Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Επίκαιρα Θέματα: Δεν Νιώθουν Τίποτε;

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009


Αναλύσεις: Δεν Νιώθουν Τίποτε;


Με αυτό το άρθρο άρχισε το καλοκαίρι του 2009 η (ανα)δημοσίευση κειμένων  στην παρούσα ιστοσυλλογή.

Δυστυχώς  οι «αδιάβαστοι»  ήταν και είναι πολλοί.

Και χρειάζονται τα wikileaks για  να προσεγγίσουν την πραγματικότητα (τους) !!!

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αναλύσεις: Προτεκτο...κράτος

25 Φεβρ. 2012   Προτεκτο...κράτος

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 25/02/2012


Οταν οι ιδέες ενός Βόλφγκανγκ (ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών στην Γερμανία) για την διαχείριση/εποπτεία του 2ου ελληνικού «Μνημονίου» χαρακτηρίζονται από έτερο Βόλφγκανγκ (αναλυτής των Financial Times) ότι θα δημιουργούσαν «the eurozone's first colony», η περιώνυμη ευρωπαϊκή ενοποίηση φθάνει σε σταυροδρόμι, και η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τον «υπαρκτό ευρωπαϊσμό». Κι αυτό κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη κατανόησης του «εξαιρετικού και μοναδικού» στην ελληνική περίπτωση.

Πρόσφατη μελέτη του McKinsey Global Institute (Debt and deleveraging: Uneven progress on the path to growth, January 2012) δείχνει την Ελλάδα με το υψηλότερο παγκοσμίως δημόσιο χρέος ως

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Παρεμβάσεις Συνεδρίων : Τα Διαρθρωτικά Ταμεία στην Ελλάδα και η Πολιτική για τους Ανθρώπινους Πόρους και την Απασχόληση

Τα Διαρθρωτικά Ταμεία στην Ελλάδα και η Πολιτική  για τους Ανθρώπινους Πόρους και την Απασχόληση

Παρέμβαση  στην  Ημερίδα  με Θέμα«Επιδράσεις που έχουν ασκήσει ή θα ασκήσουν στην ελληνική οικονομία η Πολιτική της Οικονομικής και Κοινωνικής Συνοχής, η οποία συγχρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ», Τράπεζα της Ελλάδος, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010.

Πριν αναφερθώ  στις δημόσιες και κοινοτικές επενδύσεις στην Ελλάδα για τους ανθρώπινους πόρους, θα υποστηρίξω γιατί η εγχώρια «στρατηγική» πήγε μια χαρά, και στην συνέχεια θα καταλήξω στους ανθρώπινους πόρους.

Μπήκαμε ως χώρα στην κρίση  του 1973-79, και παράλληλα μπήκαμε στην ΕΟΚ  με «πολιτικά κριτήρια» για να σωθούμε από τον «εξ ανατολών κίνδυνο», καταφέραμε μετά, «βάλαμε» και την Κύπρο  στην ΕΕ  για να σωθεί κι αυτή, είπαμε να μπουν κι εκείνοι για να σωθούν κι αυτοί από τον «εξ ανατολών κίνδυνο»,  και τώρα  είναι συζητήσιμα τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής, αλλά η στρατηγική ως προς τις δημόσιες επενδύσεις μάλλον ήταν ρεαλιστικότατη.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Αναλύσεις: Δεν βλέπουν το πρόβλημα, πώς να δουν τη λύση!

18 Φεβρ. 2012   Δεν βλέπουν το πρόβλημα, πώς να δουν τη λύση!

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 18/02/2012

Η μέχρι τούδε πορεία εν μέσω «Μνημονίων» παρέβλεπε λόγω και έργω τα θεμελιώδη προβλήματα: ότι η εγχώρια παραγωγική και ανταγωνιστική καταβαράθρωση επιταχύνθηκε με την ένταξη στην Ευρωζώνη, η δε εύκολη και φθηνή υπερχρέωση με επιτόκια Γερμανίας εξέθρεψε την καταστροφική πρωτοκαθεδρία του προστατευμένου τομέα των «διεθνώς μη-εμπορευσίμων» αγαθών.

