21 Σεπτεμβρίου 2015 Τόσοι πολλοί "αντιμνημονιακοί", τόσα πολλά μνημόνια!
Capital.gr , 21/9/2015
Capital.gr , 21/9/2015
Η Ελλάδα εδραιώνει τον χαρακτηρισμό "unique and exceptional" που της είχε αποδοθεί καθ’ οδόν προς το πρώτο μνημόνιο και την διάσωση του 2010.
Έκτοτε ψηφίζει μνημόνια για να κρατηθεί στο ευρώ, και μετά κάνει εκλογές για να δει πως δεν θα τα εφαρμόσει.
Τόσοι πολλοί "αντιμνημονιακοί" της έφεραν τόσα πολλά μνημόνια: αποτέλεσμα μια χώρα που η οικονομία της έχει το ευρώ, αλλά δεν ανήκει πλέον λειτουργικά στην ευρωζώνη.
Μετά την τιποτολογία ημερών και μηνών, όπου ανειδίκευτοι πολιτευτές έπαιζαν διαπραγμάτευση και εκλογές, η κατάρρευση και η απώλεια σημείων στήριξης εντάθηκαν.
Με ένα στα δύο δάνεια μη εξυπηρετούμενα, και με λιγότερο από 120 δισ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες, το ιδιωτικό χρέος κατέστη πολύ περισσότερο μη βιώσιμο από το δημόσιο.
Η κοινωνία κατακερματισμένη, είτε ζωσμένη με αυταπάτες και πελατειακές προσδοκίες τροφοδοτούμενες από την εγχώρια πολιτ(ευτ)ική θυσιολογία, είτε αποκλεισμένη και απέχουσα, δεν έχει εννοήσει την κρισιμότατη εθνική ανάγκη μεταρρυθμιστικής λύσης του οικονομικού αδιεξόδου της.
Η Ελλάδα οδηγήθηκε στην χρεοκοπία λόγω συνεχούς συρρίκνωσης της ενδογενούς δημιουργίας και παραγωγής. Έγινε "ευρωπαϊκή" ως πελάτης γερμανικών αυτοκινήτων, γαλλικού βοδινού και ολλανδικής ντομάτας.
Πορεύθηκε παρασιτικά, ως πρόσκαιρος απορροφητήρας ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων που επέστρεφαν σε ποσοστό 40-50% στις πλουσιότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντηρώντας ενδιαμέσως την εγχώρια προγραμματατζίδικη πολιτ(ευτ)ική τάξη και "διανόηση".
Η δύσκολη ανόρθωση προϋποθέτει τομές και μεταρρυθμίσεις, και συνθέσεις με τις διάσπαρτες δυνάμεις της ενδογενούς δημιουργίας, παραγωγής και συνοχής.