Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Άρθρα: Ανθρώπινο κεφάλαιο για την ελληνική βιομηχανία 4.0

Ανθρώπινο κεφάλαιο για την ελληνική βιομηχανία 4.0 περιοδικό Manufacturing, αφιέρωμα “Robotics in Manufacturing”, Δεκέμβριος  2022.


Η σύγχρονη  βιομηχανία ήδη αντιμετωπίζει ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού για να διατηρήσει και να αυξήσει την παραγωγή της, τις εξαγωγές της,  και τις θέσεις εργασίας.  

Δεν υφίσταται επαρκής προσφορά σε αρκετές ειδικότητες που ζητούν οι οργανωμένες και σύγχρονες επιχειρήσεις, ιδίως της Βιομηχανίας.  


Ακόμη και σε ειδικότητες που η προσφορά είναι επαρκής, οι γνώσεις και οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι αυτές που ζητούν οι επιχειρήσεις. Υπάρχουν ελλείψεις στην προσφορά. 

Για να παρακολουθήσει η ελληνική βιομηχανία τις επαναστατικές τεχνολογικές εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης θα πρέπει να  βελτιωθεί ραγδαία το υπάρχον απόθεμα γνώσεων, τεχνογνωσίας, υλικού και ανθρώπινου κεφαλαίου και γενικότερα το παραγωγικό και πνευματικό οικοσύστημα, τα οποία δεν ευνοούν ταχείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης βιομηχανίας 4.0 και παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας. 

Η παιδεία, η επαγγελματική εκπαίδευση και η κατάρτιση καλούνται να παρακολουθήσουν τις επαναστατικές τεχνολογικές εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.  

Όμως «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Για το πώς μπορεί να καλυφθεί αυτό το κενό,  έρχεται να δείξει ο ΣΕΒ με την πρωτοβουλία Skills4Jobs

Από τον κατάλογο των πολλών ειδικοτήτων και τεχνικών επαγγελμάτων που λείπουν αρχίζουμε πιλοτικά την πρωτοβουλία για 2 από αυτά: Ηλεκτρολόγος Αυτοματιστής,  Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής,  τα οποία είναι  κρίσιμα για την μετάβαση στην Βιομηχανία 4.0. 

Θα κλιμακώσουμε για πολλά περισσότερα επαγγέλματα και ειδικότητες σε όλη την Ελλάδα.