Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Φιλοξενούμενες Μελέτες: Η αναπόφευκτη «εσωτερική υποτίμηση»

1 Φεβ. 2012  Η αναπόφευκτη «εσωτερική υποτίμηση»  

Από  τον Δημήτρη Α. Ιωάννου

The Athens Review of Books  Τεύχος 26ο - Φεβρουάριος 2012 

1. Όταν δύο ασύμβατες πλάνες συναντώνται

Πόση λογική άραγε θα είχε το να ανοίξει κάποιος, εν πτήσει, την πόρτα και να πηδήσει στο κενό, χωρίς αλεξίπτωτο, επειδή θυμήθηκε πως μπήκε σε λάθος αεροπλάνο; Προφανώς καμία. Και όμως. Αυτό περίπου είναι που προτείνουν όσοι υποστηρίζουν την ανάγκη επιστροφής της χώρας στη δραχμή «επειδή η συμμετοχή στην Ευρωζώνη υπήρξε λάθος». Και το ίδιο επίσης ουσιαστικά προωθούν εκείνοι που, ακόμη και αν δεν μιλούν για τη δραχμή, θέλουν μία «διαφορετική πολιτική» αντιμετώπισης της κρίσης, ένα «διαφορετικό μίγμα» ή μία «αναδιαπραγμάτευση» με τους δανειστές. Πολιτικές οι οποίες εάν εφαρμόζονταν κιόλας, εκτός από το να λέγονται, θα εξακόντιζαν τα ελλείμματα σε στρατοσφαιρικά ύψη και θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση και στο εθνικό νόμισμα.  ....

2. Η καταστροφική «εσωτερική ανατίμηση» ....

3. Η αναπόφευκτη «διόρθωση» των σφαλμάτων της «χρυσής δεκαετίας» ....


Το πλήρες κείμενο στο "The Athens Review of Books" Τεύχος 26ο - Φεβρουάριος 2012  είναι εδώ

Το δημοσιευμένο στο "The Athens Review of Books"  είναι μία συντομευμένη εκδοχή του κειμένου Από τους ψευτοεκσυγχρονιστές στους ψευτοπατριώτες

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αναλύσεις: Τρόικα ή Τριμερής Συμφωνία Εθνικής Ανόρθωσης;

28 Ιαν. 2012   Τρόικα ή Τριμερής Συμφωνία Εθνικής Ανόρθωσης;

Ημερησία του Σαββάτου -  Οικονομία,  28/1/2012
  
Εν μέσω της τρέχουσας δημοσιονομικής χρεοκοπίας και της διαρθρωτικής οικονομικής κατάρρευσης (που συνήθως βαφτίζεται -και υποβαθμίζεται- σε «ύφεση»), το κωμικοτραγικό απέρχεσθαι του πολιτευτ)ικού προσωπικού που ήταν αδιάβαστο, πορεύθηκε αυτάρκες στην ανεπάρκειά του, και τώρα «πάει αδιάβαστο», κινδυνεύει να συμπαρασύρει την χώρα στην δική του εξόδια περιδίνηση, επιτείνοντας-εμβαθύνοντας την εγχώρια οικονομική και παραγωγική κατάρρευση. Ως αντίβαρο χρειάζονται ενδογενή «σημεία στήριξης».

Παρά τις ατέλειές της, η πρωθυπουργική πρωτοβουλία κοινωνικού διαλόγου των κορυφαίων

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Επίκαιρα Θέματα: Aυξάνεται το μη μισθολογικό κόστος στην Eλλάδα

Aυξάνεται το μη μισθολογικό κόστος στην Eλλάδα

Στόχος, η συγκράτηση και η μείωσή του χωρίς να θιγούν οι ήδη χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων

Συνέντευξη στην Xρ. Kοψίνη, 
Καθημερινή, Ημερομηνία δημοσίευσης  18  Σεπτεμβρίου 2003,

Ποιο είναι το μη μισθολογικό κόστος στην Eλλάδα και πόσο επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων; Yπάρχουν περιθώρια μείωσής του;

Aναζητώντας απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, ζητήσαμε τη γνώμη του κ. Χρήστου Α. Ιωάννου, Οικονομολόγου (Ph.D), Ειδικού Εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλους του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και μέλους του Σώματος Μεσολαβητών Διαιτητών ΟΜΕΔ.

— Ποια η κατάσταση όσον αφορά το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας στην Ελλάδα;

— Το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας στην Ελλάδα είναι συγκριτικά υψηλό και αυξάνεται συνεχώς τη δεκαετία του 1990. Η Ελλάδα έχει τα πλέον πρόσφατα συγκριτικά στοιχεία για την Ε.Ε., είναι του 2000, το τρίτο υψηλότερο μερίδιο μη μισθολογικού κόστους της εργασίας στο συνολικό εργατικό κόστος ( 25,5% έναντι 21,5% του μέσου όρου), ακολουθώντας τη Σουηδία (29,6%) και τη Γαλλία (27,7%). Σημειωτέον ότι και μετά το 2000 συνεχίζει να αυξάνεται. Πρόσφατο παράδειγμα η περαιτέρω, και αναδρομική, αύξηση των εισφορών υπέρ της Εργατικής Εστίας.

