Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Φιλοξενούμενα: Μεγάλα ψέματα για τα Μνημόνια (4): «Το PSI κατέστρεψε τις τράπεζες και τα ταμεία»

Μεγάλα ψέματα για τα Μνημόνια (4): «Το PSI κατέστρεψε τις τράπεζες και τα ταμεία»,  Δημήτρης Ιωάννου, Απόψεις, Athens Voice, Παρασκευή  28 Σεπτεμβρίου 2018. 


Τα οκτώ τελευταία χρόνια ζήσαμε μέσα στην ιδεολογική τρομοκρατία και στον υστερικό παραλογισμό σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλά από τα ψέματα και τις ανακρίβειες με τις οποίες βομβαρδιζόμασταν κατέληξαν να θεωρούνται, από τους περισσότερους, αυταπόδεικτες αλήθειες. Είναι τραγικό ότι βγαίνοντας από αυτήν την περίοδο δεν έχουμε αντιληφθεί σε συλλογικό επίπεδο τι συνέβη και δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε την απλή λογική για να ξεχωρίζουμε το ψεύδος από την αλήθεια– ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν καθοριστικά την ίδια την ζωή μας και το μέλλον μας.
Ψέμα τέταρτο: «Το PSI κατέστρεψε τις τράπεζες και τα ταμεία»

Άρθρα: Αντιμετώπιση του brain drain με διεθνώς εμπορεύσιμα αξίας

Αντιμετώπιση του brain drain με διεθνώς εμπορεύσιμα αξίας,  Ναυτεμπορική, Άρθρα, σελ. 9 & naftemporiki.gr, Απόψεις, Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018




Η ελληνική κρίση και χρεοκοπία του 2008-2018 συνοδεύεται από το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης μορφωμένων παραγωγικών ηλικιών και κυρίως νέων. Οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε 450.000 άτομα. Το μέγεθος μοιάζει ανάλογο του προηγούμενου κύματος μετανάστευσης σχεδόν 1,2 εκατομμυρίων Ελλήνων από το 1950 έως το 1974, με το 55% αυτών να μεταναστεύει τη δεκαετία του 1960.

Τότε ήταν κυρίως ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, τώρα είναι μορφωμένο, ειδικευμένο και υπερειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. 

Τότε η μαζική μετανάστευση συνδεόταν με τις συνέπειες της κατοχής του 1940-44, τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο του 1944-49, τα αυταρχικά μετεμφυλιακά καθεστώτα, την ξένη εξάρτηση, τη χούντα, κ.ο.κ. Τώρα προηγήθηκε μεταπολίτευση, δημοκρατία, ένταξη στην ΕΟΚ, αλλαγή και απαλλαγή, εκσυγχρονισμός, ένταξη στο ευρώ, επανίδρυση του κράτους, χρεοκοπία, μνημόνιο-αντιμνημόνιο, κ.ο.κ.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Άρθρα: Η βαλκανική ευτυχία των Ελλήνων και το μέλλον

Η βαλκανική ευτυχία των Ελλήνων και το μέλλον, Ναυτεμπορική, Άρθρα, σελ. 9 & naftemporiki.gr, Απόψεις,  Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018.


Η εικόνα της χώρας ως «μοναδικής και εξαιρετικής περίπτωσης» που παραμένει «ειδική περίπτωση» δεν προκύπτει μόνον από πολλούς συγκριτικούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Προκύπτει και από τις υποκειμενικές αντιλήψεις των Ελλήνων πολιτών για την ποιότητα της ζωής τους, την ευημερία και την αισιοδοξία τους.

Στα ευρήματα της έρευνας του Eurofound για την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη (EQLS), η Ελλάδα εμφανίζεται, ακόμη μια φορά, με ακραίες τιμές αποκλίνουσα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Μεταξύ 2011 και 2016 εμφανίζεται στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη (βλ. διαγράμματα) γενική πρόοδος όσον αφορά την ποιότητα ζωής, με επάνοδο ορισμένων συνιστωσών στα επίπεδα πριν από την κρίση. Τα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν σημειώσει άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του 2011, και ο βαθμός ευτυχίας και ο βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Φιλοξενούμενα: Μεγάλα ψέματα για τα Μνημόνια (2): Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε 25% εξαιτίας των Μνημονίων

Μεγάλα ψέματα για τα Μνημόνια (2): Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε 25% εξαιτίας των Μνημονίων,  


Τα οκτώ τελευταία χρόνια ζήσαμε μέσα στην ιδεολογική τρομοκρατία και στον υστερικό παραλογισμό σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλά από τα ψέματα και τις ανακρίβειες με τις οποίες βομβαρδιζόμασταν κατέληξαν να θεωρούνται, από τους περισσότερους, αυταπόδεικτες αλήθειες. Είναι τραγικό ότι βγαίνοντας από αυτήν την περίοδο δεν έχουμε αντιληφθεί σε συλλογικό επίπεδο τι συνέβη και δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε την απλή λογική για να ξεχωρίζουμε το ψεύδος από την αλήθεια – ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν καθοριστικά την ίδια την ζωή μας και το μέλλον μας.
Ψέμα δεύτερο: το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε 25% εξαιτίας των Μνημονίων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2008 το (ονομαστικό) ΑΕΠ της Ελλάδας είχε φτάσει στα 242 δισ. ευρώ. Αντίθετα το 2017 είχε μειωθεί στα 174 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία μείωση περίπου 28%, με έτος βάσης το 2008. (Τα μεγέθη είναι αντίστοιχα περίπου και για τις πραγματικές, αποπληθωρισμένες, τιμές). Στηριγμένοι σε αυτό οι επικριτές των Mνημονίων ισχυρίζονται πως αιτία της μείωσης του ΑΕΠ είναι η πολιτική λιτότητας», η οποία επιβλήθηκε με τα τρία, μέχρι σήμερα, σταθεροποιητικά προγράμματα της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται μάλλον για την πλέον διαδεδομένη πεποίθηση αλλά επίσης και για το μεγαλύτερο ψεύδος της αντιμνημονιακής προπαγάνδας.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Άρθρα: Ποια είναι η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας;

Ποια είναι η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας;


Ναυτεμπορική, Άρθρα, σελ. 9   και naftemporiki.gr, Απόψεις,  Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Στην κρίση και τη χρεοκοπία του 2008-2018 οδηγηθήκαμε και με μια σειρά ιδεών, που, ενώ ήταν απλές ανακρίβειες και αυταπάτες, αναπαράγονταν σχεδόν αυτομάτως στον δημόσιο λόγο, ακόμη και από υπεύθυνα χείλη, και κατέληξαν να θεωρούνται αυταπόδεικτες αλήθειες. Μία από αυτές είναι ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας». Θετικό σε αυτήν την έκφραση είναι η αναγνώριση πως επιχειρήσεις έχουν έναν ρόλο «ραχοκοκαλιάς». Αρνητικό είναι ο υπόρρητος συνειρμός ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι «καλές» και οι μεγάλες «κακές». Αυτό ήταν και είναι αποπροσανατολιστικό. 

Φιλοξενούμενα: Μεγάλα ψέματα για τα Μνημόνια (1ο): «Οι Ευρωπαίοι θυσίασαν την Ελλάδα για να σώσουν τις τράπεζές τους»

Μεγάλα ψέματα για τα Μνημόνια (1ο): «Οι Ευρωπαίοι θυσίασαν την Ελλάδα για να σώσουν τις τράπεζές τους»