέπουμε αρκετά τα τελευταία χρόνια. Επί πανδημίας  μπήκαν για λίγο «στον πάγο» – όταν περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό η οικονομική δραστηριότητα- αν και στην διάρκεια της υπήρξαν και τάσεις αναδιάρθρωσης που έμειναν. Με την οικονομική επιτάχυνση που ακολούθησε, ενώ βγαίνουμε σε έναν κόσμο νέο, αλλά και τον παλαιό, οι ελλείψεις φαίνονται πιο έντονες καθώς και η κινητικότητα στην αγορά εργασίας αυξήθηκε.  Είναι ελλείψεις σε αριθμούς και  είναι ελλείψεις σε ικανότητες. Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν όσους και αυτούς που θέλουν, ως προς τις ικανότητες. Κι αυτό αφορά πλέον περισσότερους κλάδους.  Οι αγορές εργασίας  δεν λειτουργούν αποτελεσματικά σε όφελος εργαζομένων και επιχειρήσεων. Οι μεν και οι δε δεν επικοινωνούν αποτελεσματικά. Οι ελλείψεις είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Είναι μια ανάλυση και μια κουβέντα που πρέπει να την κάνουμε.