Το 2010 το πρώτο τεράστιο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, ήταν ευκαιρία να αρχίσει να αντιστρέφεται,

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Επίκαιρα και Προλεχθέντα : "Οι κρίσεις του 2009"

«Δεν λογαριάζονται οι καιροί, μόνο οι άνθρωποι λογαριάζονται που κάνουν τους καιρούς».

Οι κρίσεις του 2009

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  3/1/2009


Η οικονομική κρίση, η σημαντική επιβράδυνση και η ύφεση, σημαίνει πτωχεύσεις και ανεργία. Η μεγαλύτερη κρίση σημαίνει περισσότερες πτωχεύσεις, υψηλότερη ανεργία. Το ζήτημα δεν είναι εάν στην διάρκεια του 2009 η ελληνική οικονομία θα τα έχει, άλλωστε τα «προεόρτια» είναι ήδη ορατά, αλλά το βάθος και η διάρκειά της. Ήτοι, το πότε και πως η ελληνική οικονομία θα βγεί από αυτήν την κρίση, εισερχόμενη σε νέο (βιώσιμο) ανορθωτικό κύκλο.

Οι εγχώριοι «ταμιευτήρες» σύντομης / ανορθωτικής εξόδου μοιάζουν σχεδόν «άδειοι». Παρά την

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Αναλύσεις: Το «ισοδύναμο» που λείπει


Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 11/02/2012

Από διετίας και πλέον η χώρα «φλερτάρει» στο ρυθμό του ληξιαρίου των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με την ανοικτή και άτακτη χρεοκοπία. Κι ενώ όλες οι «φούσκες» που έφεραν τη χρεοκοπία φθίνουν, υπάρχει μία που αντιστέκεται συνεχίζοντας να επιβαρύνει τη χώρα: η κρατι(κομματι)κή με τις εκτενείς ιδιωτικοδημόσιες παραφυάδες της, η οποία συνεχώς και συστηματικά μεταθέτει αλλού το ισοδύναμο κόστος της επιβίωσης και της αναπαραγωγής της.

Αναζητώντας «ισοδύναμα» (με την έκτακτη φορολογία σε πρώτο ρόλο) πορεύθηκαν οι πέντε

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Αποκλειστικό : Ιδού το νέο Μνημόνιο !!!

Τώρα που ενόψει νέου Μνημονίου γίνονται  με καθυστέρηση 21 μηνών τα Συμβούλια Αρχηγών 

Ενα «Ιδανικό» Συμβούλιο Αρχηγών

Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 15/5/2010

Η ελληνική προσφυγή στον μηχανισμό ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της χώρας θα μπορούσε να ήταν αντικείμενο του Συμβούλιου πολιτικών Αρχηγών. Μετά από ένα ομόθυμο «όχι» στον δανεισμό θα μπορούσε να εγκριθεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αρχών και ενεργειών με βάση τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή από τις καλύτερες πολιτ(ευτ)ικές πρακτικές της πρόσφατης εξαετίας, αλλά και της ευρύτερης μεταπολιτευτικής περιόδου.

Για τους μισθούς και τις συντάξεις, μια και μπήκαμε στην ΕΕ και στο ευρώ, υιοθετείται η αρχή της

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αναλύσεις: Τι συνέβη στον κατώτατο μισθό;

4  Φεβρ. 2012   Τι συνέβη στον κατώτατο μισθό;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 4/2/2012

Για τον ολιγοήμερο εγχώριο διάλογο περί τον κατώτατο μισθό χρήζουν επισήμανσης ορισμένες κρίσιμες πλευρές. Η συμφωνία του 2010 μη αύξησης των κατώτατων μισθών έως τον Ιούνιο 2011 και εν συνεχεία χορήγηση το 2011 και το 2012 από τα μέσα εκάστου έτους (1 Ιουλίου) του πληθωρισμού της Ευρωζώνης του προηγούμενου έτους ήταν συμφωνία, εν μέσω χρεοκοπίας, σε έναν άγνωστο Χ. Ηδη, διαφαινόταν ότι η ΕΚΤ θα παρέβλεπε το «καταστατικό» όριο πληθωρισμού στο 2%.

Το έπραξε συμβάλλοντας στην καθυστέρηση της ύφεσης στην Ευρωζώνη. Έτσι, ο πληθωρισμός του