25 Οκτ. 2013 Διαπραγμάτευση και Yπεκφυγές
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 25/10/2013
Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 25/10/2013
Όταν βρίσκεσαι σε διαπραγματεύσεις ή όταν προετοιμάζεσαι γι' αυτές και τις θεωρείς ή πράγματι είναι αποφασιστικής σημασίας, είναι κρίσιμο να έχεις και να μεταφέρεις, ορθή και πλήρη εικόνα για τις θέσεις και τις απόψεις των μερών, όλων των μερών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η διαπραγμάτευση είναι πολυμερής. Η ανεπαρκής κατανόηση και η ανορθολογική συμπεριφορά μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα αυτοκαταστροφικά.
Στο κλίμα «διαπραγμάτευσης» που διαμορφώνεται εγχωρίως είναι ασαφές ποιος υποστηρίζει τι, ποια είναι τα μείζονα και ποια τα δευτερεύοντα στην, εκ των πραγμάτων, πολυμερή και πολυδιάστατη διαμόρφωση των απόψεων και των συμφερόντων. Τα όρια της στήλης δεν χωρούν εκτενή ανάλυση ρητών και αρρήτων στάσεων, θέσεων, συμπεριφορών, επιτρέπουν όμως μία άσκηση. Ποίας πλευράς θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες θέσεις, πόσο αφορούν μέτρα «οριζόντια», «κάθετα», «πλάγια» ή «διαρθρωτικά», και εντέλει ποίας είναι;
Η Ελλάδα έκανε και συνεχίζει να κάνει αξιέπαινη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών. Χρειάζεται πλέον μεγαλύτερη πρόοδο στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από εκεί και καθορίζουν τις συνολικές επιδόσεις της. Αυτές οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες είναι το «κλειδί» για την οικονομική ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Είναι θετική η επίτευξη του (φιλόδοξου) στόχου μηδενισμού του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος ή και πλεονάσματος για το 2013. Όμως οι βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα είναι ζωτικής σημασίας για να ολοκληρωθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να έχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη των πολιτών. Η αργή πρόοδος στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να συνοδευθεί από προσπάθεια απομάκρυνσης του ανειδίκευτου προσωπικού που προσελήφθη χωρίς προσόντα και χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες, ώστε να υπάρξει χώρος για προσλήψεις νέου προσωπικού κατάλληλων ειδικοτήτων και προσόντων.
Η διαχείριση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα ακόμη χρήζει εκσυγχρονισμού: χρειάζονται περισσότερα ώστε να είναι αυτόνομη και αποτελεσματική (και όχι έρμαιο πολιτικών - πελατειακών παρεμβάσεων και εξυπηρετήσεων). Υπάρχει ακόμη ανάγκη μεταρρύθμισης στη φορολογία εισοδήματος ώστε να ελαφρυνθεί η εργασία και η παραγωγή και να συμπληρωθούν τα φορολογικά έσοδα και με φόρους ιδιοκτησίας. Συνολικά προέχει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα και τη μεγέθυνση.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν χρειαστούν, για να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και ότι θα παράσχουν επαρκή οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και εν συνεχεία έως ότου η χώρα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όσων περιέχονται στο πρόγραμμα, ήταν και είναι ευπρόσδεκτες και πρέπει να τηρηθούν.