— Από πού προκύπτει η ανάγκη μείωσης των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων;

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αναλύσεις: Η εσωτερική υποτίμηση

21 Ιανουαρίου 2012  Η εσωτερική υποτίμηση

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία, 21/1/2012

Η εσωτερική υποτίμηση είναι η «μεγάλη εικόνα» που θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι διεξοδικών (και όχι συνοπτικών και επιγραμματικών) συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων, εάν υπήρχε παραγωγικός διάλογος για συντεταγμένη πολιτική και συνεννόηση προς αντιμετώπιση της ανταγωνιστικής και παραγωγικής κατάρρευσης που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. «Εσωτερική» γιατί η χώρα, επιλέγοντας την προσαρμογή σε συνθήκες ευρώ, δεν έχει τη δυνατότητα νομισματικής υποτίμησης όπως στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Tο ζήτημα δεν είναι εάν στην Eλλάδα θα γίνει εσωτερική υποτίμηση. H εσωτερική υποτίμηση μισθών ήδη

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αναλύσεις: Πολιτική μισθών «στου κασίδη το κεφάλι»;

14 Ιαν. 2012  Πολιτική μισθών «στου κασίδη το κεφάλι»;

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  14/1/2012

Οι συναντήσεις πρωθυπουργού και εκπροσώπων των συμβαλλομένων στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τροφοδότησαν ορυμαγδό δηλώσεων, σχολίων, αναλύσεων, αντιπαραθέσεων για το ζήτημα των μισθών. Από το πλήθος των δηλώσεων ξεχωρίζουμε δύο αρχικές, ως δείγματα δηλώσεων από «υπεύθυνα χείλη» που αναδεικνύουν όχι μόνον το γνωστό πρόβλημα του «policy ownership», αλλά ένα μεγαλύτερο, που ομοιάζει με σύμπτωμα ασύντακτης πορείας … προς τη χρεοκοπία.

Δείγμα πρώτον: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται δηλώσας «να αντισταθούμε στο κόψιμο των

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Μελέτες: ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

Τεκτονικές Αλλαγές στο Σύστημα Διαμόρφωσης των Μισθών,   Eπιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 134-135, Α´- Β´ 2011, σελ. 133-164.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το παρόν άρθρο πραγματεύεται τις τεκτονικές αλλαγές που υφίσταται το σύστημα διαμόρφωσης των μισθών στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα τόσο εξωγενών όσο και ενδογενών παραγόντων. Στους εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνονται η χρηματο-πιστωτικοποίηση της διεθνούς οικονομίας και η συνακόλουθη μεγάλη οικονομική κρίση. Στους ενδογενείς παράγοντες κυρίαρχη θέση έχουν οι εκκρεμότητες της τελευταίας εικοσαετίας, που δεν αντιμετωπίστηκαν και οι οποίες αφορούν τα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαμόρφωσης των μισθών. Η μετάβαση που συντελείται σήμερα, από ένα σύστημα συλλογικής προς ένα σύστημα ατομικής ρύθμισης της αμοιβής εργασίας, συνδέεται άμεσα με την κατάρρευση του εγχώριου νομικο-διοικητικού συστήματος διαμόρφωσης των μισθών που βασίσθηκε στον ν. 1876/90 και τον τρόπο που αυτός εφαρμόσθηκε. Κατάρρευση που επισπεύσθηκε από τις απαιτήσεις του Μνημονίου για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες ανατρέπουν κεκτημένα δεκαετιών. Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι η απότομη αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι δραστικές αλλαγές στο σύστημα διαμόρφωσης των μισθών, όπως έγιναν, κινδυνεύουν να φέρουν την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Το  πλήρες  κείμενο    

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Αναλύσεις: Το ζήτημα των κατώτατων μισθών

6  Ιαν. 2012   Το ζήτημα των κατώτατων μισθών

Ημερησία του Σαββάτου - Οικονομία,  6/1/2012

Ενώ η χώρα «φλερτάρει» επί διετία με την ανοικτή χρεοκοπία, ύστερα από υπερδεκαετή καταβαράθρωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της (το δείχνουν οι τάσεις στο εμπορικό έλλειμμα και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών), εξακολουθεί να στερείται, λόγω και πολυετούς αερολογίας περί ευρωπαϊκής «σύγκλισης», μιας σοβαρής ανάλυσης-συζήτησης-πολιτικής για το ζήτημα των μισθών και της απασχόλησης.

Έτσι κάθε φορά που «έρχεται η τρόικα», άντε πάλι τα ίδια σε παραλλαγές: τώρα το ζήτημα είναι οι κατώτατοι μισθοί. Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτούς; Η Ελλάδα έχει κατώτατους μισθούς (και