Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Άρθρα: Το κρίσιμο 3,98% για τη Βιομηχανία 4.0

Το κρίσιμο 3,98% για τη Βιομηχανία 4.0,  Ναυτεμπορική, Άρθρα,  σελ. 13  &  naftemporiki.gr, Απόψεις,  Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019. 





Η 4η βιομηχανική επανάσταση παρέχει νέες ευκαιρίες για τις συγκριτικά μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε παγκόσμιες, ευρωπαϊκές, εθνικές αλυσίδες παραγωγής. Και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Η διαρκής πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τη Βιομηχανία 4.0 αποσκοπεί στο να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Βιβλίο: Ζήτημα Εθνικής Επιβίωσης



https://kritiki.gr/product/zitima-ethnikis-epiviosis/


Παρά τα όσα υποστηρίζει η επικρατούσα πολιτική και ιδεολογική άποψη της εποχής μας και παρά τα όσα, ειλικρινά και ανεπιτήδευτα, φρονεί η πλειοψηφία των πολιτών, η διαρθρωτική κρίση, η οποία εδώ και δέκα χρόνια πλήττει την ελληνική κοινωνία, δεν ήταν ούτε άδικη ούτε απρόσμενη. Όλως αντιθέτως, η κρίση αυτή προέκυψε ως φυσιολογική και αναπόφευκτη συνέπεια των αβίαστων μακροχρόνιων επιλογών και των ενδιάθετων ροπών του πλειοψηφικού τμήματος του ελληνικού λαού. Προέκυψε, δηλαδή, μέσα από τις πολιτικές του προτιμήσεις αλλά και από τις ποικίλες, αγωνιστικές και άλλες, διεκδικήσεις του, κυρίως κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.
Το Ζήτημα εθνικής επιβίωσης περιλαμβάνει κείμενα που γράφτηκαν από το 2008 έως και σήμερα. Οι συγγραφείς του θεωρούν πως είναι απαραίτητη η καλλιέργεια ενός φωτισμένου λαού, προτού η παρούσα κατάσταση αποκτήσει χαρακτήρα μόνιμης εθνικής παρακμής.

«Η νέα οικονομία του “ανθρώπινου κεφαλαίου”», Δημήτρης Α. Ιωάννου – Χρήστος Α. Ιωάννου, www.capital.gr, 29/11/19  (αναφορά στο βιβλίο)
«Για το μέλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας», Άρης Ραβανός, Το Βήμα, 24/11/19
«Η επιστροφή της Ελλάδας στους Έλληνες», Ανδρέας Μήλιος, www.capital.gr, 6/11/19
«Ζήτημα εθνικής επιβίωσης», www.naftemporiki.gr, 22/10/19

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Άρθρα: Η νέα οικονομία του "ανθρώπινου κεφαλαίου"

Η νέα οικονομία του "ανθρώπινου κεφαλαίου", (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου), Άρθρα, capital.grΠαρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019.



Ο φαινομενικά μηδενικός πληθωρισμός δεν είναι το μόνο παράδοξο που συναντά κανείς στην οικονομία της μετά την Great Recession εποχής (βλ. "Το αδιέξοδο της "ποσοτικής χαλάρωσης"). Ένα άλλο καινοφανές χαρακτηριστικό που επισημαίνουν οι ερευνητές της Bank for International Settlements, είναι το εξής: ενώ έως το 1990, περίπου, η διαφορά μεταξύ της αποδόσεως του επενδεδυμένου φυσικού κεφαλαίου των ανεπτυγμένων οικονομιών και των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων στις ίδιες οικονομίες, δεν ήταν μεγαλύτερη από 3,5 με 4%, από το 1990 και στην συνέχεια η διαφορά αυτή άρχισε να αυξάνεται σταδιακά. Σήμερα, με τα μακροχρόνια επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων από 1,5%, στις ΗΠΑ, έως αρνητικά, (στην Γερμανία και στην Ιαπωνία) και με την απόδοση του αποθέματος επενδεδυμένου κεφαλαίου, στις ανεπτυγμένες χώρες, στο 10% και άνω, η διαφορά έχει φτάσει στην μεγαλύτερη ιστορικά τιμή της. Και ενώ η διαφορά 4% μπορούσε να θεωρηθεί ένα φυσιολογικό "επιτίμιο κινδύνου” (risk premium), που ορίζει την διαφορά ανάμεσα στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων και στον σχετικό κίνδυνο της επένδυσης στον ιδιωτικό τομέα, μία διαφορά της τάξεως του 10% δεν μπορεί να είναι επιτίμιο κινδύνου, όσο μάλιστα τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνουν σταθερά τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, (ειδικά στις ΗΠΑ), και ενώ η διεθνής οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται για δέκατο χρόνο.  


Ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο