Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Αναλύσεις: 2015 κοινοτοπίες και αυταπάτες

24/12/2015   2015 κοινοτοπίες και αυταπάτες

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία


Τι μας αφήνει το 2015, εκτός από την αναμενόμενη -ήδη από τα μέσα του 2014- αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση της χώρας; Με κριτήριο τις εξαγγελίες και τις προθέσεις έχουμε «βγει από», ή έχουμε «σκίσει» τα μνημόνια. Με κριτήριο τα αποτελέσματα, αν αφαιρέσεις τα επιφαινόμενα κόμματα και χρώματα, μένει η συνέχεια της πορείας κατάρρευσης και επιταχυνόμενης παρακμής που ξεκίνησε στην χώρα το 2009-2010. Για έκτο χρόνο ... και βλέπουμε.

Παρεμβάσεις: Με ατομικές συμβάσεις εργασίας οι εννέα στους δέκα εργαζόμενοι

24/12/2015  Με ατομικές συμβάσεις εργασίας οι εννέα στους δέκα εργαζόμενοι,

του Γιώργου Γάτου, Ημερησία  του Σαββάτου

....

«Το πολύ έως το 10% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καλύπτονται πλέον από συλλογικές συμβάσεις κάθε είδους», υπογραμμίζει στην «Ημερησία» ο οικονομολόγος και στέλεχος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας Χρ. Ιωάννου

.....

Ο αυξημένος αριθμός των νέων προσλήψεων, σε ποσοστό 55% με «ευέλικτες» συμβάσεις, σε συνδυασμό με τις 1.575.150 απολύσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις, σύμφωνα με τον Χρ. Ιωάννου, έχει ως αποτέλεσμα το 50% των εργαζομένων που βρίσκεται σήμερα στην αγορά εργασίας να μη διατηρεί κανένα από τα... υπολειπόμενα «κεκτημένα» των κλαδικών συμβάσεων, τα οποία διατηρούν μόνο όσοι «παλαιοί» εργαζόμενοι δεν έχουν αποδεχθεί, μέσω των ατομικών συμβάσεων, αλλαγή των όρων εργασίας τους.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Φιλοξενούμενα: Δημ. Ιωάννου: Άλλα είπε ο Κέυνς

Δημ. Ιωάννου: Άλλα είπε ο Κέυνς

 


Έξι χρόνια δεν ήταν αρκετά για την Ελλάδα. Μετά την κατάρρευση του 2010, καθυστερεί ο δραστικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Ο οικονομολόγος Δημήτρης Ιωάννου, συγγραφέας του βιβλίου «Ανατέμνοντας την Κρίση», μιλώντας στο στούντιο της «Ν», αναλύει τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κρίσης.
Είπε:
  • Τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις στο 20% του ΑΕΠ. Η οικονομία μας στηρίζεται σε πήλινα πόδια.
  • Η πρόωρη ένταξη στην ΕΟΚ σταμάτησε τη φυσική διαδικασία εξέλιξης που συναντάται σε κάθε κοινωνία.
  • Μια χώρα σε παραγωγική κατάρρευση δεν θα άντεχε και τη νομισματική κατάρρευση που θα συνεπαγόταν η έξοδος από το Ευρώ.
  • Πήραμε ένα καράβι που πιστεύαμε ότι πήγαινε Αυστραλία. Μην πέσουμε στη θάλασσα επειδή τελικά πηγαίνει Μπουένος Άιρες.
  • Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επιχειρηματική τάξη και κουλτούρα. Μόνο κάποιοι λίγοι ήρωες, που προσπαθούν να παράγουν.
  • Όποια και αν ήταν τα κίνητρα της τρόικας, κατέληξαν λογιστικά, με τη βοήθεια των δικών μας τρικλοποδιών.
  • Κάποιοι ξένοι «πήραν» τις τράπεζες για «πενταροδεκάρες». Ας ελπίσουμε ότι θα κατευθύνουν αυτοί τελικά τις πιστώσεις στους πραγματικά παραγωγικούς τομείς.
  • Αντί να εξορθολογίσουμε από την αρχή τις δαπάνες μας, το κάνουμε μόνο αφού έρθει η κατάρρευση, χωρίς τελικά να εμπεδώνουμε κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας.
  • Η απουσία ξένων επενδύσεων δεν οφείλεται στο χρέος αλλά στον Γολγοθά του εκάστοτε επιχειρηματία στην Ελλάδα.
  • Η ρευστότητα δεν θα έρθει χωρίς διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων.
  • Το «νέο» γεννιέται. Είναι όμως ακόμη αποσπασματικό και μειοψηφικό. Άρα και «δειλό».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
vkost@naftemporiki.gr
@VasKostoulas
Στούντιο
Βάνιας Σταυρακάκης
 

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Αναλύσεις: Η απασχόληση επανήλθε στο καλοκαίρι του 2012

19 Δεκεμβρίου 2015 Η απασχόληση επανήλθε στο καλοκαίρι του 2012

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 19/12/2015

Σύμφωνα την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2015 (εφεξής 2015Γ) ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα ανήλθε σε 3.671.096 άτομα και των ανέργων σε 1.160.522. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 24,0%, έναντι 24,6% του προηγούμενου τριμήνου και 25,5% του αντίστοιχου τριμήνου 2014. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν (μία ακόμη) πρόκληση για προβληματισμό. Κατ΄ αρχήν για να τοποθετηθούν στην «μεγάλη εικόνα» της ελληνικής κρίσης και του πως αυτή μορφοποιείται στην ελληνική αγορά εργασίας. Πού βρισκόμαστε σε σχέση με το παρελθόν;

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Αναλύσεις: Επενδύσεις και θέσεις εργασίας παραγωγικής ανόρθωσης

12 Δεκεμβρίου 2015  Επενδύσεις και θέσεις εργασίας παραγωγικής ανόρθωσης

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 12/12/2015

Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει συγκριτικά υψηλότερη έναντι άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, που επίσης χρεοκόπησαν μετά την πρώτη δεκαετία τους στην ΟΝΕ και χρειάσθηκαν ραγδαίες προσαρμογές δημοσιονομικές και ανταγωνιστικότητας, καθώς η κατάρρευση της απασχόλησης ήρθε όχι μόνο από τη διακοπή εισροής δανεικών για κατανάλωση, αλλά και, κυρίως, από την κατάρρευση των υφισταμένων αδιεξόδων επενδύσεων, και την εν συνεχεία ραγδαία υποχώρηση των νέων επενδύσεων.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Αναλύσεις: Η μείωση της ανεργίας: νέος πανωλεθρίαμβος

5 Δεκεμβρίου 2015   Η μείωση της ανεργίας: νέος πανωλεθρίαμβος

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 5/12/2015


Στην Ελλάδα οι άνεργοι το Δ’ τρίμηνο του 2011 ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (1.028,6) και το ποσοστό της ανεργίας υπερέβη το 20% (20,9%). Έκτοτε παραμένουν περισσότεροι του εκατομμυρίου. Ο αριθμός τους είχε κορυφωθεί το Α΄ τρίμηνο του 2014 με 1.342,3 ανέργους και ποσοστό 27,8%. Το Β’ τρίμηνο του 2015 οι άνεργοι ήταν 1.180,1 και ποσοστό 24,6%. Η μείωση του αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας είναι εκ πρώτης όψεως θετική, αλλά ...