Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αναλύσεις: Οι σκληροί δείκτες της Eurostat

 
Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 26/4/2014
 
Υποτίθεται ότι οι ευρωεκλογές είναι για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 κρατών-μελών, των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, των 272 περιφερειών της Ε.Ε. Η εγχώρια σύμπτωση ευρωεκλογών και περιφερειακών ήταν μία ευκαιρία προβληματισμού/προσανατολισμού για αυτά, αλλά άλλα παραμένουν τα εγχώρια ήθη και έθιμα. Όταν κλείσουν οι κάλπες (μέχρι να ξανανοίξουν) ίσως υπάρξει περιθώριο να δει κανείς, ψύχραιμα, τουλάχιστον κάποια στοιχεία της Eurostat.

Λόγω του εγχωρίου ενδιαφέροντος για την «επιβεβαίωση» του πρωτογενούς πλεονάσματος, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η «μεγάλη εικόνα» στην ανακοίνωση της Eurostat την 23 Απριλίου 2014 για την πρώτη κοινοποίηση στοιχείων δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους στην Ε.Ε., την Ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη, και η σχετική θέση της Ελλάδας, αν και αναδεικνύουν κρίσιμα θέματα για την ανάπτυξη, την σύγκλιση, το δημόσιο χρέος, τις δημόσιες δαπάνες στην Ε.Ε. - και στην Ελλάδα.
 
Ενώ η οικονομία στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη μεγεθύνεται κατά τι την περίοδο 2010-2013, στην Ελλάδα συρρικνώνεται, καταρρέει. Το δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. εν γένει αυξάνεται περισσότερο από την οικονομία, παρά τη γενική τάση συγκράτησης των ελλειμμάτων. Σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, υπάρχει τάση όχι προς «σύγκλιση» αλλά προς αποκλίσεις, και όποια φαινομενική «σύγκλιση» υπήρξε, παρά τις εξαιρέσεις, βασίσθηκε σε ταχύτερη συσσώρευση δημοσίου χρέους. Η Ελλάδα είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση.
 
Η Ελλάδα ως προς το μερίδιο της κρατικής δαπάνης στο ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο Ε.Ε. και Ευρωζώνης, και κινείται αντίθετα στη γενική τάση συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών. Έχει δε την υποχρέωση ψήφισης (άμεσα) του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που να μειώνει τις κρατικές δαπάνες κατά 10%-15% του ΑΕΠ, αν συμπεριληφθούν οι one off δαπάνες του 2013 που την έφεραν, με συνολικό 58,5% του ΑΕΠ, στην κορυφή της Ε.Ε. μαζί με τη Φινλανδία και τη Σλοβενία (που έχει το δικό της κόστος ανακεφαλαίωσης των τραπεζών της).
 
Ίσως υπάρξει περιθώριο σκέψης για τα στοιχεία της ανεργίας στις 272 περιφέρειες της Ε.Ε. το 2013 που ανακοίνωσε η Eurostat στις 15 Απριλίου 2014. Σε 49 περιφέρειες το ποσοστό ανεργίας ήταν χαμηλότερο του 5,4% (του μισού του μέσου όρου 10,8% στην Ε.Ε.) εκ των οποίων 23 στη Γερμανία και 8 στην Αυστρία. Σε 27 περιφέρειες το ποσοστό ανεργίας ήταν μεγαλύτερο του 21,6% (του διπλασίου του μέσου όρου 10,8% στην Ε.Ε.), εκ των οποίων 10 στην Ελλάδα, 13 στην Ισπανία, 3 υπερπόντιες γαλλικές κτήσεις.
 
Ίσως υπάρξει περιθώριο σκέψης στο τι έγινε λάθος και η Ελλάδα, παρά το ότι «καταβρόχθιζε» μερικά κοινοτικά «Σχέδια Μάρσαλ», και συσσώρευε δημόσιο χρέος πλέον των 300 δισ. ευρώ, καταφέρνει σταθερά στην Ε.Ε., των 10, των 12, των 15, των 25, των 27 και τώρα των 28 κρατών-μελών, να πλασάρεται με τις περιφέρειές της «στον πάτο» των δεικτών της Eurostat.