Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Άρθρα: Ο Covid-19 και η ψηφιακή μαθησιακή φτώχεια

Ο Covid-19 και η ψηφιακή μαθησιακή φτώχεια,  kathimerini.grΑνάλυση, 20 Μαΐου 2020. 

Στην ερώτηση «ποιος ηγήθηκε  στο να γίνουν ταχέα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες;»  η απάντηση μπορεί να έχει τρεις επιλογές: α) το σχέδιο καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων του 2019 (ναι υπήρχε τέτοιο), β) το νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γ) ο Covid-19.

Στην ερώτηση «ποιος ηγήθηκε  στο να γίνουν ταχέα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού στην επιχείρησή σας τις τελευταίες εβδομάδες;» η απάντηση μπορεί να έχει τρεις επιλογές: α) ο CEO, β) o CTO, γ) ο Covid-19.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Άρθρα: Πλάνες και υπερβολές

Πλάνες και υπερβολές (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου), Capital.gr, Άρθρα, Τρίτη 19 Μαΐου 2020.




Οι πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας του COVID-19 δημιουργούν, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, πολλών ειδών φιλοσοφικά, ηθικά αλλά και πρακτικά ερωτήματα. Σε αυτά άλλοι προσπαθούν να απαντήσουν δια μέσου ενός γνήσιου και ειλικρινούς προβληματισμού και άλλοι παραμένοντας αγκυλωμένοι στις παγιωμένες πεποιθήσεις τους και στις χρόνιες μονομανίες τους. 
Δύο από τα ερωτήματα αυτά είναι, (πρώτον), εάν η ελληνική κυβέρνηση έπραξε σωστά να επιβάλει τα μέτρα περιορισμού στην κινητικότητα της ελληνικής κοινωνίας από τα μέσα Μαρτίου ή όχι, και, (δεύτερον), εάν το κράτος και η κοινωνία θα πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα για να απομειώσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ή εάν, αντιθέτως, θα πρέπει να αφήσουν την οικονομία να εξελιχθεί "ελεύθερα” ακολουθώντας την πορεία, και υφιστάμενη τις επιπτώσεις, της πανδημίας.

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Άρθρα: Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: Κρίσιμη μέσα στην κρίση

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: Κρίσιμη μέσα στην κρίση, (με τον Γιώργο Ναθαναήλ) Καθημερινή, Οικονομία, Απόψεις, σελ. 24, Παρασκευή 8 Μαΐου 2020  και kathimerini.gr, Επιχειρήσεις, Σαββάτο 9 Μαΐου 2020.





Η τρέχουσα κρίση μεταμορφώνει τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και αναβαθμίζει τον ρόλο της. Μέχρι τώρα, φυσικά, όλοι εξήραν τη σημασία της και ότι έπρεπε να ενισχυθεί η θέση της στην επιχείρηση. Στην Ελλάδα η λειτουργία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού ακολούθησε αργή πορεία καταξίωσης, και θεωρείτο μία διεύθυνση με σημασία, αλλά όχι πάντα με εξαιρετικά πιεστικά καθήκοντα. Αυτό άλλαξε αίφνης.

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Άρθρα: Δημιουργικοί ηγέτες μέσα στην νέα κρίση

Δημιουργικοί ηγέτες μέσα στην νέα κρίση,  CNN Greece, Απόψεις, Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020



Πριν από την κρίση του κορωνοϊού, η πρότασή μας για την διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής, ήταν ο παραγωγικός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και η μετάβαση στην Βιομηχανία 4.0, ώστε η ελληνική βιομηχανία και οι επιχειρήσεις τεχνολογίας να αποκτήσουν ευρύτερες βάσεις στην κοινωνία, μεγαλύτερο βάθος και δυναμική.
Την θεωρούσαμε πρωταρχική ανάγκη, αλλά ήταν και μια δύσκολη επιλογή. Η συστηματική, και διαρκής πλέον, πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τον παραγωγικό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την μετάβαση στην Βιομηχανία 4.0., απέβλεπε να αναδείξει την χρησιμότητα και να την ενισχύσει ως επιλογή.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Άρθρα: Οι Ειδοί του Μαρτίου 2020 για την Απασχόληση

Οι Ειδοί του Μαρτίου 2020 για την Απασχόλησηkathimerini.gr, Άμεση Ανάλυση, Οικονομία, Δευτέρα 4 Μαΐου 2020.


Τα στοιχεία του μηνός Μαρτίου 2020 του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, για την απασχόληση ιδίως  από το μέσο του μηνός (15 Μαρτίου), ως σύγχρονοι «ειδοί», περιέχουν επισημάνσεις και προειδοποιήσεις. 

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Φιλοξενούμενα: Τολμήστε και στην οικονομία


Τολμήστε και στην οικονομία, (Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Α. Ιωάννου), Το ΒΗΜΑ της Κυριακής, Νέες Εποχές, και tovima.gr, Γνώμες, Οικονομία, Κυριακή 3 Μαΐου 2020.


Όταν μία κοινωνία αντιμετωπίζει μία αγνώστων παραμέτρων συστημική απειλή, η οποία απειλεί να  ανατρέψει τον τρόπο λειτουργίας της και να προκαλέσει σημαντικές ανθρώπινες και υλικές απώλειες, η Ιστορία έχει δείξει πως δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο τρόποι αντιμετώπισής της, διαμετρικά αντίθετοι μεταξύ τους. Ο πρώτος συναντάται εκεί όπου οι ηγεσίες αποφασίζουν να κινηθούν είτε στη βάση κάποιων αταλάντευτων πεποιθήσεών τους ή εξυπηρετώντας κάποιες ειδικές κατηγορίες συμφερόντων και αναγκών. Ο δεύτερος τρόπος συναντάται εκεί όπου οι ηγεσίες, παραμερίζοντας τις όποιες δικές τους πεποιθήσεις ή ειδικότερες επιδιώξεις, αποφασίζουν να κινηθούν με γνώμονα την αρχή της «προφύλαξης», δίνοντας δηλαδή προτεραιότητα στη διαφύλαξη των μειζόνων αξιών (πρωτίστη των οποίων σε μία δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι η ανθρώπινη ζωή), θέτοντας σε δεύτερη μοίρα οποιοδήποτε άλλον στόχο ή προτεραιότητα.

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Τρία βιβλία για την προηγούμενη κρίση, χρήσιμα και για την νέα κρίση




Ζήτημα εθνικής επιβίωσης


Εκδότης: Κριτική 2019




Το επιπλέον ναυάγιο

Ερμηνευτικό εγκόλπιο για την κρίση

Συγγραφέας: Δημήτρης Α. ΙωάννουΧρήστος Α. Ιωάννου

Εκδότης: Andy's Publishers, 2017













ΑΝΑΤΕΜΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α

Εκδότης: ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ  2015