Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Αναλύσεις: Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής χρεοκοπίας

31 Οκτωβρίου 2015  Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής χρεοκοπίας

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 31/10/2015

Η Κύπρος, ακολουθώντας την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, εξέρχεται και αυτή από το μνημόνιο, «βγήκε στις αγορές», και γίνεται κυρίαρχη του δημοσίου χρέους της. Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος δεν εισήλθαν στον παράδεισο, αλλά ως κοινωνίες επιστρέφουν σε μία ορισμένη πολιτική και οικονομική κανονικότητα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ελλάδα που σέρνεται ακόμη στα πρώτα βήματα του 3ου Μνημονίου της. Και γεννιέται το ερώτημα: Τι είναι εντέλει αυτό που καθιστά την Ελλάδα μία χρόνια περίπτωση χρεοκοπίας;

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Αναλύσεις: Παραγωγική ανόρθωση δεν γίνεται με πελατειακό κράτος

24 Οκτωβρίου  2015 Παραγωγική ανόρθωση δεν γίνεται με πελατειακό κράτος

Ημερησία  του Σαββάτου  -  Οικονομία, 24/10/2015


Ένα πάγιο στοιχείο στη σύγχρονη ιστορία μας, στοιχείο που υπονόμευσε σταθερά και έντονα την πορεία της χώρας προς την πρόοδο και την πλήρη κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση είναι το φαινόμενο της πολιτικής πατρωνίας, η πολιτική πελατοκρατία. Μέσα από αυτό επιβιώνουν οι πιο νοσηρές πλευρές της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας. Είναι το φαινόμενο που συντηρείται και υποστηρίζεται ακόμη και σήμερα από το κομματικό σύστημα, την πιο σημαντική τροχοπέδη που εμποδίζει την κοινωνία μας να βαδίσει προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Αναλύσεις: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν χωρά βιώσιμη ανάπτυξη

17/10/2015  Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν χωρά βιώσιμη ανάπτυξη

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 17/10/2015

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι και εις το μέλλον ουδεμία πραγματική βελτίωσις των οικονομικών της χώρας θα καταστή δυνατή, εφόσον δεν αντιμετωπίζεται το βασικόν τούτο πρόβλημα της πλημμελώς λειτουργούσης διοικητικής μηχανής» υποστήριζε ο Κυριάκος Βαρβαρέσος, εν έτει 1952 (βλ. «Έκθεσις επί του Οικονομικού προβλήματος της Ελλάδος»). Δυστυχώς αυτό ισχύει εκ νέου 63 χρόνια μετά, στο επώδυνο (εν μέσω δημοσιονομικής χρεοκοπίας και τριών μνημονίων) «κλείσιμο» του μετεμφυλιακού και του μεταπολιτευτικού κύκλου.

Φιλοξενούμενα: «Νέο» είναι το γκρέμισμα του «πελατειακού κράτους»

 
Κωνσταντίνος Γάτσιος  & Δημήτρης Α. Ιωάννου
 
Το ΒΗΜΑ της Κυριακής - Νεες Εποχές - 11/10/2015

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Άρθρα: Μία ασύμφορη διευθέτηση

7 Οκτωβρίου 2015 Μία ασύμφορη διευθέτηση 

Με Άποψη - Capital.gr   7/10/2015  (με τον Δημήτρη Α. Ιωάννου)



Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κυρία Ράνια Αντωνοπούλου, σε ένα άρθρο της στο Capital, ("Για να μην την ξαναπατήσουν αυθαιρετώντας-Μία απάντηση σε Ξαφά-Αβραντίνη"), αναφερόμενη στο γεγονός της μείωσης της εθνικής υποχρεώσεως για ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα κατά την προσεχή τριετία, σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
"…ναι μεν αυξάνονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά από την άλλη πλευρά αποτρέπεται η επιβολή δημοσιονομικών μέτρων η οποία θα οδηγούσε σε περαιτέρω ύφεση και φτωχοποίηση στην ελληνική κοινωνία. Αν δηλαδή επιβάλλονταν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 19 δισ. με πολλαπλασιαστή 1,5, θα είχαμε μείωση του ΑΕΠ κατά 28,5 δισ. ή περίπου 4% ετησίως".
 
 
Θεωρούμε το ανωτέρω απόσπασμα ως απολύτως αντιπροσωπευτικό μίας παντελώς λανθασμένης αντίληψης για την οικονομική πολιτική, αντίληψης η οποία κυριάρχησε στην προηγούμενη δεκαπενταετία, οδηγώντας την ελληνική οικονομία στην πτώχευση, και αντίληψης η οποία συνεχίζει να κυριαρχεί ακόμη και σήμερα, αποπροσανατολίζοντας τις προσπάθειες για την εύρεση ατραπών εξόδου από την κρίση.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αναλύσεις: Είναι χρήσιμη η συνεχής δημοσιοχρεολογία;

3 Οκτωβρίου 2015  Είναι χρήσιμη η συνεχής δημοσιοχρεολογία;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 3/10/2015

Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, όμως δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά της, ούτε είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας. Με βάση τα στοιχεία του 2014 το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, όντας περί το 177%, εξασφαλίζει στη χώρα το αργυρό μετάλλιο παγκοσμίως, μετά την Ιαπωνία, της οποίας το δημόσιο χρέος φτάνει το 240% του ΑΕΠ.