Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Αναλύσεις: Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε

28 Νοεμβρίου  2015  Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 28/11/2015


 


Αν η αισθητική και η λογική σας δεν συμβιβάζεται με το μακρύ μοιρολόι που έχει πλημμυρίσει τον ελληνικό δημόσιο χώρο τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, αν δηλαδή η λογική και η αισθητική σας δεν χωρούν στο «μνημονιακό» και «αντιμνημονιακό» μοιρολόι της πτωχεύσασας μεταπολίτευσης, τότε το «Ανατέμνοντας την κρίση» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να ξεφυλλίσετε και να διαβάσετε.


Στις 315 σελίδες του και στα 9 κεφάλαιά του υποστηρίζεται γιατί ο τρόπος με τον οποίο «διαβάζουμε» την κρίση την οποία διέρχεται σήμερα η ελληνική οικονομία είναι τελείως λανθασμένος, και γιατί αυτό μας εμποδίζει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε τις πολιτικές εκείνες που θα ήταν δυνατόν να φέρουν, σε σχετικά σύντομο διάστημα, τη χώρα στην οδό της ανάπτυξης.

Τεκμηριώνεται ότι χρησιμοποιώντας επείσακτες και προκατασκευασμένες θεωρητικές αντιλήψεις, είτε για λόγους πολιτικής «ευκολίας» είτε για λόγους πνευματικής νωθρότητας, αναλωνόμαστε, ως λαός και ως κοινωνία, σε αδιέξοδες προσπάθειες και σε σκιαμαχίες με φανταστικούς αντιπάλους, οι οποίοι δεν έχουν καμμία αιτιακή σχέση με όσα μας βασανίζουν.

Αναλύεται ότι το πρόβλημα της χώρας, όσον αφορά το οικονομικό του σκέλος, δεν είναι παρά προϊόν μίας χρόνιας διαρθρωτικής δυσπλασίας και ασυμμετρίας μεταξύ της κατανάλωσης και της παραγωγής, το οποίο, πριν εκδηλωθεί με τη μορφή της κρίσης χρέους το 2010, επωάσθηκε επί μακρόν, εξ αιτίας λανθασμένων οικονομικών πολιτικών, αλλά και γενικότερων στρατηγικών επιλογών.

Όσον, δε, αφορά το ιδεολογικό σκέλος του προβλήματος, αυτό αναλύεται ως προϊόν δύο παραγόντων. Αφενός μίας χρόνιας πολιτισμικής δυσπλασίας και μίας θεμελιώδους ασυμμετρίας μεταξύ της αφελούς πίστης ότι η ένταξη σε θεσμούς όπως η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη θα μπορούσαν αφ’ εαυτών και αυτομάτως να εγγυηθούν την πρόοδο της χώρας προς την ευημερία και τον εκσυγχρονισμό.

Αφετέρου της ταυτόχρονης άρνησης των οικονομικών υποκειμένων, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών στη μεγάλη τους πλειοψηφία, να προσαρμόσουν τις πράξεις τους και τις ενέργειές τους στους κανόνες και στις λειτουργίες που διέπουν όχι μόνο τους συγκεκριμένους αυτούς θεσμούς, αλλά και τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία στο σύνολό της.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον συγγραφέα, το να πάψουμε να μεμφόμαστε τους ξένους ως αίτιους της σημερινής μας δυσπραγίας και να αναλάβουμε ειλικρινά και με θάρρος τις ευθύνες μας δεν είναι μόνο μία ηθική επιταγή για τον ελληνικό λαό αλλά, ακόμη περισσότερο, μία άμεση αναγκαιότητα προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες εξόδου από την κρίση και εθνικής ανάταξης.

Στο επίμετρο του βιβλίου, που τιτλοφορείται «Ποιος είναι ο καλός Έλληνας» ο συγγραφέας εξηγεί γιατί «σήμερα στην Ελλάδα πίσω από την κρίση διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για την οριστική εξαφάνιση των δυο μεγάλων (προνεωτερικής προέλευσης) παθογενειών του νεότερου ελληνισμού, δηλαδή της διηνεκούς μοιρολατρικής προσμονής έξωθεν σωτηρίας, καθώς και της απαξίωσης της εργασίας ως κοινωνικής δραστηριότητας».

Το βιβλίο με τίτλο «Ανατέμνοντας την κρίση» του Δημήτρη Ιωάννου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση, και το προλογίζει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος.