Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Αναλύσεις: Βιώσιμες ρυθμίσεις για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ

8 Μαρτ. 2014 Βιώσιμες ρυθμίσεις για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 8/3/2014

Οταν 360 χιλιάδες και πλέον ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν τις εισφορές τους, ήτοι μόνον το 55% των ασφαλισμένων τις εξυπηρετούν, και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται σχετικά μικρός αριθμός όσων είχαν τη δυνατότητα, από τον Ιούλιο 2013, να κάνουν χρήση δικαιώματος ρυθμίσεων («Νέα Αρχή» και «Πάγια Ρύθμιση»), τότε υπάρχει ένα συστημικό θέμα στη διαχείριση της κρίσης στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΑΕΕ.

Οκτώ μήνες μετά την εισαγωγή δικαιώματος ρυθμίσεων τα στοιχεία δείχνουν, έως 28/2/2014, ότι στη μεν «Νέα Αρχή» έχουν προσέλθει και την εξυπηρετούν 23.559 οφειλέτες ασφαλισμένοι, στη δε «Πάγια Ρύθμιση» έχουν προσέλθει και την εξυπηρετούν 19.902 οφειλέτες. Έχουν δε κατά τη διάρκεια του οκταμήνου διακόψει την εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων 9.958 στην «Νέα Αρχή» και 10.146 στην «Πάγια Ρύθμιση». Και η πολύ χαμηλή αυξητική τάση των προηγουμένων μηνών έχει, από τα μέσα Φεβρουαρίου 2014, ανακοπεί.
 
Τίθεται το ερώτημα εάν και γιατί δεν αποδίδει ικανοποιητικά η (βάσει του Ν. 4152/2013) εισαγωγή των εν λόγω ρυθμίσεων. Ικανοποιητική απόδοσή τους θα ήταν να επιτευχθεί η βιώσιμη παραμονή του μέγιστου μέρους των οικονομικά ενεργών βιοτεχνών, εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών, στο ασφαλιστικό ταμείο τους: Πλέον των 250.000 ασφαλισμένων από όσους σήμερα δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και δυσκολεύονται να κάνουν χρήση των υφιστάμενων ρυθμίσεων. Δηλαδή όλων αυτών που δεν έκλεισαν (ακόμη) τις επιχειρήσεις τους, δεν κατέστησαν άνεργοι, δεν βρίσκονται... μετανάστες από τη Γερμανία έως την Αυστραλία.
 
Θεωρεί κανείς αρμόδιος, ενόψει της επικείμενης έναρξης της διαδικασίας των αναγκαστικών μέτρων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ότι αφενός θα επιτευχθεί η είσπραξη των σχεδόν 7 δισ. ευρώ συσσωρευμένων οφειλών έναντι του ΟΑΕΕ, χωρίς να προστεθούν και νέες; Και, αφετέρου, ότι μέσω αυτής της διαδικασίας (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του χρέους) βοηθούνται να μείνουν εντός ασφαλιστικού συστήματος οι 360 χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που δεν εξυπηρετούν τις εισφορές τους, και δεν εξυπηρετούνται από αυτές;
 
Χρειάζονται και συστημικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπισθεί η κύρια αιτία του προβλήματος. Πρώτον, δεν έγινε εγκαίρως αντιληπτή, και ακόμη δεν έχει γίνει επαρκώς κατανοητή, η ανάγκη αναλογικής εφαρμογής της «εσωτερικής υποτίμησης» και στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ που ορίζονται επί, «προ χρεοκοπίας», διοικητικά καθορισμένων και τεκμαρτών εισοδηματικών - ασφαλιστικών κατηγοριών. Δεύτερον, με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν είναι βιώσιμη η ταυτόχρονη εξυπηρέτηση ανατιμημένων εισφορών και συσσωρευμένων χρεών, και δεν εξασφαλίζεται ισορροπία για το αξιόχρεο των ασφαλισμένων.
 
Μέρος της λύσης είναι η άμεση παροχή δυνατότητας διπλασιασμού του αριθμού των δόσεων στις υφιστάμενες ρυθμίσεις - ως έχουν και ως «τρέχουν», που σημαίνει δυνατότητα μείωσης στο 50% των καταβλητέων δόσεων. Αν απλά προστεθούν άλλοι τόσοι όσοι είναι σήμερα σε ρυθμίσεις, η ταμειακή ροή θα διατηρηθεί στα σημερινά (χαμηλά) επίπεδα. Στόχος πρέπει να είναι να πενταπλασιασθούν τους επόμενους μήνες οι ασφαλισμένοι που θα μπορούν και θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων.