Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Αναλύσεις: Τι να περιμένουμε από το ILO

29  Ιουν. 2013  Τι να περιμένουμε από το ILO

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 29/6/2013

Η διάσκεψη και το σεμινάριο που οργανώθηκαν από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, με θέμα την κρίση στην (ελληνική) απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις, ήταν μία καλή ευκαιρία να διατυπωθεί από όλους τους «εταίρους», εγχώριους και διεθνείς, του «ελληνικού προγράμματος διάσωσης και προσαρμογής» το τι έχουν στο μυαλό τους για τα προβλήματα και τις (πιθανές) λύσεις.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Αναλύσεις: Κοινωνικός διάλογος από την αρχή

21 Ιουν. 2013 Κοινωνικός διάλογος από την αρχή

Ημερησία του Σαββάτου -Οικονομία, 21/6/2013

Η διάσκεψη-σεμινάριο που διοργανώνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στην Αθήνα στις 25 και 26 Ιουνίου με θέματα, πρώτον, «Αντιμετωπίζοντας της Κρίση Απασχόλησης στην Ελλάδα: Πώς να προχωρήσουμε» και, δεύτερον, «Προώθηση Σταθερών Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικού Διαλόγου την Εποχή της Κρίσης» είναι μία καλή ευκαιρία για να αναζωογονηθεί ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Paper presentations: Public Sector Labour Relations at the Heart of Societal Economic Challenge in Greece


Public Sector Labour Relations at the Heart of Societal Economic Challenge in Greece,
paper presented
at the  LERA 2013 Workshop  on
"A Global Perspective on the 'Public Interest' in Labour-Management Relations",
 
Labor and Employment Relations Association (LERA)
St. Louis, MO, USA.
 
 

Αναλύσεις: Η διαχείριση της ανεργίας


Ημερησία  του Σαββάτου -Οικονομία, 14/6/2013
 
Αντί να επαναλαμβάνουμε τα πρωτοφανή για τη χώρα στατιστικά μεγέθη της ανεργίας, αντί να «μοιρολογούμε» πάνω από αυτά, υπάρχει από καιρό ένα σημαντικότερο ζήτημα, το πρωτεύον: η διαχείριση της ανεργίας και ως μείζονος κοινωνικού προβλήματος.
 
Μιλούμε πρωτίστως για διαχείριση διότι η δυσμενής και η εκτός της όποιας ισορροπίας κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας με ανεργία στο 27%, με την ανεργία των νέων στο 60% με την μακροχρόνια ανεργία στο 65% και με 400.000 οικογένειες χωρίς εργαζόμενο, τα συμβατικά μέτρα δεν αρκούν. Μιλούμε για διαχείριση, και εννοούμε την αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης (ή πλέον πέρα από αυτά) που αντιμετωπίζουν πολίτες αυτής της χώρας. Μιλούμε για διαχείριση, λόγω της απουσίας ενός στοιχειώδους κοινωνικού δικτύου ασφαλείας το οποίο δεν υπήρξε και δεν υπάρχει, και θα πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Αναλύσεις: Ευθυγράμμιση του Δημοσίου με το κοινό συμφέρον

8 Ιουν. 2013  Ευθυγράμμιση του Δημοσίου με το κοινό συμφέρον

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 8/6/2013

Ο μεγάλος ασθενής, αλλά όχι ο μοναδικός, στην ελληνική χρεοκοπία, που ήρθε μετά την ένδοξη πρώτη ελληνική δεκαετία συμμετοχής στο ευρώ, ήταν ο δημόσιος τομέας, ευρύτερος και στενότερος. Ο οποίος με τα ανεπανάληπτα δημοσιονομικά ελλείμματά του και το ταχέως συσσωρευόμενο εξωτερικό δημόσιο χρέος άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας» για την ελληνική οικονομική διαρθρωτική κατάρρευση και για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Φιλοξενούμενα: Κωνσταντίνου Γάτσιου και Δημήτρη Α. Ιωάννου - Η τριπλή παθογένεια της ελληνικής οικονομίας

Κωνσταντίνου Γάτσιου και Δημήτρη Α. Ιωάννου,
 
 
Το ΒΗΜΑ της Κυριακής,  2/6/2013.
 
Σύμφωνα με μια θεωρία, λαοί και έθνη που χαρακτηρίζονται σήμερα από οικονομική και κοινωνική ακμή ξεκίνησαν την ανοδική πορεία τους σε μια προηγούμενη ιστορική φάση αντιδρώντας σε μια μεγάλη εθνική ταπείνωση ή οικονομική καταστροφή. Το συλλογικό τραύμα που βίωσαν, σε συνδυασμό με την αδήριτη ανάγκη να ανορθωθούν για να επιζήσουν, τους οδήγησε σε επιλογές που δρομολόγησαν τη μετέπειτα ευημερία τους.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Αναλύσεις: Γιατί συρρικνώνεται το ΑΕΠ;

 
Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 1/6/2013
 
Το πρωτεύον και ουσιαστικό ζήτημα σχετικά με τις αποκλίνουσες προβλέψεις για την συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013-2014 μεταξύ ΟΟΣΑ, Τράπεζας της Ελλάδος και υπουργείου Οικονομικών, ενώ η μείωσή του ήδη κινείται, από την αρχή της διεθνούς και της ελληνικής κρίσης το 2008, μεταξύ του 1/5 και του 1/4, είναι γιατί στην Ελλάδα συρρικνώνεται τόσο πολύ το ΑΕΠ, κι επιπλέον πόσο ακόμα μπορεί να συρρικνωθεί.