Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Φιλοξενούμενα: Δημήτρης Α. Ιωάννου - Οι δύο οπτικές απέναντι στην τουρκική απειλή

Οι  δύο οπτικές απέναντι στην τουρκική απειλή,  Δημήτρης Α. Ιωάννου, Ανιχνεύσεις, Απόψεις, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024. 

 

Ι. Η “πραγματιστική” οπτική

(Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας).

Η Ελλάδα έχει απέναντί της την Τουρκία, τον χειρότερο ίσως γείτονα που θα μπορούσε να υπάρχει στον κόσμο, και ως εκ τούτου αισθάνεται καθημερινά μία συνεχή απειλή. Πρόκειται, πέραν πάσης αμφιβολίας, για μία χώρα  της οποίας τόσο η γεωπολιτική  επιρροή όσο  και η οικονομική και στρατιωτική ισχύς έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες.  Ακόμη όμως και όταν δεν ήταν τόσο δυνατή, ακριβώς πριν 50 χρόνια, εξ αιτίας δικών μας σφαλμάτων, δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να αποσπάσει εθνικό χώρο, τον οποίον ο ελληνισμός έχει πλέον ελάχιστες πιθανότητες να ανακτήσει. Αυτό είναι μία πραγματικότητα που δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν καλούμαστε να αποφασίσουμε την στάση μας και να διαμορφώσουμε την πολιτκή μας για την αντιμετώπιση των αξιώσεων και απειλών της Τουρκίας.

Η κρίση του Μαρτίου 1987

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Φιλοξενούμενα: Δημήτρης Α. Ιωάννου: ο Great Sea Interconnector είναι ένα πολύ επισφαλές σχέδιο

Δημήτρης Α. Ιωάννου, Ο Great Sea Interconnector είναι ένα πολύ επισφαλές σχέδιοΑνιχνεύσεις, Απόψεις, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024.  


Πρόσφατα στον δυτικό τύπο εμφανίσθηκαν,  εκ νέου, όπως και παλαιότερα, άρθρα για την ανησυχία κύκλων του NATO σχετικά με την βιωσιμότητα των διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων του διαδικτύου και ιδιαίτερα εκείνων που συνδέουν την Ευρώπη με τις ΗΠΑ. 

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024