Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Αναλύσεις: Τα μεγάλα και τα ταπεινά του 2013

4/1/2013  Τα μεγάλα και τα ταπεινά του 2013

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 4/1/2013

Η οικονομία, στην μακρά και επίπονη πορεία που έχει μπροστά της προς τη σταθεροποίηση, χρειαζόταν με τη νέα χρονιά, όσο ποτέ, κάποια μικρά θετικά σημάδια και μηνύματα. Αλλά εδώ «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν»: με «εξεταστικές» ασχολείται ξανά το πολιτ(ευτ)ικό σύστημα και τα συμπαρομαρτούντα του. Να μην ασχοληθεί με τους «χειριστές» της λίστας Λαγκάρντ, θα αναρωτηθείτε; Να ασχοληθεί η αρμόδια δικαστική εξουσία, και να ασχολείται εφεξής, είναι η απάντηση. Μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αρκεί γι' αυτό;

Οι (κατά την κοινή γνώμη) «ένοχες» εξουσίες, η εκτελεστική και η νομοθετική, ας ασχολούνται εκάστη εφ' ω ετάχθη. Εχουν τεράστιες ευθύνες για τα πριν και τα νυν, τις (επι)βαρύνουν και τα επόμενα. Το μεγάλο θέμα του 2013 είναι να μην παρωθηθούν οικονομία και κοινωνία σε νέα άκρα. Γι' αυτό η απασχόληση (θα έπρεπε να) είναι το μείζον θέμα του 2013. Οι χρόνοι των εξεταστικών και της συναφούς «δημόσιας συζήτησης», ή έστω κλάσμα αυτών, ας αφιερωνόταν στην αντιμετώπιση της κατάρρευσης στην απασχόληση.
 
Οι δείκτες της οικονομίας «κραυγάζουν», έχει σημάνει σειρά «κόκκινων συναγερμών». Το πολιτ(ευτ)ικό «σύστημα» που περί άλλα τυρβάζει, σε δύο μήνες ας μην καταληφθεί εξαπίνης από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την απασχόληση/ανεργία του δ' τριμήνου 2012. Εάν δεν ανασχεθεί η κατάρρευση της απασχόλησης, η ελληνική κοινωνία ωθείται σε νέα άκρα, ο ζωτικός χώρος της οικονομίας συρρικνώνεται, το πολιτ(ευτ)ικό σύστημα δύσκολα «στέκεται».
 
Οι δείκτες ανεργίας μήνα - μήνα, τρίμηνο - τρίμηνο, χρόνο - χρόνο αυξάνονται συνεχώς, από το 7,3% του Μαΐου 2008 στο νυν 26%. Πριν από δύο χρόνια στα στοιχεία απασχόλησης-ανεργίας για το δ' τρίμηνο 2010 οι οικονομικά μη ενεργοί ηλικίας άνω των 15 ετών (4.309,4) ξεπέρασαν τους απασχολούμενους (4.299). Έκτοτε η «ψαλίδα» των 10 χιλιάδων άνοιξε σε 680 χιλιάδες. Προ μηνός τα στοιχεία απασχόλησης/ανεργίας του Σεπτεμβρίου 2012 έδειξαν αριθμό ανέργων (1.295.203) μεγαλύτερο του αριθμού των μισθωτών απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα.
 
Εάν στη διάρκεια του 2013 εδραιωθεί το υπέρτερον του αριθμού των ανέργων έναντι αυτού των μισθωτών απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα, τότε... αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Ηδη, η «μεγάλη εικόνα» της απασχόλησης δείχνει ότι, καίτοι έναντι του 1998 (έτος-αρχή για πλήρως συγκρίσιμα στοιχεία), αυξήθηκε ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 15 ετών κατά 700 χιλιάδες, οι απασχολούμενοι είναι ήδη 250 χιλιάδες λιγότεροι του 1998. Και η απασχόληση είναι περισσότερο στρεβλά κατανεμημένη το 2012 έναντι του 1998. Το 1998 το 59% ήταν εκτός πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, το 2012 είναι το 70%.
 
Με αυτές τις (αν)ισορροπίες στην αγορά εργασίας η χαμένη τιμή του πολιτ(ευτ)ικού «συστήματος» δεν σώζεται ούτε με εξεταστικές «εσωτερικών υποθέσεων». Κοινωνία και οικονομία έχουν πλέον «ανοικτά» μεγάλα ζητήματα, και δεν αρκούνται σε πολιτ(ευτ)ικές επιλογές... ταπεινών ελατηρίων, οι οποίες κινδυνεύουν να συμπαρασύρουν την οικονομία βαθύτερα.