Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Άρθρα σε περιοδικές εκδόσεις: Ισχυρή ανταγωνιστικότητα σημαίνει καλύτερη απασχόληση και καλύτερους μισθούς

Ισχυρή ανταγωνιστικότητα σημαίνει 

καλύτερη απασχόληση και καλύτερους 

μισθούς, Εpsilon7, σελ. 1407-1408, Νοέμβριος 2018.


Οι κοινωνίες ευημερούν όταν οι οικονομίες τους αναπτύσσονται με την αναβάθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών  που αυτές  παράγουν και εξάγουν. Ειδικότερα, τα προϊόντα  εξελίσσονται και  «επιβιώνουν»  στην αγορά, στην οικονομία, στην κοινωνία, όταν  είναι και παραμένουν ανταγωνιστικά.  Η τεχνολογία, το κεφάλαιο, οι θεσμοί και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την παραγωγή νεότερων προϊόντων πρέπει να προσαρμόζονται. Αυτή είναι η σημασία  της ανταγωνιστικότητας. 

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Φιλοξενούμενα: Μεγάλα ψέματα για τα Μνημόνια (3): «Τα Μνημόνια ήταν υφεσιακά γιατί επέβαλαν λιτότητα»

Μεγάλα ψέματα για τα Μνημόνια (3): «Τα Μνημόνια ήταν υφεσιακά γιατί επέβαλαν λιτότητα»Δημήτρης Ιωάννου, Athens Voice, Απόψεις, 21 Σεπτεμβρίου  2018. 

Ήταν μία επιλογή ή μία αναγκαιότητα που επιβλήθηκε από τους απλούς κανόνες της αριθμητικής;


Τα οκτώ τελευταία χρόνια ζήσαμε μέσα στην ιδεολογική τρομοκρατία και στον υστερικό παραλογισμό σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλά από τα ψέματα και τις ανακρίβειες με τις οποίες βομβαρδιζόμασταν κατέληξαν να θεωρούνται, από τους περισσότερους, αυταπόδεικτες αλήθειες. Είναι τραγικό ότι βγαίνοντας από αυτή την περίοδο δεν έχουμε αντιληφθεί σε συλλογικό επίπεδο τι συνέβη και δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε την απλή λογική για να ξεχωρίζουμε το ψεύδος από την αλήθεια – ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν καθοριστικά την ίδια την ζωή μας και το μέλλον μας.
Ψέμα τρίτο: «Τα Μνημόνια ήταν υφεσιακά γιατί επέβαλαν λιτότητα» 
Στις 7 Ιουλίου του 2015, δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση για το καταστρεπτικό δημοψήφισμα, σε κάποιες μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού δημοσιεύτηκε μία «ανοιχτή επιστολή» προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, πέντε διεθνώς γνωστών οικονομολόγων. Στην επιστολή αυτή οι συντάκτες της καλούσαν την παραλήπτρια να βάλει τέρμα στη σκληρή «λιτότητα» που –κατά τη γνώμη τους– είχε επιβάλει στην Ελλάδα, οδηγώντας σε «ύφεση» την ελληνική οικονομία και υποβάλλοντας σε σκληρές δοκιμασίες τον λαό της.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Άρθρα: Το ακριβώς αντίθετο της τεχνητής νοημοσύνης

Το ακριβώς αντίθετο της τεχνητής νοημοσύνης,  Ναυτεμπορική, Άρθρα, σελ. 9  & naftemporiki.gr, Απόψεις, Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018.





Το έξυπνο κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε έχει πολλαπλάσιες υπολογιστικές δυνατότητες από όλους τους υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν το 1969 για να στείλει η NASA το «Απόλλων 11» στο Σελήνη.

Έκτοτε η τεχνολογική εξέλιξη επιταχύνθηκε ραγδαία. Η ηλεκτρονική και η πληροφορική αξιοποιήθηκαν στην αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Η έναρξη αυτής της διαδικασίας περιγράφηκε ως πληροφορική επανάσταση ή Τρίτη βιομηχανική επανάσταση. 

Το 2011, ξεκινώντας από τη Γερμανία, η έννοια του Industry 4.0. έκανε την εμφάνισή της στα κοινωνικοοικονομικά σενάρια παγκοσμίως, και εν συνεχεία βαφτίσθηκε Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Τρίτη ή Τέταρτη, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για επανάσταση. 

Άρθρα: Ποιά βήματα οδηγούν στις αγορές;


Capital+Vision 2018, Κεφάλαιο, σελ. 40/18, Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018  capital.gr, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018. 


Για να είναι η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές θα έπρεπε ήδη από το 2008-2009 να έχει σκοπό η πραγματική οικονομία της να είναι στις διεθνείς αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.  

Πώς;  Προκρίνοντας τον τομέα της που παράγει  διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, μεταφέροντας πόρους εκεί με κύματα επενδύσεων, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητά του με διαρκείς μεταρρυθμίσεις.

Δεν το έπραξε, ούτε κινήθηκε αυτοβούλως και επαρκώς σε αυτήν την κατεύθυνση.  Ιδιαιτέρως δε μετά το 2015 έκανε περισσότερα βήματα στην λάθος κατεύθυνση.