Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Αναλύσεις: Στο 2015 με θεμελιώδεις οικονομικές ανισορροπίες

24 Δεκ. 2014 Στο 2015 με θεμελιώδεις οικονομικές ανισορροπίες

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 24/12/2014
 
Οι οικονομικές προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την
Ευρωζώνη το 2015 δεν είναι ευοίωνες. Τα περισσότερα κράτη-
μέλη συνεχίζουν την επίπονη, αλλά αναπόφευκτη, προσαρμογή
των εξωτερικών και εσωτερικών οικονομικών ανισορροπιών τους
που «κτίσθηκαν» ή ενισχύθηκαν στην πρώτη δεκαετία του ευρώ.
Τα μεγάλα ελλείμματα στα εμπορικά ισοζύγια και στα τρεχουσών
συναλλαγών συρρικνώθηκαν, η ανάκτηση των
ανταγωνιστικοτήτων εξελίσσεται, αλλά το δημόσιο και το ιδιωτικό
χρέος των περισσοτέρων κρατών-μελών παραμένει υψηλό ή
αυξανόμενο.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Αναλύσεις: Μας βουλιάζει ακόμα το κρατι(κομματι)κό άχθος

20 Δεκεμβρίου 2014  Μας βουλιάζει ακόμα το κρατι(κομματι)κό άχθος

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  20/12/2014

Το πολιτ(ευτ)ικό μας σύστημα κινείται πλέον σε γνώριμα πεδία: εκλογολογεί (άρχισε από πέρυσι τέτοια εποχή ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014), θυσιολογεί προς τους έξω, σωτηριολογεί προς τους μέσα, κινδυνολογεί προς τους (πολιτ(ευτ)ικά) απέναντι. Και φέρνει τους πολίτες σε γνώριμα, προ διετίας, πεδία: και ο τελευταίος μικροκαταθέτης συζητά δημοσίως στα γκισέ των τραπεζών και στις δημόσιες συγκοινωνίες τις επιλογές του money market για να προστατεύσει τις μικροαποταμιεύσεις του!

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Αναλύσεις: Το πρόβλημα είναι οι κυβερνήσεις αυτοσκοπού

13 Δεκεμβρίου 2014  Το πρόβλημα είναι οι κυβερνήσεις αυτοσκοπού

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 13/12/2014

Γιατί καταρρέει ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών; Γιατί απογειώνεται η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου; Γιατί ξανανοίγει το spread έναντι του bund; Γιατί «το ελληνικό πρόβλημα» επανέρχεται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου; Γιατί ξανακούγεται το ενδεχόμενο του Grexit; Πρόκειται για μια (νέα) διεθνή -μνημονιακή- συνωμοσία των δανειστών; Τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που μπήκαν σε πρόγραμμα μνημονίων μετά από την Ελλάδα (Ιρλανδία και Πορτογαλία), έχουν ήδη βγει από αυτά. Θέλει η διεθνής συνωμοσία να κρατήσει σε μνημόνια ειδικά την Ελλάδα; Η επανεμφάνιση διεθνώς «του ελληνικού προβλήματος» οφείλεται στο ότι στην Ελληνική Δημοκρατία λήγει, τον Μάρτιο του 2015, η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας; Το έχουμε ξαναπεί προ ετών. Και δυστυχώς ισχύει ακόμη. Δεν είναι ότι δεν βλέπουν τη λύση, δεν μπορούν καν να δούνε το πρόβλημα!

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Αναλύσεις: Παρίσι, λοταρίες και λοιπές παραισθήσεις

6 Δεκεμβρίου 2014  Παρίσι, λοταρίες και λοιπές παραισθήσεις

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 6/12/2014

Τα πολιτ(ευτ)ικά δρώμενα των τελευταίων μηνών ξεπερνούν και τις καλύτερες στιγμές από τις κλασικές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου. Οι αστειότερες απόψεις για την ελληνική χρεοκοπία, και την έξοδο από αυτήν, εξακολουθούν να εκφέρονται με τον σοβαρότερο τρόπο από κατέχοντες, σήμερα, ή προαλειφόμενους να καταλάβουν, αύριο, υπεύθυνες θέσεις. Αποκαλύπτονται με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που δεν ξέρει κανείς πραγματικά τι είναι πιο σωστό: να γελάσει ή να κλάψει.

Άρθρα: Αντιπληθωρισμός και ανάπτυξη

4 Δεκ. 2014 Αντιπληθωρισμός και ανάπτυξη

Capital.gr  4/12/2014
 
Των Δημήτρη Α. Ιωάννου και Χρήστου Α. Ιωάννου

Υπάρχει, άραγε, κάποιο πρόβλημα στο γεγονός πως η αναμενόμενη για το 2014 ανάπτυξη, (έστω και κατά 0,6% και μόνο), εάν συνδυασθεί με τον προβλεπόμενο αντιπληθωρισμό1  του 2,5%, συνεπάγεται χαμηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ για το 2014 σε σχέση με το 2013;

Άποψή μας είναι πως οι πραγματικές συνέπειες, αν και αρνητικού χαρακτήρα, είναι προς το παρόν μικρής σημασίας, αλλά θα διογκωθούν καταστρεπτικά εάν στα επόμενα έτη ο πληθωρισμός δεν γίνει ξανά θετικός, (ιδεωδώς βεβαίως με πολύ χαμηλή τιμή η οποία θα βρίσκεται κοντά στο μηδέν).

Από την άλλη πλευρά, επίσης, το παράδοξο της ανάπτυξης με μείωση του ΑΕΠ, είναι ενδεικτικό της φύσης του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, (της «παγίδας χρέους»), ενός προβλήματος δηλαδή που βρίσκεται έξω και πέρα από το δημοκοπικό διαγωνιστικό δίπτυχο της εποχής “διώχνω τους δανειστές-σχίζω το Μνημόνιο”.