Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Αναλύσεις: Η τρόικα... φεύγει!

2  Νοεμ. 2013  Η τρόικα... φεύγει!

Ημερησία  του Σαββάτου  - Οικονομία, 2/11/2013

 
Την προηγούμενη εβδομάδα η στήλη αφιερώθηκε σε  ... άσκηση ανάγνωσης θέσεων για το «ελληνικό ζήτημα». Παρουσίασε τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης που εξεδόθη στις 29 Ιουλίου 2013, σε συνέχεια της συζήτησης και της απόφασης στο 24μελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, σχετικά με την 4η εξέταση της προόδου του Προγράμματος για την Ελλάδα που υποστηρίζεται από το Extended Fund Facility (EFF) του ΔΝΤ, η οποία έφερε την εκταμίευση ακόμη 1,72 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω ανακοίνωση, είτε διαφωνεί κανείς, είτε συμφωνεί, δεν έκανε λόγο για «οριζόντια μέτρα». Μιλούσε για «μεταρρυθμίσεις», για πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Ήταν η συνιστώσα ή η κυρίαρχη άποψη της συζήτησης στο 24μελές Διοικητικό Συμβούλιο στα τέλη Ιουλίου 2013 για το «ελληνικό πρόγραμμα»; Ενδεχομένως οι διατυπωθείσες θέσεις των μελών του Δ.Σ. για το «ελληνικό ζήτημα» να γνωστοποιηθούν εν καιρώ. Όπως π.χ. συνέβη με την δημοσιοποίηση, στις 7 Οκτωβρίου 2013 στο blog της Wall Street Journal, εμπιστευτικών αποσπασμάτων από τα πρακτικά του Δ.Σ. του ΔΝΤ της 9ης Μαΐου 2010 σχετικά με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος από την ανοικτή χρεοκοπία.
 
Μέχρι τότε είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η τρόικα θα έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα. Τα πράγματα είναι απλά. Οι χρηματοδότριες χώρες του ΔΝΤ, οι BRICs και οι λοιπές αναπτυσσόμενες, δεν θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να διοχετεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των χρηματοδοτήσεών τους προς το ΔΝΤ, για τη διάσωση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και την, με αυτό τον τρόπο, υποστήριξη της ευημερίας των πολιτών τους.
 
Θεωρούν ότι έπραξαν το καθήκον τους στη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη μετά το 2008 και, όπως πλέον είναι σαφές σε πλείστα όσα κείμενα του ΔΝΤ, η Ευρώπη και η Ευρωζώνη οφείλουν να αναλάβουν το κόστος και να βάλουν σε τάξη «τα του οίκου τους». Το εάν θα υπάρξει καλύτερος «οίκος» για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη είναι άλλο θέμα.
 
Όλα δείχνουν πως ό,τι είχε να δώσει το ΔΝΤ (και σε χρήμα) στην Ε.Ε. το έδωσε μέσω των σε εξέλιξη προγραμμάτων. Συνιστά δε στους Ευρωπαίους εταίρους του αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους - όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο (εισπράττοντας την απάντηση από τα κράτη-δανειστές ότι μιλάει για «τα δικά τους λεφτά»), τραπεζική ενοποίηση, κ.ο.κ. Το πιθανότερο είναι ότι στο σενάριο διαχειρίσιμης εξέλιξης στην ευρωπαϊκή και ευρωζωνική κρίση, το ΔΝΤ «φεύγει», και από την Ελλάδα.
 
Όχι γιατί έχει κάτι ιδιαίτερο (πέραν όσων είναι γραμμένα τεχνικά και διπλωματικά, και λίγο-πολύ γνωστά) για την Ελλάδα, ούτε γιατί κανείς «θα τους ρίξει στη θάλασσα». Η Ελλάδα πλέον, με τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου-Δανείου θα μείνει με τα ανοικτά ζητήματά της, και με το «ντουέτο» Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Και τώρα (τότε) τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους;».