Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Φιλοξενούμενα: Η απειλή εξ Ανατολών : Οριοθετώντας το πρόβλημα | Μέρος 1ο

Η απειλή εξ Ανατολών : Οριοθετώντας το πρόβλημα | Μέρος 1ο, Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Α. Ιωάννου, Athens Voice, Απόψεις, Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024. 


Το πρόβλημα και οι παράμετροί του στις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία - Η απειλή εξ Ανατολών Μέρος 1ο

Υπάρχει, άραγε, τρόπος να μπορέσουμε να αποφύγουμε μία καταστροφική πολεμική αντιπαράθεση με την κακή γείτονα Τουρκία (αναμφίβολα μία από τις χειρότερες παγκοσμίως, αν όχι την χειρότερη γείτονα που θα μπορούσε να έχει μία χώρα σαν την Ελλάδα), χωρίς όμως να εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία και χωρίς να απεμπολήσουμε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα;

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Φιλοξενούμενα: Διαιτησία και όχι διμερής «οριοθέτηση»

Διαιτησία και όχι διμερής «οριοθέτηση», των Κωνσταντίνου Γάτσιου και Δημήτρη Α. Ιωάννου, ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Νέες Εποχές,  Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024  &  tovima.gr,    Γνώμες,  Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024. 


Η κυβέρνηση δηλώνει ότι συνομιλεί με την τουρκική ομόλογό της, προκειμένου να επιτύχει τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ιδιαίτερα όσον αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: 

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Άρθρα: Η αναγκαία για την ανάπτυξη «βιομηχανική πολιτική»

Η αναγκαία για την ανάπτυξη «βιομηχανική πολιτική», (με  τον Δημήτρη Α. Ιωάννου)  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, Experts,  Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024. 


Χώρες που “έχασαν” τις τρεις πρώτες βιομηχανικές επαναστάσεις

 

Η Ελλάδα έχει ένα από τα μικρότερα στην Ευρώπη και στην ΕΕ ποσοστιαία μερίδια της  βιομηχανίας ως προς το ΑΕΠ της. Το 2022  το ποσοστό αυτό ήταν  9,1% όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ βρισκόταν στο 15%. Εν τούτοις, το ποσοστό της χώρας μας δεν είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ. Υπάρχουν περιπτώσεις κάποιων άλλων μικρότερων χωρών που βρίσκονται ακόμη χαμηλότερα όπως είναι το Λουξεμβούργο με ποσοστό 3,8%, η Κύπρος με 5,2% και η Μάλτα  με 7,1%. Πρόκειται για μικρές οικονομίες που είναι επικεντρωμένες στις υπηρεσίες. Ειδικά για τα δύο μικρά νησιά της Μεσογείου, την Κύπρο και την Μάλτα, μπορεί να ειπωθεί ότι η ισχνή βιομηχανική ανάπτυξη ήταν κάτι τελείως φυσιολογικό λόγω αντικειμενικών παραγόντων. Μικρές νησιωτικές οικονομίες, -που μάλιστα δεν διαθέτουν πρώτες ύλες-,  εξ αιτίας της μικρής εσωτερικής αγοράς τους, δεν μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας. Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξουν βιομηχανική υποδομή και είναι φυσικό οι βιομηχανίες τους να περιορίζονται σε αγαθά που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, από τη μία μεριά, ενώ από την άλλη, στην εποχή μας τουλάχιστον, χαρακτηρίζονται από την χαμηλή προστιθέμενη αξία τους. Είναι, δηλαδή, κυρίως βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων και ποτών,  οικοδομικών υλικών και παραγωγής δευτερογενούς ενέργειας.

 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Άρθρα: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

Ευκαιρία Εκσυγχρονισμού, ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, Γνώμη, σελ.16/24,  Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024.


Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς. Αυτό για την Ελλάδα είναι μία μεγάλη ευκαιρία εκσυγχρονισμού.

 

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Άρθρα: Ακρίτες της Παραγωγής

Ακρίτες της ΠαραγωγήςMONEYREVIEW, Απόψεις, Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024. 


Οι διαδρομές των διακοπών με έφεραν στον ακριτικό Έβρο. Στο Δέλτα και στην Δαδιά, έως το Ορμένιο. Καίτοι «εκτός υπηρεσίας» όψεις και προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες.