Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Το πρόσωπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης

26  Νοεμβρίου 2016 Το πρόσωπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, εάν επιχειρηθεί και εάν επιτευχθεί, συνδέεται με το εάν θα αναδειχθούν ενδογενή κινήματα παραγωγών και κύματα επιχειρηματικότητας, για βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις παραγωγής, εξαγωγών και υποκατάστασης εισαγωγών σε αυτό που ορίζεται τομέας των διεθνώς εμπορευσίμων προϊόντων και υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε γι αυτό, ως κοινωνία και ως οικονομία, επιχειρηματικότητα παραγωγής και εξαγωγών, και αντιστοίχως εργαζόμενους με συνείδηση και αυτοπεποίθηση για την σημασία του τομέα τους.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Επιχειρηματικότητα παραγωγής και εξαγωγών

19 Νοεμβρίου 2016   Επιχειρηματικότητα παραγωγής και εξαγωγών

Ημερησία του Σαββάτου -  Οικονομία, 19/11/2016

Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις χάθηκαν από την έναρξη της οικονομικής συρρίκνωσης το 2008 και από την έναρξη της οικονομικής κατάρρευσης το 2009. Και συνεχίζουν να χάνονται. Το να χάνονται επιχειρήσεις είναι φαινόμενο που συμβαίνει και σε συνθήκες οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης, αλλά το να χάνονται τόσες πολλές και το ισοζύγιο να παραμένει τόσο αρνητικό, είναι μία διαδικασία που συνδέεται ευθέως με την διαδικασία παραγωγικής κατάρρευσης.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Αναλύσεις: Η δημόσια διοίκηση ως μέρος των μεταρρυθμίσεων

5 Νοεμβρίου 2016 Η δημόσια διοίκηση ως μέρος των μεταρρυθμίσεων

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 5/11/2016

Στην Ελλάδα όσοι γνωρίζουν το έργο του Ζαν Μονέ (Jean Omer Marie Gabriel Monnet), είναι κυρίως οι ασχολούμενοι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς θεωρείται, και ήταν, από τους πρωτεργάτες της συζήτησης μετά το τέλος του πολέμου. Όμως ο Ζαν Μονέ δεν είχε μόνο ένα αναδυόμενο, καθ’ οδόν, σχέδιο για της Ευρώπη, προσπαθώντας να εξισορροπήσει και να συνθέσει τα συμφέροντα των ηττημένων, και κατεστραμμένων, και των νικητών, και επίσης κατεστραμμένων, του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη.
 

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Συνεντεύξεις (video): Το ελληνικό δημόσιο παράγει ακόμη χρέος

 

Xρ. Ιωάννου στη «Ν»: Το ελληνικό δημόσιο παράγει ακόμη χρέος

Οι φόροι στραγγαλίζουν την οικονομία, δεν είναι βιώσιμη αυτή η μείωση των ελλειμμάτων, το ελληνικό δημόσιο εισπράττει αντί να παρέχει
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 13:43 UPD:15:12




 
 
          
 
 







         
 

naftemporiki.gr
Στο στούντιο της «Ν» ο οικονομολόγος, εκπονητής μελέτης για την ελληνική δημόσια διοίκηση, Χρήστος Ιωάννου
 
Στον Βασίλη Κωστούλα
vkost@naftemporiki.gr
Στούντιο: Βάνιας Σταυρακάκης

Την εκτίμηση ότι η θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών δεν είναι βιώσιμη, καθώς προήλθε από την πλευρά των φορολογικών εσόδων αντί των δαπανών, εκφράζει στη «Ν» ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου. Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα μελέτης του για την ελληνική δημόσια διοίκηση τονίζει ότι την περίοδο 1974-2009 η αναλογία δημοσίων υπαλλήλων και πληθυσμού υπερπενταπλασιάστηκε. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι πολίτες πληρώνουν «δύο φορές» για τα δημόσια αγαθά, τα οποία χαρακτηρίζει «ιδιωτικοδημόσια».
 

Συνεντεύξεις (κείμενο): Το Δημόσιο αντί να παρέχει λειτουργεί ως εισπράκτορας

Χρήστος Ιωάννου: Το Δημόσιο αντί να παρέχει λειτουργεί ως εισπράκτορας

Συνέντευξη
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 Σελ. 22

Την εκτίμηση ότι η θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών δεν είναι βιώσιμη, καθώς προήλθε από την πλευρά των φορολογικών εσόδων αντί των δαπανών, εκφράζει ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό κράτος θα γίνει λειτουργικό και αποτελεσματικό μόνο όταν πάψει να λειτουργεί ως παραγωγός χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, για τις επόμενες γενιές.